Skocz do zawartości

Wielką literę stosuje się ...

Irek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
po oblaniu sokiem pomaranczowym a potem wysłuszonym przez suszarke klawisze sie powyginały w tym 2 szifty ;p

No to pozostaje zaznaczanie wielkiej litery myszką i kopiuj/wklej. ;-)

Panie i Panowie, to jak piszemy świadczy o nas. Niedbalstwo w zakresie poprawnej polszczyzny to pierwszy znak dla naszego rozmówcy, że inne sprawy też bedziemy mieć gdzieś.

Dysgrafia, dysleksja czy co tam jeszcze na "dys...." to ŻADNE usprawiedliwienie. Są edytory tekstu, mozna ćwiczyć ortografię. Jak się chce to można pisać poprawnie.

Panie i Panowie, to jak piszemy świadczy o nas. Niedbalstwo w zakresie poprawnej polszczyzny to pierwszy znak dla naszego rozmówcy, że inne sprawy też będziemy mieć gdzieś.
Amen ;)

Dobrym sposobem na nauczenie się mówienia i pisania, w sposób zbliżony do poprawnego, jest czytanie. Mi pomaga, a w drugiej klasie liceum myślałem o tym żeby się wykpić świstkiem na dysleksję :P Teraz w przerwie zamiast TV ... książka, ewentualnie ciekawy artykuł w Internecie, ale tutaj trzeba się już mieć na baczności i bezpieczniej jest przeglądać magazyny internetowe, a nie presell'ki jak leci ;)

Akcja "Cała Polska czyta ... (niekoniecznie dzieciom)" nie jest zła ;)

Pozdrawiam B)

Popieram akcję i Irka.

Szlag mnie trafia (naprawdę) jak widzę zdania z małej litery (czy to po kropce czy początek tekstu) lub brak polskich znaków.

Gdy czytam takie teksty/posty to odnoszę wrażenie, że albo mam do czynienia z 12 latkiem albo z osobą leniwą. W obu tych przypadkach nie widzę sensu konwersacji.

W pierwszym, 12 latek nie ma mi nic do powiedzenia. W drugim, skoro osoba jest leniwa, dlaczego ja mam się starać?

Po za tym wg. mnie pisanie poprawnie objawia w pewnym sensie odpowiedzialne podejście do sprawy i wiem, że nie mam do czynienia z typowo mentalnym polakiem.

Edyta:

A skoro winę zrzucacie na klawiaturę to czy tak trudno kupić nową? I nie mówcie tu o braku pieniędzy czy też wymówki w stylu "szkoda mi pieniędzy". To nie jest argument. 9zł na klawiaturę (z Irka linku) to dużo? To nawet nie jest stawka za godzinę pracy.

multikonto, recydywa

ty chyba troche przesadzasz z tym pisaniem wielkich liter i tak w dzisiejszych czasach jest teraz dobrze że już przynajmniej ludzie znają ortografie

Po pierwsze - dobre wychowanie nakazuje pisać "Ty" z dużej litery. Uważasz, że ludzie znają ortografię? A co z Tobą? Kwestię interpunkcji w Twoim przypadku lepiej przemilczmy...

zobacz o ile wiecej postow mozna napisac bez duzych liter, ile sie oszczedza czasu. no i trzeba miec sprawny klawisz shift w klawiaturze, a u mnie niestety po kawie juz nie dziala :)

Można też pisać mniej, ale z sensem. Zaoszczędzony czas można wykorzystać na zakup klawiatury za dziesięć złotych. No chyba, że to za drogo...

Do podstawówki też nie chodziłeś?

Tylko, że na stare lata się tego zapomina - w programie nauczania szkoły średniej nie widziałem żadnego punktu mówiącego o "ortografii". :/

Jeśli się korzysta z ojczystego języka to się go nie zapomina. W szkole średniej nie ma również punktu mówiącego o "dodawaniu" czy "mnożeniu", a jednak używa się tego. Być może jednak są w Polsce szkoły dla umysłowo sprawnych inaczej i kwestie ortografii się całkowicie pomija. A może po prostu poziom kształcenia jest teraz tak niski, że każdy jest dyslektykiem. Swoją drogą to kiedyś czytało się lektury, teraz jest dobrze jeśli młodzież przeczyta bryka. Aha, pisząc o szkole średniej ja nie mam na myśli zawodówki...

Jeżeli komuś nie chce się zainstalować firefox'a lub opery 10 i poprawiać na czerwono podkreślone wyrazy to dlaczego innym ma się chcieć z takim ignorantem rozmawiać? Dla takich nieuków i ignorantów doskonale nadaje się sweet brokacik i inne tego typu. Jeśli ktoś chce prowadzić dyskusje na forum o pewnym poziomie to niech też na podobnym poziomie pisze. Trochę wysiłku intelektualnego nie zaszkodzi. Wiem, dla niektórych to już spore wyzwanie....

• 4 tygodnie później...

Tak trochę w wersji audio o analfabetach :chatownik:

Znaki zapytania mam

po to byś się pogłowił,

a wykrzykniki,

żebym mógł Ci coś uzmysłowić.

Pomyśl zanim powiesz,

że raper to kretyn,

rozkmiń na jakim poziomie

jest nasz analfabetyzm.

Niestety dla Was,

jeszcze z nami nie jest tak ciężko

dopóki wiemy,

gdzie mamy używać o z kreską.

Znamy czas przeszły i teraźniejszy,

gorzej z przyszłym,

bo ten nigdy nie jest zbyt pewny.

multikonto, recydywa

• 2 tygodnie później...

Wsadze kij ...

Nie mówi się / pisze "z dużej litery" oraz "z małej litery" bo to rusycyzmy. Używa się zwrotu "wielką literą" oraz " małą literą" :)

Poloniści LMAO

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

22 czy zaczynając zdanie cyfrą/liczbą wyczerpuję znamiona pisowni wielką literą ? Czy też następnik po liczbie ma być pisany wielką literą ? A skoro po następniku czyli liczbie jest mała litera to oznacza, zapewne, że w domyśle, liczbę czytamy wielką literą ... Tak sądzę :)

Edycja:

Powiedzmy, że w pewnym sensie można by powiedzieć, że byłoby nieprawdą gdybym zaprzeczał, że wiem jak pisać zdania lub nie wiem, prawdopodobnie, co administracja chciała uzyskać wprowadzając zamęt poprzez cenzurę zdań niezgodną z polską pisownią, i zapewne chciała przez to powiedzieć, chyba że chciała powiedzieć nie to czego nie napisała, że chce nas nauczyć języka polskiego ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności