Skocz do zawartości

długi ogon

ubaff

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 111
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
mam serwis, w którym mam kilka tysięcy nazwijmy to produktów. Lista produktów importuje się sama do systemu i się dosyć często zmienia. Ja pobieram zatem z bazy strony listę produktów i je wrzucam do systemu.

zgadza sie - ale to jest do przewidzenia, ze ktos wpisze nazwe produktu, szanse sa spore i dlatego warto to pchac i dopalac bo PRZEWIDUJESZ, ze ktos to moze wpisac i pozycjonujesz sie na nazwy produktow

frazy z dlugiego ogona forum, czy jakiegos serwisu "napakowanego" trescia wygladaja tak, ze bys w zyciu nie wpadl, ze cos takiego mozna wpisac w szukajke ;) i jak pisalem wczesniej szanse, ze takie zapytanie sie powtorzy sa praktycznie zerowe

i cala magia dlugiego ogona na tym polega, a im wiecej tresci i lepiej zoptymalizowany i mocniejszy serwis tym tych kombinacji jest wiecej i sa one wyzej - co za tym idzie ogon sie wydluza

Dla mnie nie ma znaczenia od ilu fraz zaczyna się long tail, albo ile fraz należy pozycjonować, żeby nazwać to longtailem.

Przede wszystkim longtail to technika, a nie statystyka. Jeżeli przyjmuję metodę pozycjonowania techniką longtail to mam z nim do czynienia. A jak nie, to mam do czynienia ze zwykłym pozycjonowaniem. Ilość fraz nie ma żadnego znaczenia.

dodane:

Lukas_79 - zgadzam się z tobą. Natomiast należy pamiętać o tym że taka każda mikropozycjonowana fraza ma swój mikropozycjonowany longtail.

Załóżmy, że pozycjonujesz (podlinkowujesz) między innymi podstronę o aparacie Canon model wwerty30 na nazwę aparatu. Wtedy "podbijesz" naturalnie też frazy związane z tym tematem, np. Canon wwerty30 opinie, gdzie kupić wwerty30 i wiele innych fraz o których nie masz nawet zielonego pojęcia. Zatem takie dolinkowanie powiększa Twój długi ogon. To jest bonus którego nie masz przy zwykłej optymalizacji.

DODANE II:

Ma to jeszcze jedną bardzo ważną cechę - często inne podstrony Twojego serwisu o tej tematyce są bardziej trafne niż ta, co się naturalnie wypozycjonowała. Dzięki podlinkowaniu możesz tym "sterować".

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Możliwe, że tak jest.

Ja tylko opisuję swoje doświadczenia, jak efektywnie wyciągnąć long taila ponad innych i po kilkuletnich testach widzę, że takie zachowanie spowodowało mi dużo większą oglądalność serwisów oraz podniosło sprzedaż przez trafniejsze dopasowanie wyników do zapytań.

A czy to będzie "czysta" definicja long taila czy "szerokiego pozycjonowania" czy jak to zwał - traktuję jako dywagacje teoretyczne, z których nie wyżyję.

logosc.png

Witam mam pytanie może trochę nie na temat a mianowicie chodzi mi o pozycjonowanie strony pod long tail. I tu mam mały problem bo strona troszkę młoda ( 6 miesięcy). Starałem się uzbierać trochę ,,naturalnych'' linków ( wiem nie piszcie co to są naturalne linki:) ). I tak BL google 500 BL yahoo 40 tyś. Chciałem stronę linkować na long tail i wspomagać się e-weblink, jednak boję się trochę filtra? Jak myślicie poczekać trochę jeszcze czy można powoli delikatnie zaczynać???

mimik ja tam mam nieco inną receptę, bo linkowanie wszystkich podstron w dużym serwisie jest niemożliwe nawet systemem (inna kwestia czy to coś da czy nie i z jaką intensywnością), a w małym to chyba nie bardzo można mówić o długim ogonie, bo mało treści.

duży serwis + mocne linki do głównej i głównych podstron/działów/kategorii + pozycjonowanie niszówek na wybranych podstronach (niszówek, które dają traffic)

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

delikanie możesz zacząc to nie chodzo o to zebyś puścił 1000 linków po 500 pkt każdy ale możesz zaczać puszczac po 20 - 40 linków (niszówki) na podstrony po 200 pkt kazdy na 10 dni śmiało

A jak się to ma do sposobu jaki został opisany wyżej w tym temacie, czyli export i linkowanie nawet dziesiątków tysięcy fraz? Jedno przeczy drugiemu? :)

A jak się to ma do sposobu jaki został opisany wyżej w tym temacie, czyli export i linkowanie nawet dziesiątków tysięcy fraz? Jedno przeczy drugiemu? ;)

Nie - kwestia narzędzia :) Linksystem będzie Ci te linki sam sukcesywnie linki rozrzucać po podstronach.

logosc.png

jak najbardziej popieram Radka

(..)Natomiast należy pamiętać o tym że taka każda mikropozycjonowana fraza ma swój mikropozycjonowany longtail.

Załóżmy, że pozycjonujesz (podlinkowujesz) między innymi podstronę o aparacie Canon model wwerty30 na nazwę aparatu. Wtedy "podbijesz" naturalnie też frazy związane z tym tematem, np. Canon wwerty30 opinie, gdzie kupić wwerty30 i wiele innych fraz o których nie masz nawet zielonego pojęcia. Zatem takie dolinkowanie powiększa Twój długi ogon. (..)

( i całą resztą wypowiedzi - ale nie będę całości cytował :) )

edit: poza tym sam LT nie wyjdzie "sam z siebie" + optymalizacji. Strona musi mieć jakieś linki ;) Więc LT wychodzi również dzięki linkowaniu np. strony głównej, dzięki jej mocy podstrony dają LT. Nie widzę więc sprzeczności w określeniu jako LT fraz które dopalamy bezpośrednio ale robimy to z automatu w dużej ilości.

Przy pozycjonowaniu konkretnych fraz, nawet przy szerokim skupiamy się na każdej frazie dążąc do jej jak najwyższej pozycji. LT leci automatem wejdzie wyżej to dobrze / nie wejdzie to trudno. Nikt nie będzie sprawdzał wszystkich 10K fraz czy są już na 1 miejscu (chyba, że LT to 1M fraz :) i te 10K to szerokie pozycjonowanie bo każda fraza z osobna jest wartościowa).

dymna.jpg

Wzmacnianie długiego ogona przez linkowanie wielkiej listy fraz (idącej w tysiące) to chyba najgłupsza ekonomicznie i najmniej skuteczna metoda o jakiej słyszałem, ale PiO ma dzisiaj inne "autorytety" więc szkoda tłumaczyć co i jak skoro i tak zaraz zostanę zjechany. Wiem jedno: można mając 10 dobrych linków i serwis mieć 50 000 wejść na 45 000 rożnych fraz i dla mnie to jest długi ogon :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności