Skocz do zawartości

Nie psują wam się oczy?

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Oj, ja w przeciągu ostatnich dwóch lat podupadłem na zdrowiu jeżeli chodzi o wzrok. Byłem u trzech okulistów i każdy inaczej mi radził. I w sumie nie wiem co robić - tacy specjaliści.

Z daleka to już numerku na autobusie nie rozczytam.

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

U mnie też nie najlepiej coś -1,75 i -2 :)

A ostatnio to mi tak po ćwiarteczce na pół roku zaczęło lecieć :|

Ale nic się nie poradzi - fakt, ze kineskopowe bardziej męczą ale LCD też - bo to jak wypasiony by nie był to i tak tak jak by się patrzyło na jakąś lampę po kilka godz. dziennie.

Ja mogę polecić takie specjalne krople do przemywania oczów - to się nazywa jakoś sól... ale nazwy nie pamiętam w aptece 30gr za taki dość spory baniaczek - spokojnie starcza na wiele przepłukań w ciągu dnia - potem z wiadomych przyczyn nawet jak zostanie to się wywala. Sprzedawane jest w postaci takiej "zgrzewki" - super sprawa za śmieszną kasę.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Ja Wam powiem tak... od 11 lat noszę okulary, kiedy zacząłem nosić miałem dość mocno zaawansowany astygmatyzm... Mniej, więcej przez tyle samo czasu patrzę w monitor i z roku na rok, z wizyty na wizytę u okulisty moja wada redukuje się coraz bardziej, za pół roku kończę z okularami...:)

Także w moim przypadku można powiedzieć że monitor mnie leczy :) (okulary cały czas bez antyrefleksu) ;)

button1.gif - Katalog Najlepszych Blogów - Prowadzisz bloga? Dodaj go do katalogu!

jedni inwestują w wypaśne komputery ja inwestuje w wypaśne monitory zeby gapić sie cały dzien bez utraty zwroku

A ja w duże biurko i dobry monitor. Gapie się z +- 1m i nie jest źle. Oczywiście robię przerwy co jakiś czas, ale to już kwestia ADHD, że nie mogę usiedzieć w jednym miejscu.

Na dworze jednak okulary przecziwsłoneczne są konieczne, bo oczy pieką nawet w lekko zachmurzone dni.

A ja w duże biurko i dobry monitor. Gapie się z +- 1m ...

I to chyba jedno z lepszych rozwiązań. Czasem nie sposób zrobić przerwę co godzinę, jeśli np. piszesz coś, co długo obmyślałeś i po przewie mógłbyś zapomnieć :)

Generalnie lepiej sobie ustawić większe czcionki i pracować w odpowiedniej odległości. W tym wszystkim ważny jest jeszcze fotel, w którym można siedzieć wygodnie opierając się o oparcie. Jeśli fotel jest niewygodny to zmusza do odsunięcia się od oparcia, co skutkuje zbyt bliską odległością od monitora.

Nawet na szkoleniu BHP jest mowa o przepisowej odległości, która jeśli dobrze pamiętam ma wynosić około 1 metra. Przy biurku z wysuniętą pułką na klawiaturę, opierając się wygodnie w fotelu, nie jest to zbyt wielki problem, by tę odległość osiągnąć.

Oczywiście najgorzej jest jak ktoś ma laptopa (dlatego cięzko mi zrozumieć pracodawców, którzy pozwalają pracownikom pracować na prywatnych laptopach), bo nijak nie można klawiatury odsunąć od monitora ;) Chyba, że podłącza się zewnętrzną klawiaturę, ale to nie pomaga w 100%, bo większość lepszych monitorów pozwala zazwyczaj na regulację również w pionie, by dopasować wysokość do siedzienia.

Aby być w zgodzie z BHP, to nawet biurko powinno mieć regulację wysokości (czego chyba nikt nie przestrzega :) ). Mimo wszystko nie warto oszczędzać na tym wszystkim, bo żadne pieniądze później nam nie oddadzą dobrego wzroku... chyba, że coś się zmieni na tyle w medycynie, że i to będzie dało się zastąpić protezą.

Z daleka to już numerku na autobusie nie rozczytam.

To samo mam.

Przed komputerem już około 12 lat spędzonych, to robi swoje.

Ogólnie podupadła moja ostrość widzenia.

Powyżej 4-5 metrów ode mnie obraz już mi się rozmazuje a około 60 metrów (i dalej) ode mnie nie widzę wyrazu twarzy i nie rozpoznaję :)

Zastanawiam się czy iść do okulisty ;p

multikonto, recydywa

ok, wzialem linijke i wpatrywalem sie z 15cm w monitor, wytrzymalem jakies 30s zanim oczy nie zaczna piec :/ jak ty tak wytrzymujesz dluzej ?

generalnie az sobie zmierzylem i srednio mam 40-60cm od monitora, dobra graficzna 19tka lcd od eizo i jest OK moge siedziec nawet pare(nascie) godzin z przerwami i daje rade, kiedys na poczatku przygody z komputerami wpatrywalem sie w crt daewoo 15 calowe i po 2h oczy bolaly, po 5 bolay juz bardzo, po 12h wygladalem jak wampir z mocno zaczerwienionymi i do tego since pod oczami, pozniej nadszedl czas pierwszego lcd i granica przesunela sie na jakies 5-7h az zaczynal sie bol i pieczenie, jak narazie to dorobilem sie -0,5 do -0,75 i okularow do prowadzenia samochodu i tak stanelo od paru lat, ani sie nie pogarsza ani nie poprawia

Wedding Photography Edinburgh

Artykularnia - skrobnij coś i opublikuj

UK Websites Directory - UK Only

Miałem podobne problemy z monitorami... Rozwiązanie jest proste: zmniejszyć jasność i kontrast niemal na zero. Oczywiście zależy co się robi, ale przy pracy pozycjonera takie rozwiązanie jest optymalne i ratuje oczy. Kiedyś po paru godzinach oczy bolały, czerieniły się, piekły. Dziś mogę i 12h i tylko plecy cierpią, oczy są ok ;)

Naprawdę polecam. Teraz jak tylko spojrzę na jakiej jasności kontraście pracują inni to od razu bolą mnie oczy.

I oczywiście Visine :)

Mój monitor 19" TFT Samsung SyncMaster 932B sprawuje się całkiem dobrze, ma gotowe 'tryby' do czytania tekstu, przeglądania internetu, gier i oglądania filmów. Wzrok zbytnio się nie męczy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności