Skocz do zawartości

Pozycjonowanie w Google Maps

Grzegorz Getka

Rekomendowane odpowiedzi

panowie - w mojej ocenie strona musi już mieć jakąś moc tematyczną inaczej mogą być problemy - wrzucałem w ostatnich tygodniach/miesiacach firmy w te GM i wszystko siada :) Przecież już w tym temacie kilka osób pisało z czym trzeba eksperymentowac (zmiany po zalogowaniu do GMaps są szybko widoczne także spokojnie każdy może to wykonać kto ma cierpliwość - interfejs jest intuicyjny - miejsca do nasycenia frazami tez sie znajdzie). Oczywiście pomijam próby zachłannych z różnymi oddziałami - bo to było i jest pewne, że wyszukiwarka za to będzie karała.

Wcale nie musi być panorama firm. Wystarczy dodać się do mocnych lokalnych katalogów. Przynajmniej u mnie tak działa dla kilku miast.

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

• Odpowiedzi 152
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mam pytanko.

Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego przy moim wpisie w GM nie pojawia się kategoria.

A przy innych tak.

Kategorii wpisałem na początku 3 teraz 5 i nie ma to znaczenia.

Dopiero jak się wejdzie w szczegóły to te kategorie widać.

Dodatkowo kategorie oczywiście odpowiadają tematycznie do wyszukiwanego hasła.

Pozdrawiam.

:)

dość pobierznie, ale zarazem kluczowo temat ten opisany został w podreczniku "Twój biznes w internecie - podrecznik e-marketingu" wydanym przez axel springera bodajrze w listopadzie. Polecam.

www.tebim.pro - Rozwiązana dla e-biznesu.

zastanawiam się nad tym czy przypadkiem jeśli nie wykupiłem prezentacji w panoramie firm to czy przez to nie mam utrudnionego zadania z wypchnięciem domeny na górę ?

Czy ktos wie co dzieje sie teraz z google maps katalogu firm kompletna roszada wynikow (tak od tygodnia) rozumiem wszystko ale dlaczego strony podlaczone pod parking domen z niedzialajacymi numerami telefonow lub domeny ktore wylecialy z rejestracji na pierwszych pozycjach oczywiscie wartosciowe wpisy (czyli moje) lepia balwana.

Jeszcze dochodza mixy wpisow polowa z konkurencji polowa mojego dezycja googla BAN :yahoo: dane w bazach firm lokalnych lataja ruski po paliwie rakietowym ale oczywiscie dla nich ty jestes [ nierzetelny partner ] maile sa ignorowane (przeciez jestes oszustem)

Zgadzam się. Mam zgłoszonych kilkadziesiąt przedsiębiorstw i nie bawię się w kilkukrotną rejestrację itp. Kilka naprawde dobrych wpsiów z dziesiątkami odnośników w "Więcej informacji na temat tego miejsca" nagle zostały wyzerowane 20 stycznia. Poczekamy zobaczymy czy to jakis nowy mechanizm czy błędy.

Witam kolegów,

czy zauważyliście może dla swoich wpisów sytuację następującą:

Na zapytanie fraza + miasto jest w wynikach (top10) Google Maps jedna firma, która sprawia że mapka w ogóle się nie wyświetla, dla wszystkich fraz, które owa firma ma wpisane w kategoriach CFL. Dla zapytania fraza + w miasto (np. gruszki w warszawie) mapka już się wyświetla..

Po usunięciu kategorii X, dla tej danej frazy X mapka zaczyna się wyświetlać, oczywiście bez tej firmy X.

Może ktoś ma pomysł co w tym wpisie może powodować to, że mapka nie wyświetla się wcale?

WEBISO - Tworzenie stron www Kraków - E-marketing, pozycjonowanie, CMS.

• 4 tygodnie później...

Dla tych co nie czytają na bieżąco SEOmoz'a:

https://www.seomoz.org/blog/one-dead-simple...in-google-local

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

• 4 tygodnie później...

Wydaje się , że pozostało tylko zakupienie abonamentu w panoramie firm, aby strona poszybowała w "górę" w Google Maps? :(

Chociaż sprawdzam jeszcze wariant z mocnym lokalnymi katalogami.

Obserwując strony będące na pierwszej stronie wyników wyszukiwania na interesujące mnie frazy w Google Maps zauważyłem, że mają one odnośniki z takich serwisów jak

https://tupalo.com/ , pkt.pl,favore, zumi czy hotfrog , ale także z katalogów lokalnych powiązanych z danym miastem/regionem. Przypadek?

multikonto

A moim zdaniem, poza tym wszystkim o czym pisaliscie, komentarze maja BARDZO istotny wplyw na pozycje w mapach.

Niestety nie jest to dobre do konca, bo konkurencja moze zakladac sobie lipne konta i dawac negatywne komentarze do naszych pozycji, przez co nasza witryna bedzie spadala w dol ;).

:)

srednio co 3 miesiace google robi aktualizacje w google maps dodaje cos nowego "reorganizuje" wpisy itp ale do tej pory nie zmienila jednej rzeczy majac dostep do kilku adresow IP i komorek mozna wyciekac konkurencje na i byc na pierwszym miejscu to wstyd :lol:

witam,

czy wiecie może na jakiej zasadzie działa mechanizm googla pokazujący wyniki dla danej miejscowości, mam przykład obrazujący:

jeżeli wpiszemy w google Zeelandia Katowice widzimy mapę Katowic, jeżeli wpiszemy Zeelandia Wrocław widzimy mapę Wrocławiam. Tam akurat znajdują się siedziby tej firmy, natomiast jeżeli wprowadzę Zeelandia Żywiec pokazują się najbliższe lokalizację Zeelandii nie będące w Żywcu.

Dlaczego ten mechanizm nie działa dla Zeelandia Toruń tu jest siedziba, natomiast nie ma siedziby w Bydgoszczy Zeelandia Bydgoszcz a nie pokazują się najbliższe lokalizacje...

Widziałem ostatnio w Centrum firm lokalnych że Google wprowadziło zakres/rejon działania danej firmy, może jest to zależne od tego ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności