Skocz do zawartości

Z: Trifoli.com

marioSQL

Rekomendowane odpowiedzi

Zakończmy na tym że jest mało istotne i w większości przypadków nie ma znaczenia.

dla Ciebie nie ma znaczenia inni ustalili że ma a jego wielkośc jest nie istotna

ps. np: https://www.seoportal.pl/index.php/pozycjon...k-vs-googlecom/ innych przykładów ze ma nie chce mi się pokazywać jak bedziesz chciał to se poszukasz

Xann Internet Solutions - Tworzenie sklepów internetowych

468x60_5.jpg

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
dla Ciebie nie ma znaczenia inni ustalili że ma

Inni to znaczy kto - Ty z innych kont? ;D

A linkow odnosnie geo nie musisz mi podawac bo o tym teraz nie rozmawiamy. Jesli jednak jestes wstanie podac link do odpowiedniego testu ktory przeprowadziles w celu potwierdzenie Twojej teorii chetnie sie z nim zapoznam.

Tematyczny GotLink.pl - najpopularniejszy i największy SWL w PL - 10.000 domen :: 1.000.000 linków

SeoMatik.pl - największy stały SWL w PL - ponad 10.000 serwisów i 10.000.000 zaindeksowanych lokalizacji

IP ma olbrzymie znaczenie na moc linka bo

Firmy hostingowe "upychają" wiele adresów domen pod ten sam adres IP wiadomo, że korzystanie z takiego hostingu jest o wiele tańsze niż kupienie kilku adresów IP - dla każdej domeny innego. (choć tu rynek ewoluował i powstały oferty SEO hostingu mocno popularne na zachodzie)

Duże firmy decydują się na wykup serwera z własnym IP lub wręcz stawiają swój własny serwer w swojej siedzibie.

Boty wyszukiwarki wiedzą, które domeny są hostowane czy na własnym dedyku czy na zwykłym koncie z tysiącem innych domen

Boty "bonusują" domeny hostowane na dedykowanych adresach IP (skoro kogoś stać na takie rozwiązanie to znaczy że dostarczona przez niego zawartość strony nie jest "spamem").

Google sygnalizowało niejednokrotnie o tym ze podejrzliwie patrzy na wzajemne likowanie domen A -> B, B -> A z samego adresu IP (w ramach walki ze spamem i nieuczciwą optymalizacją - niejeden się przekonał jak padło mu całe zaplecze).

Wartość linków z wzajemnie likujących stron z tego samego adresu IP jest obniżana, google podejrzewa, że tymi różnymi domenami zajmuje się ta sama firma(pozycjoner), co przekłada się na pozycjonowanie.

Uwaga: testowane na zwierzętach i google. Wynik : IP ma olbrzymie znaczenie na moc linka

O, jeszcze jedno konto ;)

Czyli próbujesz mi wmówić że linki domen stojących na OVH są bezwartościowe? - skoro na jednym IP stoi grubo ponad 10.000 stron to wartość linków z tych stron musi być śladowa - wytłumacz mi tylko na jakiej zasadzie obniża google wartość tych linków - wszystkim po równo czy wg długości istnienia domeny?

I jeszcze jedną kwestię mi wyjaśnij na przykładzie testu Nutado

Wyniki 2009-08-25:

fraza trudniejsza:

3. gotlink poz. 93

4. seonet.pl stat. + dyn. poz. 111

7. e-weblink.pl poz. 550

fraza łatwa:

3. gotlink.pl poz.4

6. e-weblink.pl poz. 260

gotlink BLY:14232; PR:1; pobrań 28040

seo.net stat+dyn. BLY: 1504; PR:0

e-weblink: BLY:1700; PR:0, pobrań 24572

Systemem z rekordową ilością IP jest weblink, więc jak interpretować wynik tego testu?

Biorąc pod uwagę że w weblinku są same debeściarskie domeny i do tego dochodzi rekordowa ilość IP to coś mi tu nie pasuje - albo Twoja teoria to potwierdzenie wciskania kitu albo jednak coś nie tak z tymi domenami... (no chyba że 90% domen stoii na 1 IP a pozostałe na różnych ;> )

Rzadko się wypowiadasz więc i może też umknął Ci inny test Buncola

Seo.net.pl

1 sierpnia - 311 i 536

8 sierpnia - 266 i 801

23 sierpnia - 339 i 741

Gotlink.pl

1 sierpnia - zindeksowanych 619 podstron

8 sierpnia - 643

23 sierpnia - 587

E-weblink.com

1 sierpnia - zindeksowanych 21 podstron

8 sierpnia - 20

23 sierpnia - 80

Ta sama sytuacja, seo.net.pl i gotlink.pl zbliżone wyniki a skutecznosc weblinka ze swoimi rekordowymi ilosciami IP gdzie? Wyjasnij mi to na przykladzie tych testow, moze sie przekonam bo na obecna chwile mam wrazenie ze rosnie Ci długi nos...

Tematyczny GotLink.pl - najpopularniejszy i największy SWL w PL - 10.000 domen :: 1.000.000 linków

SeoMatik.pl - największy stały SWL w PL - ponad 10.000 serwisów i 10.000.000 zaindeksowanych lokalizacji

Systemem z rekordową ilością IP jest weblink, więc jak interpretować wynik tego testu? .....

Biorąc pod uwagę że w weblinku są same debeściarskie domeny i do tego dochodzi rekordowa ilość IP .....

to raczej wszyscy wiedzą jak zinterpretować - filtr

Xann Internet Solutions - Tworzenie sklepów internetowych

468x60_5.jpg

filtr na pozycje jeszcze by przeszedł, ale na site (w 2 teście chodziło o indeksację strony)?

zresztą analizując wynikli testu to w tym pierwszym teście filtra załapała strona od początku trwania testu ;)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

gotlink.pl na razie to nie cytuj mojego testu, ponieważ nie jest on zakończony. Przewidziałem, że będzie trwał 3 miesiące i po tym czasie opublikuje oficjalne wyniki testu ;)

Na chwile obecną z dnia na dzień się wszystko zmienia na tych stronach, bo wiadomo że linki są rotacyjne. Przytaczanie tego testu na chwile obecną to tak jakby mówić, że podczas wyścigu kolarskiego jakaś grupa oderwie się od kolarzy to wygra wyścig wyścig :) Tak nie jest, dlatego proszę wstrzymajcie się z przytaczaniem go, bo chce aby był jak najbardziej obiektywnym testem :)

Fotografia ślubna: www.marcindrechna.com

A pro po szukania - to ja również znalazłem fajny artykuł o wpływie IP na pozycjonowanie: zróżnicowanie IP w pozycjonowaniu, może nie ma tak kolorowych wykresików/obrazków co u Xanna ale też jest fajny ;)

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Ptaq - masz całkowicie błędne myślenie , google nie walczy z SWL,ami google do problemu zawsze podchodzi globalnie a nie przez pryzmat polskich SWL,i , google walczy z masowo stawianymi automatycznie generowanymi stronami MFA , ten algorytm świetnie się spisuje przy zapleczach pozycjonerów , to że nie słyszaałeś ze komuś poleciało zaplecze to nie znaczy że całe zaplecza nie lecą ja tu osobiście znam parunastu chłopaków na PiO ktorzy potracili do zera wszystko

zasada jest prosta duży sklep musisz postawić na jedym IP bo z każdego dzielonego hostingu Cie wywalą , czyli na bank strona nie jest zapleczem , teraz tylko pomyśl jak stawia zaplecze młody pozycjoner ? bardzo prosto bierze domenę i na jej subdomenach stawia 20 webmini , znając klasyszną zasadę budowy zaplecza jako programista opracuj algorytm jego znajdowania - wydaje mi się ze nie będzie to dla Ciebie dużym problemem a w google pracują na dodatek ciut mądrzejsi

po co banować zaplecze jak powstanie kolejne ? wystarczy wyzedrować jego moc żeby nic nie przekazywało , pozycjoner nie wiedząc o zerowej mocy swojego zaplecza nie stawia nowego jak w przypadku zbanowania

prosiłem ludzie poszukajcie w google

Z mojego doświadczenia wynika, że obecnie lepiej mieć nawet tylko pięć linków z pięciu różnych serwisów (pięć różnych domen) i co najważniejsze, aby te serwisy były położone na pięciu różnych serwerach, których nr IP się różni, niż nawet 5000 linków z jednego serwisu.

Marketing internetowy dla firm

Az sie wtrace do dyskusji... (-:

SWLe jako takie nie sa zjawiskiem globalnym i najbardziej popularne sa w europie zachodniej. W innych krajach popularne jest zwyczajne kupowanie linkow prosto od ludzi lub poprzez system brokerskie.

Co do IP to ma podstawowe znaczenie w pozycjonowaniu i ma bezposredni wplyw na pozycje strony.

Podejscie Google jest bardzo proste. Ktos kto stawia porzadna strone - poswieci na nia troche czasu i pieniedzy. Zapleczowki i MFA sa robione masowo wiec generalnie przy minimalnych kosztach i jak najmniejszej ilosci pracy.

Przecietny kowalski stawiajacy zaplecza bedzie stawial po kilka - kilkadziesiat na jednym IP. Z prostego powodu - kazde dodatkowe IP to minimum $1 miesiecznie (chyba, ze ktos zna tansze - jesli tak to prosze o info ;] ). Kupujac tani hosting jestesmy doczepiani do ogolnodostepnej puli i w zaleznosci od jakosci providera, oprocz naszej strony bedzie tam kilkanascie do kilkuset w przypadku resellerow udajacych hostingi. Aby bylo zabawniej dochodza zakresy adresow IP i ich geolokalizacja. Troche to rzuca sie w oczy kiedy 99% linkow do strony jest z puli jednego providera. Warto tez zwrocic uwage jakich serwerow DNS sie uzywa - ktos majacy dedykowany serwer moze myslec, ze ma tak super bo ma 100 unikalnych IP i jest gosc... a wszystkie domeny podpiete pod ten sam DNS. Na koniec zeby wbic gwozdz do trumny - 99% linkow z domen zarejestrowanych u jednego rejestratora tez nie wyglada dobrze. Nawet czas do kiedy wazna jest domena ma znaczenie - wszystko co pokazuje ze wiecej zainwestowalo sie w strone dziala na jej korzysc.

Wydaje mi sie dziwnym, ze spor czy IP ma znaczenie wogole ma miejsce. Gdyby zycie bylo by takie proste to wystarczylo by narobic subdomen i nikt by nie potrzebowal zaplecz ;)

EDIT: Zapomnialem dodac, ze stawiajac stadko stron na jednyn IP ulatwia sie robote edytorom. Wystarczy znalezc jeden spam a reszty juz nie trzeba szukac poniewaz lezy na srebrnej tacy obok. Dlatego niektorym padaja cale zaplecza - przez paterny pozwalajace wylapac cala grupe stron. Osobiscie znam przypadek gdzie polecialo zaplecze kikuset stron przez jedna literowke w podpinanych statystykach.

No i znowu zmiany ;] Bedzie sie dzialo... hehehe ;D

SWLe jako takie nie sa zjawiskiem globalnym i najbardziej popularne sa w europie zachodniej

Ciekawie to ująłeś. Popularne w europie zach., tzn. gdzie indzie też występują ale nie tak masowo, tak? Wobec tego czy mają migrować poza nasz system słoneczny aby zostać zjawiskiem globalnym?

Co do IP to ma podstawowe znaczenie w pozycjonowaniu i ma bezposredni wplyw na pozycje strony.

Podejscie Google jest bardzo proste. Ktoś kto stawia porzadna strone - poswieci na nia troche czasu i pieniedzy

Rozumiem, że tylko bogaci robią porządne strony. Dalej idąc im więcej kasy tym strona lepsza? A google ocenia wg. wlożonej kasy?

Wydaje mi sie dziwnym, ze spor czy IP ma znaczenie wogole ma miejsce. Gdyby zycie bylo by takie proste to wystarczylo by narobic subdomen i nikt by nie potrzebowal zaplecz

Rozumiem, że subdomenę z domeną łączy tylko IP?

Zapomnialem dodac, ze stawiajac stadko stron na jednyn IP ulatwia sie robote edytorom. Wystarczy znalezc jeden spam a reszty juz nie trzeba szukac poniewaz lezy na srebrnej tacy obok. Dlatego niektorym padaja cale zaplecza - przez paterny pozwalajace wylapac cala grupe stron. Osobiscie znam przypadek gdzie polecialo zaplecze kikuset stron przez jedna literowke w podpinanych statystykach.

Xann

teraz tylko pomyśl jak stawia zaplecze młody pozycjoner ? bardzo prosto bierze domenę i na jej subdomenach stawia 20 webmini

Dla równowagi pomyślmy co zrobi stary pozycjoner. Biorąc pod uwagę, że z racji wieku ma już sklerozę to efekt prawdopodobnie będzie porównywalny.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności