Skocz do zawartości

Pozycjonowanie w Google Maps

Grzegorz Getka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak dodać witrynę, żeby się tam pokazywała to każdy wie, ale jak pozycjonować w wynikach wyszukiwania z Google Maps ?

Pzdr

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

• Odpowiedzi 152
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Sam z chęcią bym się dowiedział :) z tego co udało mi się zauważyć w przypadku niektórych haseł regionalnych wyniki w Google Maps układane są alfabetycznie pod względem nazw ulic ... ale nie jest to żadna sztywna reguła :)

Prawda jest taka, że pewnie nawet w Google nie mają pojęcia jaka jest zasada wyświetlania wyników i jest to kolejny przykład GoogleLotka :)

Pozdrawiam :)

Jak nikt nie wie jak się pozycjonuje w serpach mapowych to widzę dla siebie niszę :)

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

dlaczego jest tylko jedna pozycja wyswietlona w mapach zamiast 10 lub wiekszej ilosc ?
U mnie są trzy ... ale to wynika tylko z tego, że komputer przy którym siedzę znajduje się w innym miejscu niż Twój (lokalizacja ma znaczenie) :) ... hasło, które podałeś nie jest lokalne, a ilość wyświetlanych wyników zależy od hasła i ilość firm w bazie Google :)

Pozdrawiam :)

U mnie są trzy ... ale to wynika tylko z tego, że komputer przy którym siedzę znajduje się w innym miejscu niż Twój (lokalizacja ma znaczenie) ;) ... hasło, które podałeś nie jest lokalne, a ilość wyświetlanych wyników zależy od hasła i ilość firm w bazie Google :angry:

Niby tak, ale jak wpiszesz np. "pieczątki poznań", to z tego co widzę jest wiele firm a pojawia się też jedna pozycja......

Apropo jeszcze niszy i firm, to dzwoniła do mnie jakaś firma jakiś czas temu z ofertą że mnie umieszczą w google maps i na liście tych firm.

W umowie jednak było tylko napisane, że umieszczają w google maps ale nie gwarantują tego, że będzie firma pojawiać się przy mapce w wynikach wyszukiwania. Pewnie sporo Klientów na to nabrali.

Marketing w sieci - da się ?

W ostatnim czasie ostro siedziałem, robiłem testy i analizowałem pozycjonowanie w wynikach na mapce Google. Około miesiąca temu algorytm ustanawiania pozycji na mapce uległ dużej zmianie. Wcześniej duży wpływ na pozycje miało występowanie konkretnych słów kluczowych. Liczyło się miasto, w którym znajdowała się firma. W kategoriach należało wpisać wyłącznie branże (słowo kluczowe), np. fryzjer, fryzjerka, salon fryzjerski. Był tam limit bodajże do 5 kategorii. Słowa te powinny też występować w opisie firmy i w nazwie. Przy odpowiednich modyfikacjach byłem na pierwszych miejscach na mapce.

Miesiąc temu pewnie przez zbytnie kombinacje webmasterów (testy itp.) algorytm się zmienił. Pewnie nie jeden z Was zauważył przetasowania w wynikach i "wyloty" kilku stron poza listę. Teraz niestety niejeden z Was się rozczaruje ale mogę Wam gwarantować, że występowanie słów i dopasowanie kategorii ma już marginalne znaczenie. Jest tylko brane pod uwagę do ustalenia branży danej firmy i słów kluczowych, na które firma powinna pojawiać się na mapie. Mogę Wam tylko podpowiedzieć, że na pozycję ma teraz głównie wpływ jedyny czynnik, którego nie da się zmienić :angry:.

liczba recenzji i ocena uzytkowników?

biuro tłumaczeń - tłumaczenia medyczne, tłumaczenia techniczne, tłumaczenia prawnicze. Realizacja zleceń przez internet.

Prolexico - księgarnia internetowa: słowniki, literatura, bazy terminologiczne, szkolenia google/facebook ads

Nadal sie liczą kategorie, opis strony, słowa kluczowe itp/itd skorelowane jest to z widocznością witryny macierzystej w google maps.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Nadal sie liczą kategorie, opis strony, słowa kluczowe itp/itd skorelowane jest to z widocznością witryny macierzystej w google maps.

Zgadza się. Nie zauważyłem większych zmian. Kilka mies. temu było małe czyszczenie i poleciały mi podwójne wpisy ale generalnie wszystko po staremu.

Liczą się ale na 100% mocno straciły na wartości. Na większość pozycjonowanych przeze mnie stron, które umieszczałem też w Google Maps były rotacje w wynikach. Kilka stron, w których optymalizowałem opisy pod słowa kluczowe wyleciały daleko w wynikach. Proponuję zrobić testy ze zmianą lokalizacji samej firmy, a z pewnością zauważycie, że, czym bliżej firma znajduje się centrum danego miasta, tym dostaje niezłego kopa w ustalaniu rankingu na mapie. Jest to moim zdaniem wprowadzona około miesiąc temu modyfikacja algorytmu, który ma za zadanie zabezpieczać przez zbytnim nasycaniem opisów itp. słowami kluczowymi. Wiadomo, że taki tekst staje się w pewnym momencie niezrozumiały dla użytkownika :). Lokalizacji samej firmy, żaden pozycjoner nie zmieni... Jeden z moich klientów (hotel na obrzeżu miasta) był tak zdesperowany, że zmieniłem lokalizację jego hotelu, przybliżając go o 4km do centrum :P. Jeżeli lista na mapce jest długa to i tak nie widać adresów, lecz same telefony.

Odległość od centrum miasta jest głównym wyznacznikiem pozycji na mapce, jednak nie jedynym. Wszystkich tajników jednak nie będę zdradzał, a większość firm nie zgodzi się na przemieszczanie punktów z lokalizacją ich firmy / obiektów itp więc postanowiłem się podzielić z Wami tym odkryciem :P

richti007 Pytanie tylko jaki sens miałaby taka zmiana i czy jest ona zgodna z polityką Google? Ja osobiście myślę że się z nią kłóci. Piszesz że wprowadzili - wzmocnili ten czynnik bo opisy były optymalizowane przez seowców i przez to stawały się nie zrozumiałe. Ok to jest argument ale w takim razie Google miałoby sugerować że firmy mające siedziby poza miastem są nie profesjonalne? Może jednak jest inny czynnik, którego jeszcze nie wyłapałeś.

Szczerze mówiąc to ja takiej różnicy nie zauważyłem w ostatnim miesiącu takich przetasowań, a wyniki w pierwszej trójce trzymają się przez lepsze dopasowanie słów kluczowych i opisu. Oczywiście mam na myśli SERP w mapce Google

moge potwierdzic ze zmiana lokalizacji na "blizej centrum miasta" skutkuje juz po kilku minutach awansem (w moim przypadku) z 4 podstrony na poczatek drugiej, hehehe

biuro tłumaczeń - tłumaczenia medyczne, tłumaczenia techniczne, tłumaczenia prawnicze. Realizacja zleceń przez internet.

Prolexico - księgarnia internetowa: słowniki, literatura, bazy terminologiczne, szkolenia google/facebook ads

jedna wielka bzdura z tym "blizej centrum" :) mozna wsadzać w mapy w top 1 firmy z lokalizacja poza miastem nawet :)

edyta/

ba napisze , że nawet z innego miasta :) - pisze o mapkach wyświetlajacych się w wynikach ogólnych bo wyniki w google maps zmieniają się w zależnosci od powiekszenia mapki oraz położenia przegladanego rejonu (wyniki po lewej stronie mapki)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności