Skocz do zawartości

Pozycjonowanie w Google Maps

Grzegorz Getka

Rekomendowane odpowiedzi

jedna wielka bzdura z tym "blizej centrum" :) mozna wsadzać w mapy w top 1 firmy z lokalizacja poza miastem nawet :)

edyta/

ba napisze , że nawet z innego miasta :) - pisze o mapkach wyświetlajacych się w wynikach ogólnych bo wyniki w google maps zmieniają się w zależnosci od powiekszenia mapki oraz położenia przegladanego rejonu (wyniki po lewej stronie mapki)

Ja nie napisałem, że jest to jedyny czynnik wpływający na pozycję ale ma on w tej chwili ogromne znaczenie. Zgadzam się też z Tobą, że można wsadzić w top strony firm z innego miasta. Zależy to jednak od tego, ile firm z danej branży występuje w tym mieście w google maps no i oczywiście od tego, czy ktoś z nich walczył o pozycję w mapce, czy po prostu dodał swoją firmę do centrum firm lokalnych.

Mam firmę z chorzowa, która pojawia się na zapytania związane z katowicami. Mogę się jednak z Tobą założyć, że zmiana lokalizacji firmy ma ogromne znaczenie na pozycję. Testowałem to na kilkunastu firmach, które obsługuję. W chwili obecnej wyniki aktualizują się już po kilku minutach więc testy można swobodnie robić.

Robiąc testy nie udało mi się przeskoczyć niektórych firm samą zmianą lokalizacji. Jednak przy odpowiedniej optymalizacji wpisu da się wszędzie wbić w TOP.

richti007 Pytanie tylko jaki sens miałaby taka zmiana i czy jest ona zgodna z polityką Google? Ja osobiście myślę że się z nią kłóci. Piszesz że wprowadzili - wzmocnili ten czynnik bo opisy były optymalizowane przez seowców i przez to stawały się nie zrozumiałe. Ok to jest argument ale w takim razie Google miałoby sugerować że firmy mające siedziby poza miastem są nie profesjonalne? Może jednak jest inny czynnik, którego jeszcze nie wyłapałeś.

Szczerze mówiąc to ja takiej różnicy nie zauważyłem w ostatnim miesiącu takich przetasowań, a wyniki w pierwszej trójce trzymają się przez lepsze dopasowanie słów kluczowych i opisu. Oczywiście mam na myśli SERP w mapce Google

Seokrzak nie wiem dlaczego ten czynnik ma teraz większy wpływ na ustalanie pozycji. Co do zbytnich optymalizacji wpisów, to tylko moje domysły. Szczerze, to nie zastanawiałem się nad zgodnością mojej tezy z polityką wielkiego G. Chciałem się podzielić tylko moimi spostrzeżeniami. Piszę o tym bo jestem w 100% pewny, że tak jest :). Może ktoś z Was wykorzysta jakoś tą informację i mam nadzieję, że komuś się ona przyda.

• Odpowiedzi 152
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
jedna wielka bzdura z tym "blizej centrum" :) mozna wsadzać w mapy w top 1 firmy z lokalizacja poza miastem nawet :)

edyta/

ba napisze , że nawet z innego miasta :)

Niezależnie od konkurencji ? ;P

Pozwolę sobie zacytować:

im bliżej centrum danego miasta Twoja firma jest zlokalizowana tym łatwiej jest znaleźć się w liście dla zapytań “miasto fraza” albo “fraza miasto” (w szczególności jeśli są to dość konkurencyjne zapytania).

https://www.marketinglab.pl/pozycjonowanie-...che-informacji/

Więc pewnie przy dużej konkurencji to właśnie lokalizacja ma wpływ :)

Czy dane kontaktowe na stronie głównej witryny mają wpływ na pozycje? Jakie są Wasze doświadczenia? :)

Lokalizacjami mozna manipulowac jak sie wam podoba. Niejednokrotnie dodawalem swoje strony w innych miastach pod fikcyjnymi adresami kompletnie wyssanymi z palca.

Mam przyklad gdzie jedna firma otworzyla w 15 miastach swoje fikcyjne lokalizacje i kazda z nich sie wyswietla w googielu mapach.

Lecz tak jak mowicie ciezko skojarzyc co dokladnie moze wypromowac strone w Google Maps.

mógłbym dodać że google dobiera mapki na podstawie geolokalizacji adresu ip z którego się łączysz

przez co przeważnie szuka w rejonach miast wojewódzkich, np jeśli ja wpiszę w google "projektowanie stron"

wyświetli mi na mapce firmy w 90% z Trójmiasta mieszkam 60 km od Gdańska

z moich testów wynika że wpisanie miasta do kategorii, opisu ma znaczenie, ale i tak największy ma adres siedziby

podany w danych kontaktowych

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna

mógłbym dodać że google dobiera mapki na podstawie geolokalizacji adresu ip z którego się łączysz

przez co przeważnie szuka w rejonach miast wojewódzkich, np jeśli ja wpiszę w google "projektowanie stron"

wyświetli mi na mapce firmy w 90% z Trójmiasta mieszkam 60 km od Gdańska

Sprawdzałem to na frazie "meble biurowe" i niestety nie sprawdziło mi się (były odległe miasta)Jak dodałem miasto, to jest jak trzeba, czyli pokazuje "moją" firmę i możliwość rozwinęcia listy o 320 pozostałych. Po rozwinięciu nadal jestem na czele, a za mną cała reszta z pf.pl (ja dodałem do centrum firm lokalnych). Chociaż nieraz jestem siódmy i nie wiem dlaczego.

Eksperyment Discover.pl

Ciezko z tymi mapami moja firma byla na 1szej i 3ej pozycji na fraze do wczoraj dzis jest na 7mej i kompletnie nic nie zmienialem w linkowaniu lub mocy linkow. Domena ma 2 lata wydawalo by sie ze stabilna pozycja :/

Ja bawię się w Google Maps od samego początku i gdy mi się wydaje, że już wszystko wiem nagle okazuje się, że musi byc cos jeszcze. W ramach testu stworzyłem na jeden dzień testową firmę. Umieściłem ją w samym centrum (obok adresu firmy będącej na pierwszym miejscu). Firma miała w nawie frazę pozycjonowaną, strona internetowa firmy w adresie miała również frazę pozycjonowaną. Nie znalazła się jednak w pierwszej 10. Jest wiele czynników o których pisaliście ale musi być to coś jeszcze. Moja skuteczność w Google Maps to jakieś 90% i próbuję ciągle zrozumieć o co chodzi z tymi 10%.

Bardzo ciekawy test zrobiłeś. Faktycznie Możesz mieć racje, szczególnie, że poparłeś to testem praktycznym. Jestem jednak pewny, że położenie na mapie ma również znaczenie, jednak może się też liczyć "zaufanie" Googla do strony, do której prowadzi link na mapie. Hotel, na którym robiłem większość testów ma mocną domenę, PR 5 i kilka dobrych lat w sieci. Na frazę, na którą pojawia się też na mapce jest na 3 miejscu. Hotele, które są przede mną, sąsiadują też z pozycjonowanym przeze mnie hotelem na mapce Google.

Piszę z takim przekonaniem o wpływie lokalizacji firmy na pozycję na mapie, ponieważ zmieniając lokalizację hotelu, zmieniały się znacznie pozycje tego hotelu na mapce G.

Tak jak wiadomo, jest wiele czynników, które wpływają na pozycję na mapce ale tak jak wygląda to przy zwykłym pozycjonowaniu stron, ciężko w 100% rozgryżć algorytm ustalający pozycje w rankingu :P

Nazwa firmy i lokalizacja mają wpływ na pozycję bo często to sprawdzałem. Wpływ też ma ilość odnośników w zakładce "strony internetowe" (piwo temu kto wyjaśni jak są dobierane te strony). Jednak musi byc jakiś algorytm tego wszystkiego. Co do strony z wysokim PR to nie jestem pewien. Ja na hsało "pozycjonowanie łódź" jestem na pierwszym miejscu od samego początku. Moja strona teraz ma PR3 ale jak była nowa z PR0 też byłem pierwszy. Ciekawe jest to że u mnie nie ma wogóle zakładki "strony internetowe" Nic mi nie przydzielono a i tak jestem pierwszy.

Mi się wydaje ze największy wpływ na pozycję ma położenie na mapie,opis firmy i jej nazwa.Jak dodałem firmę do map od razu była na pierwszym miejscu na interesujące mnie słowa kluczowe, do strony www było maks z 10 linków może mniej.Tylko ze nazwa firmy jest jednocześnie frazą która mnie interesuje w wynikach i chyba dlatego tak od razu wskoczyła wysoko.

Ma duży wpływ ale nie jedyny. Tu musi być jakiś algorytm (pod uwagę brana jest ilość firm na daną frazę). Ja pozycjonuję w firmach lokalnych teraz prawie 30 firm i od dłuższego czasu się tym bawię. Tak jak pisałem wcześniej stworzyłem testowy wpis w centrum miasta z nazwą odpowiadającą słowu pozycjonowanemu i wpis był daleko za firmami które nie miały w nazwie frazy i były na obrzeżach miasta. Co nie zmienia faktu, że bardzo często wpisując nowe firmy jestem na pierwszych miejscach.

Ma duży wpływ ale nie jedyny. Tu musi być jakiś algorytm (pod uwagę brana jest ilość firm na daną frazę). Ja pozycjonuję w firmach lokalnych teraz prawie 30 firm i od dłuższego czasu się tym bawię. Tak jak pisałem wcześniej stworzyłem testowy wpis w centrum miasta z nazwą odpowiadającą słowu pozycjonowanemu i wpis był daleko za firmami które nie miały w nazwie frazy i były na obrzeżach miasta. Co nie zmienia faktu, że bardzo często wpisując nowe firmy jestem na pierwszych miejscach.

W moim przypadku jest bardzo duża konkurencja a firma nadal jest na pierwszym miejscu.I szczerze powiedziawszy to praktycznie nic nie robiłem aby tam była.Po prostu dodałem i wszystko.

Ja testowałem mapsy na kilkudziesięciu witrynach i odkryłem, że na zmiany trzeba czekać. Np robiłem test czy wazna jest domena - zmieniłem adres strony z nowej na super podlinkowaną stara mocną domenę. Wcześniej byłem na 4 pozycji, a nowa strona po 30 minutach spadła o 2 pozycje. Wnerwilem się, przywróciłem nową domenę i poszedłem spać. Następnego dnia byłem już 1szy i tak jest do dziś ;) Jak ktoś mi to wytłumaczy sensownie to gratuluje :jezyk1:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności