Skocz do zawartości

Smart Price - Opienie doświadczonych Adsensowiczów

Syzyf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum

chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych adsensowiczów na temat Smart Price. Przeglądając ten dział można dojść do wniosków że smart price dotyka bardzo wielu wydawców, oczywiście i ja padłem ofiarą tego mechanizmu. Stąd pojawia się moje pytanie czy są osoby którym udało się uporać z tym problemem i powróciły im wysokie stawki.

Jeśli tak to jakie zmiany wprowadzili na swoich stronach a także na koncie AdSense.

Ja osobiście prowadzę swoje testy od ok miesiąca i wykonałem następujące czynności:

- wyeksponowanie reklam poprzez jaskrawy ich kolor i wolna przestrzeń wokół nich tak żeby była dla wszystkich userów jasność ze są to reklamy (przez ten zabieg mocno zmniejszył się CTR i równocześnie eCPM)

- wyeliminowanie za pomocą filtra wszystkich reklamodawców nie związanych z tematyką strony

- pozostawienie tylko tych reklam które prowadza do konwersji (rejestracja, smsy, zakup towaru itp)

Strona jest jako jedyna na koncie więc nie zachodzi tutaj podejrzenie że jedna z witryn powoduje smart pricing na całym koncie.

Czy jest w ogóle możliwe uporanie się z tym problemem? Mocno irytująca jest postawa Google w stosunku do tego tematu, nie udzielają praktycznie żadnej pomocy wydawcą. Niestety nie widać ciągle alternatywy na rynku i nawet ze smart pricingiem Google jest lepsze od innych programów...

Będę wdzięczny za udział w dyskusji :)

pozdrawiam

Jak dla mnie to sporo osób które mają niskie stawki zwalają wszystko na wspomnianą 'funkcjonalność google' a wydaje mi się, że powody mogą być inne.. Po 1 jednostki linków, żeby faktycznie dostać jakieś $$ sam pierwszy klik (który już jest naliczany) nie wystarczy, potrzebny jest drugi w właściwą reklamę. A to powoduje, że sporo klików = 0$ zaniżając średnią za klik, a druga sprawa to ilość jednostek tekstowych. Sporo ludzi wali po 3 duże jednostki na stronę efektem jest takie, że w boxach znajduje się miejsce dla bardzo tanich reklam. Po 3 nie ukrywajmy Polska jest małym rynkiem, jest mało reklmodawców i pewne tematyki są bardzo cieniutko obłożone. To wszystko sprowadza do nas niskie ceny, dodać też trzeba różne kursy walut, ostatnimi czasy $ był mocny więc kliki mogły być tańsze.

Polskie wsparcie AdSense w trakcie szkolenia zapierało się, że nie ma czegoś takiego jak filtr obniżający stawki na całe konto.

Miewałem jednak przypadki, że z dnia na dzień na koncie obejmującym wiele stron, spadały stawki ogółem, po czym po jakimś czasie wracały.

Moim zdaniem zbytnio zwracasz uwagę na "skuteczność konwersji" i przez to raczej ograniczysz zarobki, niż je zwiększysz.

W wielu przypadkach nie ma czegoś takiego jak "konwersja wprost" i raczej nie blokwałbym reklamodawców, którzy jej nie oferują.

A jak wynik Twoich miesięcznych testów? Opłaciło się zmniejszać CTR?

Wydaje mi się, że Smart Price istnieje. Swego czasu, gdy o Adsense nie wiedziałem zbyt wiele, miałem go na jednej dobrej stronie. Zarobki były wysokie i bardzo zadowalające.

Postanowiłem postawić Adsensa na innej - słabej - stronie, która w późniejszym czasie miała mi posłużyć jako zaplecze. Po około tygodniu zarobki spadły 8krotnie :/ W tym czasie nie wykonywałem żadnych zmian na tej lepszej stronie. Nie wiedziałem też że dodana strona może mieć wpływ na całe konto adsense.

Po około 3miesiącach zrezygnowałem z Adsense na 1rok. Teraz po powrocie...zyski nie są wysokie, ale myślę że nie mam już co marzyć o dawnych dochodach...

a CTR bez zmian.

Smart Price istnieje na 1000%. U mnie było tak : dwa różne konta - dwie domeny ( MFA) po jednej na konto identyczna tematyka geolokalizacja trafficu niemal identyczna reklamy na stronach te same. Zarobki na jednym koncie równo 2x większe niż na drugim. Pamietam że trzymałem to konto jakieś 7 miechów i bylo bez zmian. Wkońcu zamknołem otworzylem kolejne świeze - nowa domena i stawki na nowym oki. Nie wiem jak to inaczej nazwać , ale ja to nazywam SP. Pozdrawiam.

Nigdy nie wtajemniczałem się w SP ponieważ to pewnie nie istnieje, wszystko musi być spowodowane tym, że pozycja w SERPach. Kolejnym powodem może również być to, że nie ma reklamodawców albo masz zbyt słaby serwis na tak dobrze płatne reklamy i te lepiej płatne reklamy lądują na stronach konkurencyjnych.

Nigdy nie wtajemniczałem się w SP ponieważ to pewnie nie istnieje, wszystko musi być spowodowane tym, że pozycja w SERPach.

A teraz napisz to jeszcze raz, tylko powoli, i z sensem.

BTW, ta reklama tego Twojego serwisu o AdSense jest trochę na wyrost, bo na razie opisałeś tylko podstawy. Testów i sztuczek nie znalazłem, ale czekam cierpliwie. :rolleyes:

Nigdy nie wtajemniczałem się w SP ponieważ to pewnie nie istnieje, wszystko musi być spowodowane tym, że pozycja w SERPach.

A teraz napisz to jeszcze raz, tylko powoli, i z sensem.

BTW, ta reklama tego Twojego serwisu o AdSense jest trochę na wyrost, bo na razie opisałeś tylko podstawy. Testów i sztuczek nie znalazłem, ale czekam cierpliwie. :rolleyes:

No w sumie masz rację, strasznie niezrozumiale napisałem za co przepraszam.

Nigdy nie wtajemniczałem się w SP ponieważ to pewnie nie istnieje, wszystko musi być spowodowane tym, że pozycja w SERPach. miało oznaczać Nigdy nie wtajemniczałem się w SP, pewnie nie istnieje, wszystko musi być spowodowane pozycją w rankingu Google.

BTW, blog ma dopiero 4 dni, podstawy są ważne. Znajdę więcej czasu to opiszę inne obietnice jakie obiecuję w reklamie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności