Skocz do zawartości

Nie wiem czy się śmiać czy płakać :)

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

No fakt trochę śmiech na sali, ale jak czytam tu czasem wyceny to coś takiego wygląda na interes życia ;) Więc ja czekam na ofertę 200PLN / miesiąc + premia motywacyjna **

** - dwa piwa lub paczka fajek do wyboru ;)

Jeśli znajdują się jelenie po studiach gotowi za tyle pracować to kto jak kto ale ty Xann powinieneś jedynie się cieszyć :) Możesz mieć programistę "za cenę" montera okien albo malarza pokojowego :D

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Jeśli znajdują się jelenie po studiach gotowi za tyle pracować to kto jak kto ale ty Xann powinieneś jedynie się cieszyć ;) Możesz mieć programistę "za cenę" montera okien albo malarza pokojowego :D

Ja jednak będę dalej bronił zdrowego rozsądku. Nie możesz wszystkiego tak uogólniać. Same studia nie zrobią z Ciebie programisty. Część osób nawet po studiach nie jest w stanie wypracować pracodawcy 2000zł miesięcznie, bo zwyczajnie nie umie, nie ma doświadczenia, nic takiego w życiu nie robiła. I powiedz mi czemu taka osoba ma zarabiać więcej (skoro wciąż się uczy i nie wypracowuje zysku dla pracodawcy) niż wspomniany przez Ciebie monter okien, który ten zysk wypracowuje?

Jest takie dziwne przekonanie wśród ludzi że jak skończyli studia to są warci więcej. A prawda jest taka że są warci tyle ile potrafią wypracować.

Jest takie dziwne przekonanie wśród ludzi że jak skończyli studia to są warci więcej. A prawda jest taka że są warci tyle ile potrafią wypracować.

Dokładnie. Mój znajomy nie ma średniego(kończy zaocznie), jest po dwóch kursach spawacza ma 22 zł na rękę za godzinę. Podejrzewam ,że więcej niż wielu ludzi po studiach.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

Jeśli znajdują się jelenie po studiach gotowi za tyle pracować to kto jak kto ale ty Xann powinieneś jedynie się cieszyć ;) Możesz mieć programistę "za cenę" montera okien albo malarza pokojowego :)

Chciałbym zobaczyć jak montujesz sobie sam okna w domu B)

Ja znam ludzi którzy w rękach cegły nie mieli ale pojechali do niemiec i w 1 tydzień budują 1 domek (ekipa 3 osób, stan surowy, same ściany i strop) i dostają za taki domek 4000 euro + dach nad głową.

a ja znam takich co przez zlecenia.przez.net stajaj allegro :)

I nie stawiajcie na równi jakiegoś robola co się paprze w betonie i programisty. Żeby być tynkarzem/murarzem/grabarzem to wystarczy stanąć przy takim fachowcu i pogapić się co on robi i jak. Do tego trochę inteligencji, zdolności manualnych i już możemy coś otynkować.

Dobrze napisałeś coś możesz tynkować ,ale co??

Pomyślcie do tego w jakich warunkach jeden pracuje, a drugi.

Ile dziennie jeden musi na kielni dźwignąć materiału, a ile drugi razy kliknąć w klawisze B)

Dalej już nie będę wymieniał ;)

Proponuję stanąć przy majstrze i próbować nauczyć się czegokolwiek. Najpierw należałoby popracować fizycznie a później wypowiadać się odnośnie stawek, hehe. Przecież 90% studencin to osły, które poszły na studia w owczym pędzie i przy propagandzie mediów. Mamy teraz nierobów, którym wydaje się, że sam papierek daje im prawo do wyższych zarobków.

sorki zgubiłem jedno słowa we wcześniejszej wypowiedzi

z twojego pierwszego postu wywnioskowałem że jesteś zniesmaczony faktem że budowlaniec zarabia dwa razy więcej niż programista PHP , a nie lubię jak ktoś klasyfikuje osoby po wykonywanym zawodzie , bo czemuż to nie mam tak być właśnie że budowlaniec nie może zarabiać więcej niż kto inny , pomagałem w rodzinie przy kilku budowach w czynie społecznym i uwierz mi że to też ciężki chleb

Wiesz wszyscy żeśmy się w Polsce wyedukowali ( same menagery ) i teraz to za bardzo nie ma kto koła w samochodzie wymienić to jest jak jest , widocznie za mniejszą stawkę nikogo dobrego się nie znajdzie , dobry programista też za za takie pieniądze w firmie się nie pojawi

Chciałbym zobaczyć jak montujesz sobie sam okna w domu :)

Noo mnie to czeka w przyszłym roku B) co prawda nie w domu a w domku (bo maleństwo to będzie) ale ściana będzie, okno będzie - więc wstawianie takie same. I jakoś nie panikuję. Domek zresztą też sam stawiam.

Wcześniej słyszałem, że do paneli to fachowcy, płytki na pewno w łazience odpadną, ściana się zawali no a szafa do wnęki to już koniecznie trzeba zamawiać.

I jakoś dalej wszystko stoi i się nie zawala.

Niektórzy to nawet do malowania ściany ekipę zatrudniają bo to ciężka sprawa (tych co im się nie chce i nie opłaca to akurat jestem w stanie zrozumieć).

edit: a co do samego ogłoszenia - po prostu prawo rynku. I bardzo dobrze, że tak działa.

dymna.jpg

wedrowiec kwestia czy zlecasz czy sam sobie dłubiesz to całkiem inna sprawa

jak nie liczysz swojego czasu to majsterkowanie cię nic nie kosztuje , tylko że jak przeliczysz przez swoją godzinę pracy i ile byłbyś w stanie zarobić , to czasem lepiej iść z dziećmi do parku , a malarz niech robi swoje

co innego znów jak traktujesz to ambicjonalnie ( co ja tego nie zrobię ) lub po prostu jesteś typem majsterkowicza i odczuwasz satysfakcję z wykonanej samodzielnie pracy a nie tylko zmęczenie :)

dużo by pisać , spawa dość skomplikowana jest

neeon dlatego piszę - "tych co im się nie chce i nie opłaca to akurat jestem w stanie zrozumieć".

Miałem rów pod prąd do wykopania, ekipa zażyczyła sobie 500 zł - przyjechał kumpel, pogrilowaliśmy i popiliśmy 2 dni, wykopaliśmy. Nasz czas był dużo więcej warty ale po 1 moim zdaniem ich praca nie była tyle warta (ja wykopałem na 70 cm zgodnie z przepisami, oni - na 20 cm kopali) a po drugie była okazja wypić piwko:) następnym razem przy takiej robocie poszukam sobie wcześniej kogoś pod monopolowym i wykopie mi to za 50 zł.

Sam za wiele rzeczy wolę zapłacić (np katalogowanie :) ) niż siedzieć i tyrać nad tym - w czasie na to poświęconym jestem w stanie zarobić o wiele więcej. Albo po prostu nie chce mi się i wolę ten czas poświęcić na spacer czy wyjście do kina.

dymna.jpg

Wedrowiec ja też robię wiele rzeczy sam w domu( mieszkaniu :) ) i powodem nie jest oszczędność, tylko to że lubię sobie czasami coś po dłubać( moja żona nie lubi jak dłubie B) ). Jednak są rzeczy, miedzy innymi wymiana okien, kładzenie kafli na ścianę itp. które jeśli nie posiadasz doświadczenia to będziesz to robił dużo dłużej niż "fachowiec" i jest szansa, że zmarnujesz więcej materiału niż on to by zrobił. Dlatego wole to zlecić komuś kto robi to na co dzień i zna wszystkie przygody które mogą cie napotkać podczas tych prac. Sądzę że gdybym kład kafle tak długo jak ten specjalista który to robił u mnie w domu, to pewnie bym robił to tak dobrze jak on, a może lepiej, ale czasem nie ma sensu się uczyć czegoś co zrobisz tylko raz, a do tego jest daleko od tego czym się normalnie zajmujesz.

Nie lubię takiego stawiania sprawy jak zrobił to Sławek, że monter okien to ktoś gorszy niż programista PHP, bo tak nie jest i każdy zasługuje na dobre wynagrodzenie jeśli jest specjalistą w swojej dziedzinie. Bardzo niewielu informatyków, zaraz po studiach jest pełnowartościowym pracownikiem, wielu powinno trafiać na co najmniej półroczny staż który by ich do tej pracy przygotował, bo wielu nie ma pojęciu o programowaniu już nie mówiąc o kulturze pracy.

trochę śmiesznie piszecie, że wystarczy trochę postać przy majstrze i już się umie. chciałbym zobaczyć jak coś później robi taki pracownik fizyczny co kurs zawodowy zrobił w kilka h patrząc na majstra. tak jak w pozycjonowaniu tak w budowlance z wiekiem i stażem pracy zdobywa się doświadczenie i wie się co i jak powinno się robić aby było dobrze. nie sztuka coś zrobić, "zbudować" później tylko pytanie jak długo to postoi. wystarczy kilka błędów, których nikt się nie nauczy na takim mega szybkim kursie i po pewnym czasie można mieć ładnie popękane ściany itp. - a o "prosto" wstawionych i otwierających się oknach i drzwiach nie wspomnę :)

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

w życiu bym nie powiedział że wywoła to taką dyskusję

to nie tak ze programista zarabia mniej od stolarza , taka ofera pracy w danej chwili ktora mówi ze ktoś oferuje takie miejsca pracy za takie wynagrodzenie, koniec kropka .

ani to żadna średnia krajowa ani to żaden wykładnik kto ile zarabia

ale podyskutować można :)

Marketing internetowy dla firm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności