Skocz do zawartości

długi ogon

ubaff

Rekomendowane odpowiedzi

.....

sa to wejscia na frazy, ktore nie sa promowane (czytaj pozycjonowane) a wybily sie dzieki odpowiedniej optymalizacji serwisu, oraz odpowiedniej tresci

widzisz twoja metoda jest taka : optymalizujesz serwis i czekasz , moja metoda jest taka optymalizuje serwis i dopalam , czyja jest lepsza ? nie mnie tu decydować

Marketing internetowy dla firm

• Odpowiedzi 111
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
@iglesu - czy masz klienta na długi ogon?

Dla klienta ważna jest konwersja - żeby zarobił na Ciebie. Czy ten klient zarabia na tego longtaila z samej optymalizacji?

Pozycjonowanie sklepu na 200 fraz związanych z produktami oferowanymi przez sklep, to jest szerokie pozycjonowanie. Tu jest konwersja i tu jest kwestia linkowania.

Kwestia długiego ogona to miliony fraz, które powtarzają się co kilka dni i masz z nich pojedyncze wejścia. Linkować możesz te które dają kilka wejść dziennie, jednak cały tył, wszystkie pojedyncze wejścia, czyli właśnie długi ogon zależą od odpowiedniej treści i optymalizacji serwisu.

Więc jeśli ktoś mówi, że długi ogon to tysiąc fraz, niech się schowa pod ziemię. Te tysiąc możesz sobie linkować, jednak w normalnym serwisie takich fraz są miliony...

@Iglesu - piszesz o optymalizacji - a my piszemy o linkowaniu nie zamiast optymalizacji, ale dodatkowo. Tak jak pisałem long tail jako wynik samej optymalizacji (tak jak to było w pierwotnej definicji) dla mnie to już dinozaur.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

@radek

Linkować możesz te które dają kilka wejść dziennie

Napisałem dokładnie to co mówisz. Jednak nie masz najmniejszej szansy ogarnąć całego prawdziwego długiego ogona. Możesz przyjąć te kilkuwejściowe frazy i je wybić, ale to dalej jest szerokie pozycjonowanie.

Jeśli masz tyle mocy, żeby ogarnąć naprzykład 40 tysięcy fraz, co jest przykładem średniego serwisu, to jesteś świetny.

Tak jak pisałem - 40 000 nie, ale 10 000 - dziś tak. Zaraz się rozpocznie dyskusja czy long tail to szerokie pozycjonowanie czy nie.

Nie chodzi o to, kto tu jest świetny, a kto jeszcze bardziej świetny. Sugeruję, aby longtaila nie postrzegać dziś tylko przez pryzmat samej optymalizacji.

Pozdrawiam.

logosc.png

CYTAT(Lukas_79 @ 26.08.09 - 16:30)

sam sobie odpowiedz na pytanie - moze wrzucmy xannowi dzisiaj 100k fraz do systemi i zmieniajmy je co 10 dni - da sie ??

Tak, da się. U mnie jest tak, że system automatycznie codziennie generuje listę fraz z longtaila do pliku i automatycznie podstawia to do linksystemu. Nic przy tym nie muszę robić - robi mi to się samo.

moze technicznie jest to mozliwe, ale czy ma to sens ??

80% z tych zapytan ma szanse bliskie zera na powtorzenie nawet, jakby byly top1 - i tak ja postrzegam definicje long tail

a nie kilkaset fraz o ktorych Wy piszecie, ktore mozna WYPOZYCJONOWAC i PREWIDZIEC

@Lukas_79, podam ci przykład (z życia):

mam serwis, w którym mam kilka tysięcy nazwijmy to produktów. Lista produktów importuje się sama do systemu i się dosyć często zmienia. Ja pobieram zatem z bazy strony listę produktów i je wrzucam do systemu.

Dodam, ze już dawno temu dokonałem optymalizacji treści i nagłówków, linkowania wewnętrznego itd.

Zatem takie linkowanie nie jest ślepe i jest pożądane. Poza longtailem mam równomierne linkowanie podstron (nie tylko główną) na różne anchory. Czy można chcieć więcej?

Dodam tylko do przemyślenia:

Jeżeli jakaś fraza zrobi się samą optymalizacją to dla wielu jest long tail zgodnie z definicją, że to fraza co się zrobiła z nagłówków i treści. Okazuje się, że to fajna fraza, bo są od czasu do czasu na nią wejścia i czasami nawet generuje sprzedaż. No ale konkurencja nie śpi. No i jak przybędzie konkurencji i fraza spadnie na drugą stronę wyników to już według tych osób nie należy do longtaila tylko jest frazą do pozycjonowania (ta sama fraza!) bo przecież już jej same nagłówki nie uciągną.

logosc.png

warto przeczytać co było wcześniej powiedziane jak się chce prowadzić dyskusję https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=580248

Czytałem i moje pytanie brzmiało od ilu fraz mamy do czynienia z długim ogonem a nie od ilu fraz zaczyna się długi ogon. Jest to delikatna i może nieuchwytna dla Ciebie różnica ale dosyć istotna.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności