Skocz do zawartości

Nie wiem czy się śmiać czy płakać :)

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

nie powiedzialbym ze praca robotnika na budowie jest ciezsza od programisty. wysilek fizyczny to co innego niz wysilek psychiczny. sam programuje i czasami naprawde chcialbym isc na tydzien na budowe i odpoczac przy fizycznej pracy. Ci z was ktorzy pisza kody wiedza co to znaczy jak cos nie dziala i nie wiadomo dlaczego, ile nerwow czasami trzeba zeby cos poprawic, ile nerwow trzeba gdy masz problemy przez zlosliwosc rzeczy martwych.

Jesli chodzi o to 2k wynagrodzenia... PHP jest chyba najlatwiejszym jezykiem do nauczenia sie, dlatego na pęczki jest teraz studencikow ktorzy sie obudzili zaraz po magisterce ze swiadomoscia ze na studiach informatycznych nauczyli sie tylko pic. No i co robi taki koles? uczy sie php i startuje do agencji. A mamusia mowila ze jak zdobedziesz wyksztalcenie to bedziesz mial dobra prace i przyszlosc.

Del cytat

Praca umysłowa i praca fizyczna są "tak samo" męczące tylko każda męczy inaczej. A co w budowlance nie ma złośliwości rzeczy martwych? Byś się zdziwił.

Nie raz jak byłem młodszy miałem przyjemność popracować sobie latem w budowlance bo jakoś trzeba było zarobić na wakacje, i bym nie powiedział że taka praca jest odprężająca ;)

No ale jako oderwanie od klawiatury może być - tak samo i w druga stronę.

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

Nie lubię takiego stawiania sprawy jak zrobił to Sławek, że monter okien to ktoś gorszy niż programista PHP, bo tak nie jest i każdy zasługuje na dobre wynagrodzenie jeśli jest specjalistą w swojej dziedzinie.

Nie piszę, że ktoś jest lepszy czy gorszy. Stwierdzasz, że ktoś kto zarabia więcej jest lepszy, stąd pewnie uproszczenie i Twoja interpretacja tego co napisałem bo nigdzie o "lepszych" czy "gorszych" nie było. Było tylko o zarobkach.

W kontekście najniższych zarobków (dla niskiej klasy specjalistów). Wiesz to takie myślenie "nie powinienem więcej zarabiać niż monter okien, bo każdy jest równy" jest błędne. Powinieneś, nie dlatego, że jesteś lepszy - ale dlatego, że studia i / lub certyfikaty to realne koszta a praca programisty to ciągłe podnoszenie kwalifikacji. Fajnie postudiować 5 lat ale potem przez następne 10 chcesz to spłacać? Choćby dlatego, że twoja edukacja zajęła i kosztowała dużo więcej - powinieneś więcej zarabiać. Znaczy powinieneś to może złe słowo. Powinieneś się nastawić na wyższe zarobki i nie brać pierwszej lepszej pracy za grosze.

Zarobki dla wysokiej klasy specjalistów mnie nie interesują, dziwi mnie to, że pułapy dla niskiej klasy specjalistów są porównywalne dla wszystkich zawodów.

@Wypracowywanie zysku... to zmartwienie pracodawcy. Mnie to nie interesuje, ja pracuję tak, że ma dobrze działać a jak to spieniężyć to już zmartwienie ludzi z działu marketingu.

Nie zawsze praca się bezpośrednio przekłada na realne zyski. Możesz np. pisać kod który jest wykorzystywany w wielu projektach, jednak nie jest sprzedawany osobno.

slawek22 to znaczy się co? każdy kto skończy 5 letnie studia i poniósł jakieś tam koszta powinien się nastawiać na wysokie zarobki? bo jeśli tak właśnie myślisz to jest to trochę śmieszne myślenie. studia kończą ludzie, którzy nie maja nawet zamiaru pracować w danej branży albo kończą je jakimś cudem lub inaczej a do wiedzy im daleko. znam kilku takich informatyków, co specjalnych certyfikatów i tytułów nie mają a wiedzą przerastają nie jednego studenta, który ma szafkę załadowana certyfikatami itp...

w wielu zawodach a w informatyce szczególnie liczy sie praktyka i zdobyte doświadczenie a nie papierki jakie się posiada.

u nas w kraju jeszcze dużo wody upłynie zanim będzie tak samo jak w stanach. tam z tego co słyszałem rozmowa o pracę informatyka (programisty) wygląda miej więcej w taki sposób, przychodzisz, krótka gadka, dostajesz laptopa i proszą cie o rozwiązanie jakiegoś problemu z kodem, napisanie na szybko jakiegoś skryptu czy coś w tym stylu - i tak właśnie powinno być i u nas, a nie, że chłopczyk się dostanie bo tatuś mu dał na jakieś certyfikaty i kuł całe noce a po egzaminie wiedza wyparowała.

Wiekowy moderowany katalog firm: BiuroFirm.pl

@Wypracowywanie zysku... to zmartwienie pracodawcy. Mnie to nie interesuje, ja pracuję tak, że ma dobrze działać a jak to spieniężyć to już zmartwienie ludzi z działu marketingu.

Nie zawsze praca się bezpośrednio przekłada na realne zyski. Możesz np. pisać kod który jest wykorzystywany w wielu projektach, jednak nie jest sprzedawany osobno.

Wypracowanie zysku to nie tylko jak zrobisz cały program sam i pracodawca ją opchnie komuś. To każdy kod jaki napiszesz i jest wykorzystywany. A każdy wykorzystywany kod przekłada się na realne zyski, tak więc każdego pracę można przeliczyć na pieniądze, czyli ile zysku dla firmy wypracował przez miesiąc.

@Skoku - myślisz kategoriami małej firmy która klepie wizytówki. Ale... przez miesiąc pracownik latał bugi w kodzie. Sprzedano kopii za X PLN. Nie wiadomo, czy za sprawą tych połatanych bugów sprzedało się więcej kopii... po prostu software lepiej działa, może klienci są bardziej zadowoleni. Ile zysku pracownik wypracował dla firmy?

slawek22 to znaczy się co? każdy kto skończy 5 letnie studia i poniósł jakieś tam koszta powinien się nastawiać na wysokie zarobki?
Jeśli w czasie tych studiów nie tylko chlał - to moim zdaniem TAK :) Może nie na wysokie, ale np. na wyższe niż ktoś kto skończył edukację o szczebel niżej. Po to się chyba (pomijając imprezy) chodzi do szkoły / na studia, żeby czegoś się nauczyć i w przyszłości trochę lepiej zarabiać.
a do wiedzy im daleko. znam kilku takich informatyków, co specjalnych certyfikatów i tytułów nie mają a wiedzą przerastają nie jednego studenta
Zależy co robisz, jeśli używasz PHP jako parsera który podstawia wartości pod szablon korzystając z prostych selectów to studia nic nie dają, to fakt. Ale na studiach masz algorytmy, optymalizację, struktury danych, logikę i matematykę na dość wysokim poziomie. Takie prawdziwe optymalizacje a nie zamianę cudzysłowów czy przeniesienie zmiennej poza pętlę. Poznajesz np. prolog i teorię baz danych których w życiu byś samemu od 0 nie pojął, dziesiątki algorytmów, etc.
tam z tego co słyszałem rozmowa o pracę informatyka (programisty) wygląda miej więcej w taki sposób, przychodzisz, krótka gadka, dostajesz laptopa i proszą cie o rozwiązanie jakiegoś problemu z kodem, napisanie na szybko jakiegoś skryptu czy coś w tym stylu
Tutaj podobnie chociaż raczej laptopa nie dostaniesz, ale padają pytania o rozwiązanie przykładowych problemów. Godzina pracy programisty to ok. 60 linii przetestowanego kodu. Dużo na takiej rozmowie nie napiszesz, więc tak chyba jest lepiej. Poza tym każdy ma swoje narzędzia, ja sobie nie wyobrażam, gdybym np. miał pracować w eclipse a ktoś inny może mieć szczęście bo jest przyzwyczajony.

żeby czegoś się nauczyć i w przyszłości trochę lepiej zarabiać.
Żeby więcej zarabiać trzeba się wiedzą wykazać nie tylko posiadać papier.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Jak na całym cywilizowanym świecie powinny być takie minimalnie:

Tynkarz 6k

Programista 9k

Kiedyś to były czasy, co w Polsce przeciętnie zarabiało się kilkanaście-kilkadziesiąt milionów miesięcznie ;)

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności