Skocz do zawartości

Nie psują wam się oczy?

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Program w postaci EXE czy samodyscyplina ?

Jedno i drugie, ponieważ program posiada opcję odroczenia przerwy ;)

Hosting już od 39 zł brutto/rok! Sprawdź nasze możliwości: brak limitu domen, subdomen, kont FTP, baz danych MySQL, wiele wersji PHP, dostęp do konta przez SSH, automatyczna instalacja WordPress, kompatybilność z frameworkami Symfony/Laravel, blokada krajów, integracja z CloudFlare i wiele innych.

a wiesz, że 0,25-0,5 to może być błąd pomiaru? maszyny nie są idealnie, podobnie jak ludzie którzy je obsługują

Wiem- ale ja po prostu widzę już gorzej

po półtora roku łażenia w okularach szykuj się na większy postęp wady

Dlatego nie chodzę w nich cały czas, tylko wtedy, kiedy potrzebuję ;)

jeżeli wchodzisz do okulisty to miej się na baczności, a jeśli po badaniu 1 przyrządem (tablicy nie liczę) wysyłają cię do optyka - trust no one

Znajomy okulista ;) i badanie trwało 1.5 godziny niejednym przyrządem ;)

Ja w sumie już od ponad 11 lat korzystam z komputera i wzrok mam ok ;) W sumie może dlatego że zawsze robie przerwy w pracy z uwagi na to że nie lubie siedzieć ciągle w jednym miejscu ;)

Trzeba się troche poruszać nawet wychodząc na troche na powietrze.

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Kto mi wytłumaczy proces psucia się wzroku od monitorów LCD?

Dla mnie jest to co najmniej dziwne. Jak może się pogorszyć wzrok od czegoś co jest naturalne. Oczy przystosowane są do odbierania bodzców świetlnych przez 12h na dobę. Jeżeli niszczyłby się od oglądania TV czy patrzenia na monitor komputera (LCD) to tak samo niszczyłby się na co dzień, w trakcie normalnych czynności nie związanych z pracą przykomputerze.

Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl

Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl

Kto mi wytłumaczy proces psucia się wzroku od monitorów LCD?

Ja też uważam że sam monitor jako urządzenie nie ma negatywnego wpływu na wzrok. Bibliotekarze, pisarze, mule książkowe, też noszą okulary. Czy czytają tanie książki wykonane z paieru ktory ma szkodliwy wpływ na wzrok?

Problem jest w sposobie użytkowania lub patrzenia na monitor. W przypadku pracujących przy monitorze to może być: zbyt duży kontrast nocą pomiędzy: monitor - reszta otoczenia, zbyt mały kontrast za dnia samego monitora, odblaski, refleksy świetlne itp rzeczy utrudniające widoczność. W przypadku graczy to może byc np nie nadążanie za informacjami pojawiającymi się na monitorze - mniejsze mruganie okiem.

Ja zaczęłem nosić okulary kiedy jeszcze nie miałem styczność z monitorem. Obecnie siedze długo przed monitorem i nie mam nigdy pieczenia czy łzawienia z oczu. Natomiast jak przebywam długo na zewnątrz (jakieś wycieczki, wyprawy, narty itp) w bardzo słoneczny dzień (bez różnicy zima czy lato) to pod koniec dnia czuje pieczenie oczu.

.

Siedzę przed monitorem od dużych kilkunastu lat, oczywiście głównie "bańki". No i niestety to już nie to samo w obie strony -

i ręka za krótka, i sokoli już nie jest :)

@someone

Nie licz na LCD - źle ustawiony lcedek jest gorszy niż CRT. A "naturalne" dla oczu nie jest gapienie się w jakikolwiek monitor ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności