Skocz do zawartości

Przekierowanie błędu 404 na główną

esder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio w serwisie przebudowywałem strukturę linków (przy niektórych nie mogę się zdecydować i ciągle zmieniam...), w związku z tym w google na dość wysokich pozycjach mam stare adresy, które automatyczne przekierowują na błąd 404. Dzisiaj dodałem w błędzie 404 linijkę z moved permanently (301) i ładnie przenosi na główną, ale tak się teraz zastanawiam czy przekierowanie takiej dużej ilości linków nie wpłynie negatywnie na pozycję strony głównej? Czy taki zabieg przyspieszy usunięcie z google starych wpisów?, obecnie mam bardzo często podwójne, stare i nowe.

Katalog stron - Domena 2003, sukcesywnie linkowany katalog stron. Max. 1 link wych.

Konkurs Piosenki Eurowizja -

Eurowizja

To zły pomysł.

https://magiczne.seoisem.pl/dobra-stro...#045;404/"[/url]']Popularna praktyka wśród domorosłych SEO to stosowanie przekierowania 301 przy nieistniejących stronach (jak stworzyć przekierowanie 301) i kierowanie odwiedzającego na stronę główną. Główny argument dla tego rozwiązania to przenoszenie mocy linków na stronę główną. Nie jest to jednak dobry pomysł. Z punktu widzenia użytkownika również nie powinno się tego robić, ponieważ jako zainteresowany konkretnym zasobem zostałby przeniesiony na stronę główną nie tylko bez pytania o zgodę, ale także bez żadnego komunikatu.

Zapraszam na mój blog - websem.pl - marketing internetowy i pozycjonowanie!

Kurs pozycjonowania

banner5.png

Rozsądnie by było utworzyć tablicę z listą przekierowań: stary adres => nowy adres. Taką listę oprogramować w htacces, bądź w PHP i ustawić odpowiednie przekierowania (oczywiście 301). OIDP to powinny one wisieć co najmniej pół roku. Potem możesz z nich zrezygnować, żeby nie obciążać serwera.

bnormalny.jpg

Tam daleko w Himalajach powiesił się słoń na trąbie.

Popularna praktyka wśród domorosłych SEO to stosowanie przekierowania 301 przy nieistniejących stronach

Wiem, że robię off-topic za co bardzo przepraszam, ale muszę się przyczepić. Coś mnie ominęło i od kilku lat mamy w Polsce sprawnie działający kierunek studiów dot. zagadnień pozycjonowania i optymalizacji?

Pewnie, że domorosłych! Większość z nas zaczynała zarabiać pierwsze pieniądze w sieci gdy dzisiejsi "SEO specjaliści" pracujący dla znanych marek nie miało pojęcia co to ten cały Internet. :/

Konstruując przekierowania 301 po zmianie struktury stron, powinieneś dla każdego zaindeksowanego starego adresu stworzyć przekierowanie na jego nowy odpowiednik.

Podam Ci inne rozwiązanie na 404-ki: w sklepie sklep.pl/produkt/nazwanaszegoproduktu.html jeżeli produkt "nazwanaszegoproduktu" nie istnieje (np. się skończył), to wyszukujesz najbliższą nazwę produktu i przekierowujesz bezpośrednio na nowy produkt. Redirect nie idzie świńsko na stronę główną, a Ty jesteś w stanie integrując sobie bazę z wewnętrzną wyszukiwarką, obejść konieczność wstawienia ręcznych redirectów i generowania olbrzymiego .htaccess.

Pozdrawiam, J.

---

Nie emocjonuj się Sebastian, niekiedy ci którzy mają 2 lata w branży zjedli już wszystkie rozumy. :-)

tak teraz patrzę to w sumie jest ok. 10-15 adresów, więc nie tak źle.

Jak ma wyglądać wzór tej listy przekierowań w htaccess?

Obecnie wygląda tak:

SetEnv PHP_VER 5
DirectoryIndex index.php
RewriteEngine On
RewriteBase /

RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(/component/option,com) [NC,OR]
RewriteCond %{REQUEST_URI} (/|\.htm|\.php|\.html|/[^.]*)$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule (.*) index.php

order allow,deny
deny from 82.238.241.150
allow from all

Przekierowanie z FAQ:

RewriteRule ^/xxxxx.html$ /xxxxx.html [R=301,NC]

nie działa

Katalog stron - Domena 2003, sukcesywnie linkowany katalog stron. Max. 1 link wych.

Konkurs Piosenki Eurowizja -

Eurowizja

Jeżu, nie chodzi o staż bo uważam, że dwa lata w tej branży spokojnie wystarczy aby ogarnąć w całości temat. Ci "domorośli" mnie tak poruszyli. :)

Co do 404 i przekierowań skłaniam się ku metodzie zaproponowanej przez Jeża. 301 na zbliżone tematycznie strony powinny być najbardziej efektywne. Polecam zrobienie standardowej 404 i dołączenie dedykowanego kodu Analytics, tak żeby wiedzieć skąd użytkownik przybywa (URL, słowo kluczowe) i przekierowywanie tylko tych adresów, które faktycznie generują znaczące ilości błędów 404.

Jeśli danej strony nie ma, to najrozsądniejsze jest na ogół wyświetlenie strony błędu. Zastanów się: otwierasz sobie stronę jakiegoś produktu w nowej zakładce, po chwili do niej zaglądasz, a tam załadowała się strona główna albo co gorsze inne produkt? Jeśli dana strona zniknęła, to należy poinformować o tym użytkownika. Oczywiście w jej ramach można próbować polecić inne produkty lub strony serwisu.

Zapraszam na blog o użyteczności.

Nie; mam na myśli dwa przypadki:

- jeżeli zmieniasz konstrukcję stron, to można sobie "ułatwić" sprawę automatycznym wyszukiwaniem najbliższego adresu, w takim wypadku nie ma potrzeby listowania wszystkich adresów

- jeżeli brązowe buty są niedostępne (strona już nie istnieje), 301-ką możemy zasugerować klientowi, aby kupił czarne tego samego rodzaju (oczywiście tutaj nieco naginam, ale w granicach rozsądku - zamiast od nowa pozycjonować czarne buty, można zrobić redirect z brązowych, skoro np. pod "buty" były w top10).

Pozdrawiam, J.

• 2 lata później...

Odgrzebie temat, bo trafiłem na niego zastanawiając się właśnie nad takim przekierowanie.

Chodzi o przechwyconą jakiś czas temu domenkę, która ma około 1000 BL na podstrony, powiedzmy że ma, bo wszystkich nie sprawdzałem :D

Wy pewnie powiecie i Google mówi, że tak się nie robi.

No ale żal mi to zostawiać:) Próbował ktoś z Was takiego czegoś na przechwyconych domenach?

SEO, SEO i SEO

• 2 tygodnie później...

A czy według Was dobrym "rozwiązaniem" jest przeczekanie tych błędów z NDW zamiast robić przekierowania 301 ? Google sam wytnie to z indeksu i cierpliwie po jakimś czasie i bez kombinacji błędy zostaną usunięte. Pytanie czy z pkt widzenia SEO jest to optymalne rozwiązanie w tym przypadku?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności