Skocz do zawartości

Duplicate Content

kmiciu

Rekomendowane odpowiedzi

"Ja tak słyszałem ale rąk też uciąć sobie nie dam."

To dobrze, że nie dasz, bo byś ją stracił ;-)

Znaczenie ma przede wszystkim to, który serwis ma większa zaufanie w "oczach" Google i do którego z artykułów prowadzą lepsze linki.

"Z tego wynika, że duplicate content jako taki nie istnieje (poza wycinaniem spamu), a jedynie na dane zapytanie nie będzie wyświetlało się użytkownikowi kolejno kilku stron z dokładnie takim samym kontentem."

No i właśnie w tym jest problem. Google mówi, że duplicate content istnieje tylko w obrębie danej domeny, ale problemy są także w przypadku tej samej treści na różnych stronach, tyle że widocznie inaczej nazywają to "zjawisko".

Ostatnio sama obserwowałam duplicate content na tej samej domenie spowodowany tym, że nagle Google zdecydowało, że zaindeksuje sobie adres do strony głównej z index.php na samym końcu. W rezultacie poleciały pozycje, na które strona główna (domena.pl) była wysoko i jeśli się gdzieś wyświetlały (np. na 50 a nie 5 jak dotychczas pozycji) to był to adres właśnie z index.php. Tylko jedna fraza pozostała na swoim miejscu i wyświetlała prawidłowy adres, co mnie trochę dziwi.

Jeśli te same treści znajdują się na różnych domenach to wyniki zależą od konkretnego zapytania, chociaż w przypadku spamu są one po prostu wyindeksowywane.

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Duplicate Content - tyczy się jednej domeny ! i jest problem w domenie a nie powielaniem treści na tysiącach stron

BZDURA. Google wielokrotnie oficjalnie na swoim blogu mówi o duplicate content w obrębie domeny i różnych domen (na przykład tutaj: https://googlewebmastercentral.blogspot.com...-scrapers.html).

Generally, we can differentiate between two major scenarios for issues related to duplicate content:

* Within-your-domain-duplicate-content, i.e. identical content which (often unintentionally) appears in more than one place on your site

* Cross-domain-duplicate-content, i.e. identical content of your site which appears (again, often unintentionally) on different external sites

Edit: poprawienie linku.

Duplicate Content - tyczy się jednej domeny ! i jest problem w domenie a nie powielaniem treści na tysiącach stron

BZDURA. Google wielokrotnie oficjalnie na swoim blogu mówi o duplicate content w obrębie domeny i różnych domen .....

Skoro uważasz ze guglarz pisze bzdury możesz mu to sam powiedzieć https://blog.shpyo.net/?newsID=168

Marketing internetowy dla firm

Duplicate content liczy sie tylko w obrebie jednej domeny. W przypadku wielu roznych domen to mit i straszenie ze strony Google.

Jest wiele stron jadacych tylko i wylacznie na skopiowanej tresci i maja sie swietnie.

No i znowu zmiany ;] Bedzie sie dzialo... hehehe ;D

Świetnie?

Kiedyś zrobiłem test jak zaindeksują się artykuły w preclach. 1 grupa artykułów była identyczna a 2 grupa była z wymieszanymi synonimami w bardzo wysokim stopniu. Obie grupy artykuły zwierały po jednym unikalnym słowie (z celową literówką), którego jeszcze nie było w Google. Wszystko zostało dodane adderem do dużej ilości ogólnodostepnych precli z takimi samymi ustawieniami kampanii.

Wynik był taki, że unikalny tekst był po kilku miesiącach w kilkunastu kopiach natomiast mieszanych tekstów było ponad 200.

Proponuję zrobić testy we własnym zakresie.

"Jest wiele stron jadacych tylko i wylacznie na skopiowanej tresci i maja sie swietnie."

Jest też wiele, które sobie kiepsko radzą właśnie ze względu na kopiowaną treść, tyle że ich się nie widzi na topowych pozycjach, więc niektórzy udają, że problemu takiego nie ma.

"Które jest dla Ciebie ważniejsze?"

Własne spostrzeżenia są zawsze najważniejsze. Tyle że do niczego nie powinno się podchodzić zbyt skrajnie i to, że nie jest dobrze powielać tę samą treść w różnych serwisach nie oznacza, że nie można tego zrobić w niewielkiej ilości. W końcu naturalne jest, że informacja prasowa po pojawieniu się na jednej stronie może zostać skopiowana na kilka innych. Wszystko z umiarem.

"Jest wiele stron jadacych tylko i wylacznie na skopiowanej tresci i maja sie swietnie."

Jest też wiele, które sobie kiepsko radzą właśnie ze względu na kopiowaną treść, tyle że ich się nie widzi na topowych pozycjach, więc niektórzy udają, że problemu takiego nie ma.

google podaje ze na pozycje wpływa ok 200 czynników, o ile choć 20% jest w tym prawdy to jak stwierdzisz to co piszesz jest prawdą ? dziwi mnie fakt ze wogóle piszesz coś takiego

dla mnie takim ewidentym przykładem są porównywarki cenowe ktore zassysają treśc z sklepów i mają sie dobrze ba mają sie lepiej jak te zassane sklepy

Marketing internetowy dla firm

"google podaje ze na pozycje wpływa ok 200 czynników"

No i unikalność jest jedną z nich.

"dziwi mnie fakt ze wogóle piszesz coś takiego"

Xann, bądź miły chociaż w Dzień Chłopaka :D

Pytanie mam, w związku z faktem duplicate content w obrębie jednej domeny.

Jest sobie serwis pełniący rolę encyklopedii gier, gdzie dana gra, w przypadku występowania na różnych platformach, ma osobną podstronę, przykład:

https://gamelobby.pl/gra/1863/avatar-the-game/ - X360

https://gamelobby.pl/gra/1864/avatar-the-game/ - PS3

W przypadku tejże gry zostają jeszcze 4 pozostałe platformy.

Każda z podstron różni się nieznacznie:

- inna platforma w tytule

- inna platforma w metatagach, opisie gry

- inny nośnik

- ewentualnie inna data premiery

- dół strony, gdzie wyświetlają się gry przyporządkowane do danej platformy

Czy taka konstrukcja serwisu jest problemem i jak to rozwiązać lepiej z punktu widzenia SEO?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności