Skocz do zawartości

Nie psują wam się oczy?

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry monitor to podstawa - ale nie wszystko - chyba Michala sposob jest najlepszy 1m od monitora - pomimo, ze gdy uczylem sie czytac oficjalne zalecenie bylo, ze 20cm to odleglosc najlepszego widzenia - ale jak sprobujecie tej sztuki przez 8h to oczy wam w tylek wejda.

dla zainteresowanych niekonwencjonalnie tematem usprawniania oczu: https://www.oko.info.pl/metody_naturalne,a18.html

SensorStudio & Co.

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

gdzies czytalem ze lcd nie niszcza oczu samoczynnie, chodzi tak jak juz ktos wczesniej napisal o ciagle patrzenie z bliskiej odleglosci i nie dotyczy to tylko monitora, ksiazka dziala tak samo dlatego trzeba robic przerwy(latwo mowic), mrugac slepiami no i nie siedziec 24h/dobe;)

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Najgorszy dla oczu jest okres dzieciństwa, gdy nabywamy wadę, po czym pogarsza się ona wraz z naszym dojrzewaniem.

Od lat używam monitorów z wyższej półki, to inwestycja, która na pewno się zwróci :) Obecnie moja wada wynosi -4,0. Sporo, ale będę próbował ją leczyć - jak mi się uda, dam znać.

Są też programy, które informują nas o przerwach, mruganiu i pomagają w odpoczynku oczu - np. Anti-EyeStrain

"Gdy myślisz, że możesz lub nie możesz - w obu przypadkach masz rację."

Problem z psuciem wzroku, czyli w przypadku ITmenow glownie krotkowzrocznosc to niemoznosc akomodacji oka na dalszych przedmiotach. Na temat jak odbywa sie akomodacja, zwolennicy metody Batesa dyskutuja z tradycyjna okulistyka - podobno sa czeste przypadki poprawy. Niezaleznie od tego czy jak chca wierzyc batesowcy, za akomodacje odpowiadaja miesnie skosne galki ocznej czy racje maja tradycjonalisci i tylko miesnie rzestkowe soczewki (tak sie to chyba nazywa o ile dobrze pamietam) - higiena czytania i troche cwiczen oka na pewno sytuacje poprawia.

To tak jakby siedziec cale zycie na elektrycznym fotelu na kolkach (tu gdzie mieszkam widze czesto takich gosci - i nie moge ich nazwac inwalidami) i narzekac, ze nie mozesz zagrac w NBA albo wygrac maratonu.

SensorStudio & Co.

• 1 miesiąc temu...

No i kupiłem sobie taki oto monitor: https://www.ceneo.pl/2237591s

Niby bardzo dobry. Przekątna 22", matryca IPS ale... jestem rozczarowany.

Chciałem siedzieć z daleka a tymczasem siedze w takiej samej odległości jak przy starym monitorze... Rozdzielczość natywna jest na tyle duża że w sumie duży ekran nic mi nie daje... a wręcz przeszkadza bo jak chcę luknąć na godzinę to muszę w drugi koniec panelu lecieć wzrokiem... co na pewno męczy....

Czy znacie jakiś sposób żeby to wszystko razem powiększyć (coś ala zoom... na XP lub linuksie potrzebuje)? Bo niby mogę sobie te czcionki zwiększać ale nie wszędzie jest większa.....

Do tego jeszcze zanim skończyłem pisać ten tekst to monitorek tak mi dał po oczach jakby mi ktoś igły wbijał... normalnie załamka.

Acha co do wzroku to byłem u okulisty i o dziwko stwierdził bardzo małą wadę... i to dalekowzroczność....

Na windows7 jest podobno dość korzystne dostosowanie wielkości wszystkich elementów. W ogóle wiele rzeczy w windows7 jest większych, więc powinien Ci przypaść do gustu jeśli dokonasz migracji. Jeśli zaś chodzi o monitor to naprawdę dobry produkt zakupiłeś i jeżeli nie odpowiada Ci ten model to zadowolić by Cie mógł chyba tylko jakiś EIZO tego rozmiaru. Jednak i w EIZO rozdzielczości nie zmienisz, ciesz się, że nie masz 20,1". Ja obecnie pracuję przy tej samej rozdzielczości co Ty na właśnie takiej przekątnej, gdzie plamka jest sporo mniejsza, co da się odczuć. Przy 22" rozdzielczość 1680x1050 jest naprawdę w porządku.

Przyzwyczaisz się szybko do takiego rozmiaru, uwierz mi, a za jakiś rok zaczniesz myśleć o 24", zobaczysz. Przy czym monitory 24" mają malutką plamkę i powtarza się ta sama historia co z 20,1". Jeżeli ktoś chce mieć większą plamkę i usiąść dalej od monitora to 22" lub 26" lub też 27". Przy 30" znów pojawia się problem malutkiej plamki. Wszystko zależy od preferencji i potrzeb. BTW, jeżeli jeszcze możesz to weź sobie dodatkowe 2 lata gwarancji do tego DELL'a. Szlag Cię trafi jak zaraz po 3 latach padnie Ci monitor, a jak dokupisz 2 lata gwarancji i padnie Ci monitor po ponad 3 latach to wymienią Ci na nowy.

Jakie wrażenia jeśli chodzi o barwy, kąty i ogólną jakość obrazu?

(...) a wręcz przeszkadza bo jak chcę luknąć na godzinę to muszę w drugi koniec panelu lecieć wzrokiem... co na pewno męczy....

Moim zdaniem to właśnie największa zaleta, ponieważ oczy psuja się przede wszystkim od pozostawania bez ruchu i patrzenia w jeden punkt, natomiast ruch jest bardzo korzystny. Okuliści zalecają nawet stałe wodzenie wzrokiem wokół monitora bądź ekranu telewizora podczas oglądania.

Bardzo płatny katalog stron oparty na WordPressie.

Naukowo o kulturystyce i fitness w serwisie FitnessLab.pl.

Jakie wrażenia jeśli chodzi o barwy, kąty i ogólną jakość obrazu?

No cóż jeśli o to chodzi to nie mogę nic zarzucić. Jakość obrazu jest na wysokim poziomie choć przy oglądaniu filmów mam wrażenie jakby karta nie domagała (zintegrowana intela 128MB) bo obraz jakiś nieostry. Zjechałem z jasnością do 0 a z kontrastem do 20 ale nadal daje mi ostro po oczach.

Wkurza mnie jeszcze to światełko od przycisku zasilania. Strasznie daje po oczach... aż się rozmywa. Muszę sobie taśmą zakleić.

Niech ktoś kto parę postów wcześniej deklarował że gapi się na monitor z +/- 1m podpowie jak dokonać tej sztuki bez lornetki.

1m podpowie jak dokonać tej sztuki bez lornetki.

Ja w zasadzie korzystam z komputera tylko od czasu do czasu. Praktycznie 8h przy laptopie i też z 1 metra patrzę bez lornetki. Mam okulary na minusie :blink:

Sprzedam punkty systemu wymiany linków Gotlink.pl i Seomatik.pl

Wystawiam faktury VAT. Zapraszam do kontaktu d.szwaba@gmail.com

może dziwne, ale siedzę przed komputerem średnio jakieś 7 godzin dziennie, są dni że 14, są dni że wogóle. Taki stan rzeczy utrzymuje się już przez około 6 lat i nie mam najmniejszej wady wzroku, co bardzo cieszy :blink:

Dodam także, że mam 2 monitory lcd i z żadnego nie korzystam, bo męczą mi niemiłosiernie oczęta. Dzisiaj siedze przy 8 letnim crtku i szczerze powiedziawszy nie męczy mi tak oczu jak lcd. Nie wiem dlaczego, ale tak to u mnie działa. Jest tylko problem, bo musze spać jakieś 9 godzin, aby oczy wypoczęły, każda mniejsza ilość sprawia pieczenie :huh: Póki co jest okej.

Niech ktoś kto parę postów wcześniej deklarował że gapi się na monitor z +/- 1m podpowie jak dokonać tej sztuki bez lornetki.

To Cię zdziwie :) Patrze na monitor z odległości 1,5 metra :) nie jest duży, 19 cali i tak działam od zawsze. Dodam, że nie wali mi po oczach światło, bo ustawiłem go sobie bardzo nisko.

Dodam, że nie wali mi po oczach światło, bo ustawiłem go sobie bardzo nisko.

dokładnie, mi bardzo pomogło zciemnienie monitora, aktualne moje ustawienia: jasność: 0, kontrast: 15, polecam do pracy :blink:

Tworzenie, wsparcie sklepów na Prestashop GoPresta.pl zapraszam do współpracy

"Dodam, że nie wali mi po oczach światło"

A mi tak, ale nie z komputera tylko z okna po tym, kiedy granatowe rolety zamieniły się na białe i praktycznie nic nie dają :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności