Skocz do zawartości

Prawa autorskie dla grafik.

Cestro

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie przeglądam internet. Wchodzę standardowo na stronę znajomego ... a tam wpis: O prawach autorskich słów kilka. Zaciekawiło mnie.

Najbardziej podoba mi się fragment:

Kolejną sprawą jest nienaruszalność treści i formy. Mówiąc prosto, jeśli ktoś kupi twój projekt to sam w nim nie może dokonywać dowolnie zmian. Możesz zrobić to ty, lub ktoś inny pod twoim upoważnieniem.

A jakie jest wasze zdanie? Bo myślę, że jest tutaj paru grafików na forum ;) (Sam nim jestem).

Nawet jeśli nie jesteś grafikiem to przyłącz się do rozmowy ;)

multikonto, recydywa

Za: poradnik.ngo.pl

integralność utworu

jedno z praw osobistych autora - polega na możności domagania się przez twórcę, aby jego dzieło było publikowane i rozpowszechniane w takiej postaci, jaką twórca mu nadał, a więc bez naruszania treści i formy utworu. Autor może więc skutecznie przeciwstawiać się dokonywaniu wszelkich zmian, dodatków i skrótów, które zniekszałcają treść lub formę utworu albo pomniejszają jego wartość. Zakaz wprowadzania zmian i dodatków dotyczy działania bezprawnego, a więc podejmowanego wbrew woli twórcy. Następcy prawnemu, choćby nabył całość autorskich praw majątkowych., nie wolno bez zgody twórcy czynić zmian w utworze, chyba, że są one spowodowane oczywistą koniecznością, a twórca nie miałby słusznej podstawy im się sprzeciwić. Dotyczy to odpowiednio korzystających z utworów, do których autorskie prawa majątkowe wygasły.

Autor powinien mieć także możliwość akceptacji tekstów, ilustracji i innych dodatków (np. reklam), którymi wydawca chciałby ozdobić jego dzieło.

Zasada nienaruszalności treści i formy dzieła powinna jednak być traktowana realistycznie, stosownie do pola na którym utwór jest eksploatowany. Nie każda zmiana będzie mogła być traktowana jako naruszenie prawa - ocenie podlega też zakres i głębokość poczynionych zmian oraz ich cel.

Szczerze to chyba komuś na głowę padło. Wyobrażasz sobie pracę grafika w firmie który każdego "upoważnia" do zmiany rozmiaru czcionki czy wstawienia takiej a nie innej reklamy czy tym podobnych głupot.

Jak czytam ten opis to mam wrażenie, że to dotyczy nie np. grafiki sprzedawanej czy tworzonej pod klienta ale "podarowanej" znajomemu za darmo.

Nawet jeśli nie jesteś grafikiem to przyłącz się do rozmowy

Kupuje - moje. Moge z tym zrobic co zechce, a jak autorowi nie pasuje, to niech wykasuje prace ze swojego portfolio, a ja wykasuje link informujacy o tym, iz jest autorem grafiki. Z mojego punktu widzenia tak to wyglada... Mysle, ze to po prostu kwestia umowienia sie z grafikiem przed wykonaniem zlecenia.

Dlatego właśnie we wszystkich umowach podpisywanych z grafikami umieszczam coś w stylu:

Wykonawca upoważnia Zamawiającego do samodzielnego dokonywania modyfikacji i aktualizacji dzieła, bez żadnych ograniczeń w tym względzie, a w szczególności bez konieczności uzyskiwania czyjejkolwiek zgody bądź zapłaty za czyjąkolwiek rzecz.

MM

Absurd, nonsens i hipokryzja.

Mój blog o SEO / SEM

Zarówno zleceniodawca jak i zleceniobiorca powinien przeczytać, ta strona która nie czyta ta traci.

Jak podpisze sie umowe z takim grafikiem to ma sie problem :) Wiec najlepiej zabezpieczyć sie tak jak zaproponował Kazur

W umowie musi być zapis o przeniesieniu praw autorskich ... a raczej o nabyciu praw majątkowych ... w momencie wypełnienia umowy (zleceniobiorca się wywiązał z usługi i zleceniodawca zapłacił za wykonaną usługę).

Jeżeli kwestia praw autorskich nie jest wyjaśniona, prawa autorskie zostają przy twórcy ... i mimo tego, że np. zapłaciliśmy za projekt, powinniśmy się pytać o zgodę jeżeli chcemy dokonać modyfikacji projektu :)

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności