Skocz do zawartości

Nie psują wam się oczy?

Tomahawk

Rekomendowane odpowiedzi

Niech ktoś kto parę postów wcześniej deklarował że gapi się na monitor z +/- 1m podpowie jak dokonać tej sztuki bez lornetki.

To Cię zdziwie :) Patrze na monitor z odległości 1,5 metra :) nie jest duży, 19 cali i tak działam od zawsze. Dodam, że nie wali mi po oczach światło, bo ustawiłem go sobie bardzo nisko.

Przebijam, 13.3cale i odległość koło 1,3 metry. Mógłbym dalej ale nie dosięgam do klawiatury wtedy ;)

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Tomakawk, musisz się przyzwyczaić. Poza tym dostosuj odpowiednio ustawienia monitora. Może on za jasno świeci. Do mnie właśnie jedzie 7 cali większy model niż obecny, a 3 lata temu też się zastanawiałem czy to niby nie za dużo. Przez kilka dni wszystko się wydaje ogromne i oczy się muszą przyzwyczaić. Poza tym bardzo dużo, mówię serio, zależy od ustawienia jasności. U mojego brata siedziałem kiedyś przy komputerze ze 2 godziny i było tragicznie. On ma samsunga 19" na matrycy TN o dość dużej ustawionej jasności. Umęczyłem się bardziej niż przy moim monitorze 20,1" na matrycy MVA pracując 8 godzin. Przy trochę ciemniejszym ekranie nie wszystko wygląda tak efektownie, ale oczy się znacznie mniej męczą.

Jeżeli chodzi o monitory to one są obecnie mniej szkodliwe niż te posiadające bańke próżniową. Na LCD przynajmniej was nie bombarduje elektronami po ślepiach. Obecnie to więĸszej różnicy nie ma czy czytasz 15h książki czy oglądasz tv czy siedzisz przed monitorem. Jenak warto sobie jakieś przerwy robć aby oczy odpoczęły.

Ja nosze google czasem ale najczęściej soczewki. Wzrok mi poleciał gdzieś w podstawówce ze względu na skolioze kręgosłupa (gówniane ławki w szkole) to było jakieś 20 lat temu, od tego czasu pogorszył mi się o jakieś 2 dioptrie czy jak się to tam nazywa. Nie wiem na ile jest tu winny komp, tv i czytanie książek po nocach a na ile pogrązanie się samej początkowej przyczyny tej wady jednak wzrok mi nie leci bardzo szybko.

Moja siostra nie siedzi non stop przed kompem, tv i książkami a jej wzrok poleciał do 6 dioptrii w dużo szybszym czasie więc to chyba nie do końca tak jet że główną winę ponosi komputer.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

@Tomahawk, mam ten sam model i nie wyobrażam sobie jak ustawienie 0/20 może być za jasne :) osobiście mam 45 / 35 siedzę dość sporo i nie odczuwam żadnych dolegliwości. Przy jakich ustawieniach jasność/kontrast jest dla Ciebie OK? Może spróbuj dostosować inne ustawienia kolorów w menu monitora

Mam 0/20 i obraz wydaje mi się jakiś taki nienaturalny i za kolorowy.

Poza tym te ustawienia jasności to mało dają bo niewielka jest różnica pomiędzy 0 a 100.... dużo więcej daje kontrast. Właściwie to obraz bardziej się rozjaśnia i przyciemnia gdy zmieniam kontrast niż gdy bawię się jasnością... dziwne to wszystko. Coś mi się zdaje że ta matryca IPS to za tanio jednak została wyprodukowana :)

Ja mam Samsunga na matrycy TN - nie miałem jeszcze problemów z oczami. Ale oczywiście robię mały odpoczynek co parę godzin. :)

Jakość obrazu na ekranie nie jest determinowana jedynie przez sam monitor, ale też kartę graficzną.

Warto wspomnieć przy okazji o dobrych sterownikach - Geforce Nvidia parę razy w roku wydaje aktualizacje swoich driverów. ;)

Tomahawk, widzisz już teraz, że wielki kukis znalazł rozwiązanie Twojego problemu. Wszystkiemu są winne sterowniki! Gdybyś parę razy w roku aktualizował drivery to pewnie oczy by Cię nie bolały, wszak częste aktualizacje driverów mają ogromny wpływ na jakość obrazu 2D.

PS. GeForce to marka.

Mi okulista powiedział, że należy co jakiś czas spojrzeć chociaż na 10 sekund za okno, żeby jakieśtam mięśnie się rozluźniły przy patrzeniu gdzieś dalej. Przy okazji odpoczywa też mózg :) Z doświadczenia wiem też, że jeśli chodzi o pieczenie, to dużo dają krople do oczu (polecam visine niebieskie, do zmęczonych).

@Kukis

Niema takiej matrycy TFT. TFT to cienkowarstwowy tranzystor.

Fakt, pomyłka. Poprawiłem.

ps. https://forum.idg.pl/monitory_wyswietlacze_...ryc-t94443.html

To w końcu jak? ;]

Tomahawk, widzisz już teraz, że wielki kukis znalazł rozwiązanie Twojego problemu. Wszystkiemu są winne sterowniki!

Nie nabijaj się ;p

Jednak sądzę, że warto mieć w miarę aktualne sterowniki do gpu.

PS. GeForce to marka.

Popr.

Jeżeli ktoś chce mieć większą plamkę i usiąść dalej od monitora to 22" lub 26" lub też 27". Przy 30" znów pojawia się problem malutkiej plamki.

Nie wymieniłeś jeszcze 19" w klasycznych nie panoramicznych proporcjach - ma plamkę 0.294 i wszystko jest większe niż w 22"

Nie mówię o oczach, mówię o męczeniu się przy pracy bez monitora panoramicznego. Przy większych rozdzielczościach i panoramie wygodniej się pracuje. Oczy zawsze się będą męczyć, warto dbać o to, by męczyły się jak najmniej. Dobre krople do oczu pomagają. Nie korzystam z reklamowanych visine, polecam Hyabak lub Filmabak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności