Skocz do zawartości

cms do 3 tys zl? jaki polecacie?

kangurrr

Rekomendowane odpowiedzi

Mion, już jakiś czas temu magento zostało znacznie przyspieszone.
Nie wiedziałem :)

I tutaj nasuwają się pytania:

- co mamy na myśli mówiąc o dużej bazie 100 - 1K - 10K pozycji;

- jaką ilość userów online uznamy za dużą;

IMHO nie powinno być dużej różnicy w wydajności przeszukania bazy z 10 czy też 10K produktami.

Co do obciążenie przez user online sklepu mangento nie wypowiem się, bo nie mam pojęcia jak by faktycznie się zachowywał.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Testowałem (i testuję nadal) magento na przeróżnych serwerach, zarówno współdzielonych jak i dedykowanych. O takich firmach jak home.pl czy nazwa.pl od razu można zapomnieć. Zdecydowanie lepiej jest na KEI, ale jeśli w nawet malutkim sklepie (50 produktów) osiągniesz kilkaset UU dziennie to przekraczasz dopuszczalne obciążenie serwera. Do 100 UU dziennie jest jeszcze w porządku, ale co to jest 100 UU dziennie? Do magento należy mieć specjalnie skonfigurowany serwer dedykowany, wtedy można mówić o znośnym działaniu. Jednak nawet przy niekiepskim serwerze dedykowanym i sklepie z ilością 1k produktów oraz 20 użytkownikami online czuć, że przymula. Dochodzi jeszcze jeden poważny problem tego oprogramowania sklepu - aktualizacje, których za żadne skarby nie można uznać za bezproblemowe. Zdarzają się sytuacje, że komuś przy aktualizacji sklep się całkowicie sypie i jedyna nadzieja w backupie. No i bez SSH lepiej zapomnieć o magento.

Edit: Ale i tak magento przy ostatnim sote to demon prędkości!

Sam często piszę różne rzeczy za pieniądze.

Za 1500 PLN +VAT piszę średni komponent do joomli, a nie cały CMS. A pisałem już i komponent (sam komponent) za więcej niż 5000 PLN. Za 3000 ktoś napisze co najwyżej system, który umożliwi prawie wstawienie artykułu i rejestracje użytkowników.

Co do Joomli + virtuemart - nie wiem czemu piszecie, że to chory pomysł, jak miałbym postawić oscommerce to bym jednak wolał joomlę. Tyle że w wersji 1.5 chyba nie ma do końca dobrej integracji z płatnościami.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Zdarzają się sytuacje, że komuś przy aktualizacji sklep się całkowicie sypie i jedyna nadzieja w backupie. No i bez SSH lepiej zapomnieć o magento.
To mnie zmartwiłeś tą informacją ;(

W kwestii wydajności - jestem ciekaw jak by wypadło napisanie własnego oprogramowania frontendu sklepu mangento zaraz z obsługą SSH, bo backend ma bardzo rozbudowany i jego wydajność nie jest aż tak ważna do obsługi sklepu.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Napisanie samego frontend do magento? Zapomnij, struktura plików i całego sklepu jest tak bałaganiarska, że takie rozwiązanie nie ma szans powodzenia. Ponadto każdy update samego silnika sklepu niósłby za sobą kolejne problemy. Aby otrzymać oprogramowanie o funkcjonalności magento i dużej wydajności to musiałoby powstać tylko polskie narzędzie tego typu.

Szanse są jak najbardziej duże, bo nie interesują nas same pliki tylko baza danych czyli podłączenie się pod nią :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności