Skocz do zawartości

Znacie jakąś stuprocentową metodę na robienie backupów w wp

AdamAGP#

Rekomendowane odpowiedzi

@AdamAGP - poszukaj sobie plugina, który robi backup i wysyła na podany adres e-mail. możesz sobie ustawić w opcjach co ile dni chcesz otrzymać backup. pamiętaj też o skonfigurowaniu crondaemona.

Jeśli chodzi o duplikaty, to czy przed wczytaniem nowej bazy usunąłeś starą?

@AdamAGP - poszukaj sobie plugina, który robi backup i wysyła na podany adres e-mail. możesz sobie ustawić w opcjach co ile dni chcesz otrzymać backup. pamiętaj też o skonfigurowaniu crondaemona.

Mam właśnie plugin wp-db-backup

Jeśli chodzi o duplikaty, to czy przed wczytaniem nowej bazy usunąłeś starą?

Tak, tzn usunąłem wszystkie tabele z niej, zawsze tak robiłem.

Co do mysqldump

to jak zacząłem czytać to po oczach mi walnęła masa komend funkcji itp., więc wydaje mi się skomplikowany (po dyskusji wnioskuję, że aż taki banalny wcale nie jest).

Problem mi się wydaje jest w tym, że on też tworzy plik eksportowy. Niby phpmyadmin też się świetnie nadaje do tworzenia bazy, ale jak widać pojawiają się błędy. Taką bazę zrzuconą mysqldumpem trzeba wczytać phpmyadminem, czy tam jest też funkcja wczytywania backupów? Bo tak jak napisał radek to może mieć znaczenie.

A jak robią firmy hostingowe backup - używają jakiś automatów eksportujących, czy kopia tworzy się w niezmienionej formie, bo tak jest chyba najlepiej?

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Import bazy to: mysql baza < plik

(bo mysqldump eksportuje do kodu SQL).

phpmyadmin jest IMO bardzo kiepski, ani z tego nie polecam korzystać ani nawet trzymać na serwerze (90% skanów które mam w logach to próba znalezienia katalogów starszych wersji myadmina). 100x lepszy jest Navicat albo właśnie MySql Administrator.

Najlepiej jeśli będziesz tego używał to jeszcze sprawdź czy taką bazę można normalnie przywrócić (bo często się okazuje, że niby jest backup ale albo uszkodzony albo w ogóle nie działa).

Może kogoś zainteresuje artykuł o mysqldump - Tworzenie kopii zapasowych w Mysql'u

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Najlepiej jeśli będziesz tego używał to jeszcze sprawdź czy taką bazę można normalnie przywrócić (bo często się okazuje, że niby jest backup ale albo uszkodzony albo w ogóle nie działa).

No właśnie nie nie da się wczytać, bo wyskakuje, że są zduplikowane wpisy wp_coments

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności