Skocz do zawartości

Strona Wejsciowa do portalu

Czesław

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam następujący problem. Potrzebuję na mojej stronie, zrobić strone wejściową na której użytkownik zaakceptuje regulamin. Dopiero po akceptacji regulaminu będzie mogł korzystać z portalu. Założeniem jest że nie zależnie z jakiego linku użytkownik wejdzie na strone, jeśli wcześniej tego nie zrobił musi zaakceptować regulamin(dotyczy również, jeśli nie w szczególności linków z google). Zrobiłem potwierdzenie regulaminu na sesji, i wyswietlenieu zamiast strony podanej w linku, strony wejściowej, jeśli odpowiednia zmienna sesyjna nie jest ustawiona. Jednakże całkowicie zabiło to pozycjonowanie strony, prawdopodobnie dla tego że googlebot widzi teraz na każdej podstronie prośbe o akceptację regulaminu.

Podobny monit zrobiony w Javascript, który ładuje całą strone wskazaną w linku, i przesłania ją prośbą o akceptacje regulaminu, też nie dokońca mnie satysfakcjonuje, ponieważ zdażają się użytkownicy (mało, ale ich też muszę przewidzieć) którzy nie mają Javascriptu. Ten typ z punktu widzenia google, jest ok, ponieważ google widzi właściwą strone, a użytkownikowi Javascript przesłania strone i pokazuje regulamin.

Probowałem zrobić tak że gdy użytkownik przedstawi sie jako googlebot, dostaje odrazu stronę bez potwierdzenia regulaminu. Gdy nie ma google bota, uruchamiany jest wyzej wspomniany mechanizm z sesją, gdzie sprawdzane jest czy uzytkownik zaakceptował już regulamin czy też nie. Jednakż wbrew oczekiwaniom, ten skrypt również sprawia że strona wogóle się nie indeksuje w google.

Tak więc zależy mi na tym żeby google widziało zawartość strony, aby mógł ją indeksować, natomiast użytkownik przy pierwszym wejściu musi zaakaceptować regulamin.

Czy ktoś ma jakieś propozycje rozwiązania tego problemu, żeby działało bez użycia Javascript?

Obsługę JS można wykryć za pomocą prostego skryptu (pierwsze z brzegu https://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t107159.html ), normalnie dasz ten pop-under na wejście, ale jeżeli przeglądarka nie będzie obsługiwała JS to dasz w else przekierowanie np. 302 do normalnej podstrony z regulaminem.

Witryna Biznesu - najlepsza promocja biznesu w sieci.

Obsługę JS można wykryć za pomocą prostego skryptu (pierwsze z brzegu https://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t107159.html ), normalnie dasz ten pop-under na wejście, ale jeżeli przeglądarka nie będzie obsługiwała JS to dasz w else przekierowanie np. 302 do normalnej podstrony z regulaminem.

No tak tylko kwestia jak ma sie google do obsugi JS ? Jeśli moj skrypt wykryje że googlebot nie obsługuje JS, a chyba tak właśnie jest, wtedy zostanie przekierowany do statycznej strony z regulaminem, czyli to czego właśnie chce uniknąć, pod pod dowolnym linkiem i tak zaindeksuje regulamin.

przecież sprawdzasz czy użytkownik zaakceptował regulamin,

przy sprawdzeniu daj warunek że jak user-agent google to zgodził sie na regulamin

Jak napisałem w pierwszym poście:

Probowałem zrobić tak że gdy użytkownik przedstawi sie jako googlebot, dostaje odrazu stronę bez potwierdzenia regulaminu. Gdy nie ma google bota, uruchamiany jest wyzej wspomniany mechanizm z sesją, gdzie sprawdzane jest czy uzytkownik zaakceptował już regulamin czy też nie. Jednakż wbrew oczekiwaniom, ten skrypt również sprawia że strona wogóle się nie indeksuje w google.

Nie wiem właśnie co jest tego przyczyną czy możliwe że google sprawdza strony "Incognito", i jeśli wyniki są inne niż w przypadku formalnego przedstawienia się jako google bot, to odrzuca taką strone ?(o ile wiem robienie innej stornki dla googla innej dla użytkownika chyba nie jest legalne dla google)

Czesio marudzisz, najlepiej zerknij do źródła innych stron ;)

Przykład:

https://w107.wrzuta.pl/obraz/0VfIBM06UJI/strona_startowa

Po co się męczyć?

Piszesz ze marudze ale nie udzieliłeś zadnej konretnej odpowiedzi, na moje pytanie. Napisałem że chciałbym aby google indeksowalo zawartość strony a nie, regulaminu. w podanym przez Ciebie przypadku akceptuje za każdym razem, regulamin.

https://www.google.pl/search?hl=pl&clie...=Szukaj&lr=

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły czekam z niecierpliowością.

P.S. Też bym nie chciał się ztym męczyć i załatwić to JS, przesłaniając strone regulaminem ... ale niestety takie wymogi dostałem a pomysłu innego nie mam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności