Skocz do zawartości

Pozycjonowanie w Google Maps

Grzegorz Getka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 152
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Mi się wydaje ze największy wpływ na pozycję ma położenie na mapie,opis firmy i jej nazwa.Jak dodałem firmę do map od razu była na pierwszym miejscu na interesujące mnie słowa kluczowe, do strony www było maks z 10 linków może mniej.Tylko ze nazwa firmy jest jednocześnie frazą która mnie interesuje w wynikach i chyba dlatego tak od razu wskoczyła wysoko.

przy malo popularnych frazach jest to normalne, zwlaszcza dla longtail

Też kiedyś sprawdzałem czy PR strony ma jakies znaczenie ale wydaje mi sie, że nie. Są przecież firmy do których nie jest przypisana żadna strona i bywają wysoko.

PR nie ma zadnego znaczenia ( na dzisiaj)

Firma w zasadzie nie musi nawet posiadac strony internetowej aby znalesc sie lub byc dodana w mapach.

Nie operuje na rynku Polskim ale w moim miescie Google b.czesto dodaje do wynikow w mapach firmy bez strony internetowej. poprostu wykozystuje wpisy w autorytatywnych bazach typu yelowpages itd i zasila mapy firmami ktore czesto majac wiekowe wpisy ( a tym samym ustalona lokalna pozycje w swojej branzy) w katalogach firm nie posiadajac jednoczesnie strony intrnetowej.

seo tools reverse IP, duplicate class C IP range, IP to domain, IP to country,whois IP

Nie cytuj bez potrzeby!

noone

Ilosc wynikow to nie wszystko, sprawdz staty czy masz na ta fraze wejscia,

nie twierdze ze nie, ale widze po sobie, mam strone w potrojnym boxie map dla 27,2 mln wynikow a wejsc wyjatkow malo( mam na mysli ROI dla adsense)

Oczywiscie ja to robie wylacznie dla $portu wiec mnie tylko takie wyniki interesuja.

seo tools reverse IP, duplicate class C IP range, IP to domain, IP to country,whois IP

Nie cytuj bez potrzeby!

noone

Sprawdzam i to codziennie.Są wejścia o czym wiedziałbym nawet bez statystyk ponieważ klienci dzwonią do firmy a praktycznie nie mam żadnej innej reklamy więc nr telefonu muszą gdzieś znaleźć.

Ale oczywiście zgadzam się ze fraza może być wysoko a wejść jak na lekarstwo bo już kiedyś tak miałem chociaż wydawało mi się ze fraza jest popularna i odpowiednio dobrana.Była na 2-3 miejscu w wynikach a wejść po 5-6 dziennie i to wcale nie unikalnych.

• 2 tygodnie później...

Chyba jakaś rewolucja w sposobie wyszukiwania. Dużą część wpisów poleciała mi w dół. Nawet strony które od roku były na pierwszych miejscach. Ciekawe czy to chwilowe czy jakiś nowy algorytm wyszukiwania. Wygląda na to,że część stron została ukarana i poleciała. Nie wiem jednak czemu jedne a drugie nie (brak podwójnych wpisów, centrum miasta, fraza w nazwie).

Ja też obserwuje przetasowania w wynikach mapowych. Dziwne jest to, że o ile pozycje w przypadku moich stron nie poleciały jakoś strasznie, to mam przypadek, gdzie na b.ważną dla mnie frazę w mapach zaczął się wyświetlać jeden wynik, gdzie wcześniej było ich 10. No i niestety to nie moja strona.

Firma w zasadzie nie musi nawet posiadac strony internetowej aby znalesc sie lub byc dodana w mapach.

Nie operuje na rynku Polskim ale w moim miescie Google b.czesto dodaje do wynikow w mapach firmy bez strony internetowej. poprostu wykozystuje wpisy w autorytatywnych bazach typu yelowpages itd i zasila mapy firmami ktore czesto majac wiekowe wpisy ( a tym samym ustalona lokalna pozycje w swojej branzy) w katalogach firm nie posiadajac jednoczesnie strony intrnetowej.

pytanko - może ktoś się orientuje skąd G zbiera dane nt. firm u nas w Polsce? Bo znalazłem jakiś czas temu na mapce m.in. jedną znajomą firmę, która na 100% nie była w centrum firm lokalnych; nie było jej też w yellowpages, ani w firmy.net, a są to chyba najbardziej kompetentne serwisy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności