Skocz do zawartości

Z: Trifoli.com

marioSQL

Rekomendowane odpowiedzi

Lukas proponuje Ci poszukać informacji o IP tu na PIO lub na zachodnich forach , być może ty masz powody ukrywania stron ale nie wszyscy na to patrzą i ich nie ukrywają

IP ma olbrzymie znaczenie w kwesti SEO na bank odszukasz takie infomracje

Marketing internetowy dla firm

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

i chcesz mi powiedziec, ze ludzie dodajac swoje strony do SWLi z tego powodu roznicuja IP ?

siada koles handlujacy punktami i sobie mowi "dzisiaj dokupie sobie 100 nowych IP - by taki weblink, czy gotlink mial wieksza moc"

skoro to takie wazne dlaczego nie promujesz dodatkowych IP w systemie ?

Ze szpanem Tomek to się akurat zgodzę.

Lukas - ja promuję, dlatego porównaj ilość IP przypadającą na 1 domenę u mnie i u kogokolwiek innego (zwróć też uwagę na to, że przeważnie podaje się ilość domen z subdomenami, a nie unikalnych domen). I spuść trochę z tonu, bo zaraz nam pół dyskusji wyląduje w koszu. ;)

Wracając do głównego tematu, przy obecnym nasyceniu rynku, efekt SWL (rotacyjnego), przy obecnych algorytmach, tzn. pobranie co ok. 12-24h, 250 linków w paczce, uzyskuje się przy ok. 2.000 domen po których łażą roboty, na zróżnicowanej puli IP (powiedzmy 300). Ale można wiele wyciągnąć algorytmicznie, w szczególności przy systemach wewnętrznych, gdy odpada walidacja, bo nie oszukujesz samego siebie. W ciągu ostatnich 2 lat, tylko jeden system rotacyjny przebił tą ilość domen. Przypomnę, że systemem startującym z największą ilością domen był SD (ok. 1500), wcześniej system Tomka miał 600 (na tamte czasy była to poważna liczba). Nie ukrywam, że przy obecnym nasyceniu rynku, jedyną możliwością na przebicie się w lidze rotacji jest duża ilość domen, stąd wypuszczenie z mniejszą wstępną ilością domen niż 10.000 (pół tego co planujemy) jest raczej skazane na porażkę. Zwróćcie uwagę na to, że żaden z bieżących SWL rotacyjnych nie podałby liczby unikalnych domen (czyli nie licząc następnych subdomen z obrębu określonej domeny), bo byłoby to pijarowo zabawne.

Efekt SWL (stałego), można uzyskać już przy 500 - 1.000 domen i cierpliwości, pod warunkiem algorytmu zapewniającego zaindeksowanie linków. SWL stałe są bardzo ciężkie algorytmicznie i obciążające, w końcu najczęściej nie rzucają linkami jak popadnie, stąd wymagają dopieszczenia i nie przynoszą tak szybkich efektów. Ze względu na możliwość szybkiego zdjęcia mocy, do pozycjonowania komercyjnego najlepiej nadają się systemy rotacyjne. Biznesowo, systemy stałe po prostu nie są tak opłacalne.

Realia się zmieniają i trudno powiedzieć, jak mówi któryś z przedmówców, że liczy się tylko (głównie) IP. Dochodzą nowe czynniki, ilość unikalnych domen, przekrój IP, przekrój BL, być może dojdzie traffic (moc obliczeniowa botnetu), algorytm (jak pisałem, myśleniem da się lepiej zagospodarować domeny) i wiele innych. Siła systemu jest składową każdego z nich.

Fakt, że 4 lata temu wystarczyło wypuścić (dowolny) system, aby osiągnąć sukces. Jak pokazuje praktyka, prawie żaden z nowopowstałych publicznych systemów, nie zdołał przekroczyć nawet śmiesznej "bariery" 150 domen, niektórzy uznali nawet że inwestycja w przedłużenie domeny za 60 złotych nie jest opłacalna. :-)

Pozdrawiam, J.

Jez - nie neguje, ze IP ma znaczenie

ale nie wyskakujcie mi tutaj z tezami, ze ludzie roznicuja IP w swlach z tego powodu (w seodopalaczu jest inaczej, tam dajesz premie za dodatkowego IP'ka)

siła systemu to ilośc IP

system może mieć 10000 domen na jednym IP

z tym poprostu nie moge sie zgodzic

Lukas, nie jest niewielki.

Zwłaszcza w wypadku systemów, gdzie automatem generuje się to, co normalnie musiałby zrobić człowiek, doświadczamy dużej powtarzalności (pisałem o tym w sąsiednim topiku), która może być do odstrzału algorytmicznie (np. wszechobecny duplicate content). IP jest w chwili obecnej głównym czynnikiem różnicującym (generalizuję!).

OCZYWIŚCIE, czynników różnicujących jest WIELE, ale na oczywistym przykładzie Tomka (1 IP -> 10.000 domen, lub 10.000 IP -> 10.000 domen, czyli ideał) widać, jak duże znaczenie ma IP.

Pozdrawiam, J.

Edit, Re: Bogdan - znaczenie dla wartości (mocy) całej struktury stron.

IP to niewielki procent wchodzacy w sklad sily linku

dokładnie - mogę z przekonaniem powiedzieć, że IP ma małe znaczenie, sam nawet test dla siebie przeprowadzałem - pozycjonując grupe domen z wielu serwisów będących na 2IP i podobnej "mocy" serwisów będących na wielu IP, rezultat - niezauważalny.

Widzę, że wiele osób w ciemno mówi "ma ogromne znaczenie" tylko powtarzając po innych, a nawet tego nie sprawdzając. Ja sam gdyby nie potrzeba wielu IPków do niektórych skryptów - miał bym kilka(naście) bo nie mając tego obliczonego - ale rzucając liczbami +/- dał bym 1-10% "mocy" za różne IP. A to można nadrobić linkując np. z SWL - a całą gamę mocnych serwisów (mam na myśli mocno podlinkowanych z sensem dla ludzi) mieć dosłownie na kilku IP.

Kiedyś też miałem szał by zaplecze stawiać na "kilkuset IP" - ale potem mi przeszło gdy efekty z tego były takie same jak z serwisów na garści IP.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności