Skocz do zawartości

Wpływ adresu IP na pozycjonowanie stron

Xann

Wpływ adresu IP na pozycjonowanie stron  

299 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy IP ma znaczenie przy pozycjonowaniu stron ?

• TAK
      116
    • NIE
      30
    • Nie wiem
      22
  2. 2. Co jest lepsze ?

• 5 linków z różnych IP (różnych stron)
      126
    • 5 Linków z tego samego IP (różnych stron)
      3
    • Nie ma to znaczenia
      27
    • Nie wiem
      12

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem IP nie ma wpływu na pozycjonowaną stronę. Jeżeli ktoś ma jakieś sensowne argumenty przeczące temu co napisałem to chętnie posłucham.

a moim zdaniem ma.

Jeżeli ktoś ma argumenty przeczące temu chętnie posłucham.

Mhm... tęskniłem?

Jeżeli szukasz kogoś, kto zrobi profesjonalne zdjęcia, to zapraszam! Fotografia Produktowa - klik klik!

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Wyjaśnijcie mi :

skoro IP NIE ma znaczenia przy pozycjonowaniu stron ?

to dlaczego w sądzie wszyscy wybierają 5 linków z różnych IP (różnych stron)

przecież to chyba obojętne ? :)

Pewnie dlatego, że ma znaczenie, co prawda w większości przypadków niewielkie, ale jednak...

W ankiecie brakuje opcji "ma niewielkie znaczenie"

OMG Xann niemal jak zwykle nie na temat, tak samo z ankietą.

Dyskusja w tam tym temacie NIE toczyła się o to czy zróżnicowanie IP ma czy nie ma znaczenia., bo tu większość byłą zgodna, że ma.

Ale była o tym JAK BARDZO ZRÓŻNICOWANIE IP MA ZNACZENIE czego już nie zawarłeś w angiecie. Ale już przyzwyczaiłem się, do tego typu Twoich "pomyłek" :)

Ja pozwolę sobie przytoczyć moją notkę na blogu: https://www.pozycjoner.biz/zroznicowanie-ip...stotne-czy-nie/

Tam przyznałem, że ma znaczenie - jak zresztą od zawsze a i w tam tym temacie również to twierdziłem - dlatego w tej ankiecie też bym zaznaczył, że MA ale ma MINIMALNE znaczenie - a to już olbrzymia różnica.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

OMG Xann niemal jak zwykle nie na temat, tak samo z ankietą.

Dyskusja w tam tym temacie NIE toczyła się o to czy zróżnicowanie IP ma czy nie ma znaczenia., bo tu większość byłą zgodna, że ma.

Ptaq'u przeczytaj temat od początku a zauważysz ze dyskusja toczyła się czy ma czy nie ma

O "wielkości" tego ma nie da się dyskutowac bo nikt nigdy nie ustalił żadnych wielkości w pozycjonowaniu

Dyskusja jest tylko na poziomie Ma czy nie ma

Nie na miejscu jest mówienie o wielkościach w SEO nikt nie zna tych wielkości.

Ta ankieta pokazuje ze są ludzie ktorzy uważaja ze ma znaczennie innni uważają że zadnego - i koniec w temacie, roztrząsanie tego na to czy to ma wielkie znaczenie czy minimalne nie ma tu żadnego sensu, a raczej świadczy o braku wiedzy w temacie

Marketing internetowy dla firm

Nigdy nie byłem w stanie udowodnić sobie, że IP ma jakiekolwiek znaczenie. Przenosiłem nawet część swojego zaplecza, którym pozycjonuję strony między adresami IP, a pozycje nie zmieniły się. Zatem nie udało mi się wykazać tej zależności o której piszecie.

Kiedyś Jeż pisał, że jak się pozycjonuje dwie strony TOP 10 na ciężką frazę to wtedy widać dopiero, jaka jest różnica, gdy ma się dwie strony na tym samym, lub różnym IP. Otóż mam takie dwie strony i tej zależności również nie zaobserwowałem.

Ale nachodzi mnie taka reflekasja - skoro Google wie o SWL'ach, to po jakiego grzyba ma pomniejszać rangę linków z tego samego IP. Tym bardziej, że promują stawianie blogów opisujących refleksje z prowadzenia strony, a takie blogi naturalnie powstają na tych samych stronach co strony główne. Zatem takie posunięcie (promowanie linków z różnych IP) byłoby wręcz prezentem dla pozycjonerów, w kontekście SWLi. Tacy "porządni" white seo knifes co prowadza faktyczne blogi byliby traktowani po macoszemu. Rozumiem, że posiadacze SWLi to piszą - napędza to rynek. Nie odnoszę tego do adwordsów i MFA a jedynie SERP.

Warto posiadać różne IP ze względów bezpieczeństwa - to fakt.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Nie ma znaczenia z jakiego IP są linki do pozycjonowanej strony. To że wszystko stoi na jednym może mieć inne następstwa, ale to, że IP ma wpływ na wyniki strony pozycjonowanej jest lekko niedorzeczne.

Bo niby jaki wpływ miałoby mieć IP?

Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl

Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl

Po tym jak dostałem bana po IP na duża ilość stron: różnicowanie IP ma znaczenie.

Możesz rozwinąć temat ? Mam kilka - powiedzmy wartościowych - stron na jednym współdzielonym serwerze z jednym IP, na tym serwerze znajduje się pewnie jeszcze z 300 innych, również zapleczówki i inny chłam. Chcesz mi powiedzieć, że Google może nagle wyciąć całe IP i wywalić z indeksu te wszystkie strony, z powodu naruszenia zasad przez jedną ?

Moim zdaniem algorytmy Google są bardzo zaawansowane, i na pewno w jakimś stopniu biorą pod uwagę również IP, ale tylko w określonych sytuacjach, jak np. nienaturalnie duże linkowanie między sobą bardzo dużej ilości stron itp.

tylko pytanie czy ip ma znaczenie w pozycjonowaniu? ale zalezy ip linkow prowadzacych do ciebie linkow z zaplecza czy pozycjonowanej strony bo to jest pytanie;p zaplecze i linki to logiczne(jak dla mnie) ze inne ip ale ip stronki "matki" niema znaczenia;p

Chcesz mi powiedzieć, że Google może nagle wyciąć całe IP i wywalić z indeksu te wszystkie strony, z powodu naruszenia zasad przez jedną ?

Nie, chce Ci powiedzieć, że ja miałem bana po IP. Na shared hostingach to się nie zdarza, ale nikt nie precyzował o jakie IP chodzi.

Ostatni post na blogu - Po co Ci katalog stron?

if.pl

Po tym jak dostałem bana po IP na duża ilość stron: różnicowanie IP ma znaczenie.

Skąd ta wiedza, że po IP a nie z innego powodu?

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

Tak sobie myślę... Skoro nie wiadomo czy IP ma wpływ, to warto różnicować...

Czy IP ma zawsze wpływ? Nie! Kurcze ludzie wyobraźcie sobie, że stawiać bloga na Wordpress.org. Fajny jest i pół platformy do was linkuje.

Czy tak na zdrowy rozum nie są to inne lecz z jednego IP ?

Ale z drugiej strony jak podepnę 100 domen pod jeden hosting to mogę dobrze linkować ;)

Taka moja teoria - samo ip nie ma znaczenia, ale jego współdzielenie może mieć, bo praktycznie duże serwisy mogące oferować ciekawą treść potrzebują do obsługi odpowiednio wydajne serwery. Wiec jeden IP = serwer dedykowany = jedna domena, a nie jeden IP na którym stoi na 100 domen {virtual hostów} ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności