Skocz do zawartości

Includowanie z /home/user

mrbox

Rekomendowane odpowiedzi

Utwórz odpowiednie dowiązanie symboliczne w linuxie.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Chodzi o to, że przez ssh, czy też u mnie na localu, jakiekolwiek polecenie zawierające ~/ zamienia to na /home/mrbox/ (np. $ ls ~/ listuje /home/mrbox/) - czyli teoretycznie powinno działać też w include, a nie działa. Chyba, że mówisz o jakimś szczególnym dowiązaniu- chodzi mi o to, że nawet przy zmianach serwera, includowany plik zawsze będzie w określonym podkatalogu katalogu /home/user/ - i żeby za każdym razem nie zmieniać skryptu.

żeby za każdym razem nie zmieniać skryptu.
Jeżeli chodzi o jeden plik to chyba tak dużo do zmieniania nie ma ;)

W przypadku większej ilości includowanych plików może wykorzystać set-include-path ?

"~/" jest katalogiem domowym użytkownika który to "wywołuje", w tym przypadku byłby to katalog domowy serwera http (chyba).

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć ;)

Jeśli chcesz mieć np jakiś konkretny katalog na koncie:

/home/mrbox/mykatalog/

nie zinkludujesz go z innego konta np z /home/innymrbox/ w pliku php:

include('/home/mrbox/mykatalog/plik.php');

bo jest to niezgodne z zasadami bezpieczeństwa https://www.php.net/manual/pl/ini.sect.safe-mode.php

Możesz go dodać do ścieżki przeszukiwania w php.ini, lub utworzyć dowiązanie symboliczne komendą ln -s

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Faktycznie trochę zawile opisałem- załóżmy sytuację, że mam dostępne trzy serwery, w których pliki mieszczą się tak: /home/mrbox1/,/home/mrbox2/,/home/mrbox3/. I teraz, chcę mieć plik powiedzmy /home/mrbox1/a.php, który includuje /home/mrbox1/jakis-staly-katalog/b.php . i teraz, jak skopiuję pliki z /home/mrbox1/ do /home/mrbox2/, to /home/mrbox2/a.php ma includować /home/mrbox2/jakis-staly-katalog/b.php . I w odniesieniu do /home/mrbox3/ dokładnie tak samo ;) Niby zawsze wystarczy zmienić tę wartość w jednym pliku, ale wiadomo jak to jest- człowiek jest leniwy i mu się nie chce ;)

A prawdę powiedziawszy, to nie ja tego potrzebuję, tylko znajomy mnie pytał, czy nie da się tego jakoś ładnie zrobić- a ponieważ sam w php niebardzo znamy myki, to pytam tutaj ;)

Jeśli dobrze rozumiem to nie wiesz ze w php można korzystać z ścieżek relatywnych( robi się to znacznie częściej niż ścieżek stałych )

Czyli zamiast includować podając całą ścieżkę "/home/mrbox1/jakis-staly-katalog/b.php" to dajesz "/jakis-staly-katalog/b.php" jeśli chcesz przejść do katalogu wyżej dajesz "../jakis-staly-katalog/b.php" itd.

Teraz to już w ogóle użyłeś "betoniarki" w tym opisie ;)

Jeśli nie znasz php to trochę nie ma sensu, bo już sama koncepcja kolegi jest lekko mówiąc przekombinowana :)

Jeśli ma być jakiś katalog includowany z dowolnego miejsca należy dodać jego lokalizację do ścieżki przeszukiwania, lub umieścić w katalogu który znajduje się w ścieżce przeszukiwania np w lokalizacji php:

/usr/local/lib/php/alldostepny

wtedy będzie można go zinkludować w dowolnym pliku komendą:

include(str_replace('.:','',ini_get('include_path')).'/alldostepny');

Przecież zawsze możesz sobie poprzez funkcję define() zdefiniować stałą globalną, którą umieścisz w pliku konfiguracyjnym i do której dopiszesz ścieżkę do skryptów.

define('SCIEZKA', '/home/a/b/');

....

include(SCIEZKA . 'plik.php');

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności