Skocz do zawartości

Zmiana waluty konta

natrium

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Podsumowując fakture wystawiamy na:

Google Ireland Limited

Gordon House Barrow Street

Dublin 4

NIP: IE6388047V

Opis do faktury zmienia się na:

VAT rozlicza nabywca na podstawie ustawy o VAT art 27. ust. 3 i 4

VAT rozlicza nabywca zgodnie z artykułem 196 dyrektywy Rady nr 2006/112/EC

Trzeba uzyskać nowy NIP EU jeśli ktoś nie ma.

Podatek na fakturze nadal niepodlega odprowadzeniu (NP)

Na fakturze piszemy kwotę w PLN tyle ile dostaliśmy na konto, z datą otrzymania przelewu.

TAk to zrozumiałem, jak coś żle myślę to dajcie znać

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Na fakturze piszemy kwotę w PLN tyle ile dostaliśmy na konto, z datą otrzymania przelewu.

Nie pamiętam już skąd to wziąłem, ale rozliczam różnice kursowe.

Fakturę wystawiam w Euro, dopisując ile to złotych według oficjalnego kursu z dnia poprzedzającego wystawienie faktury.

Księgowemu załączam wydruk potwierdzenia przelewu, dla informacji ile rzeczywiście doszło.

Trzeba uzyskać nowy NIP EU jeśli ktoś nie ma.

TAk to zrozumiałem, jak coś żle myślę to dajcie znać

Tutaj sie myslisz. Pisałem o tym już wcześniej w innym temacie, więc powtórze:

Nie potrzeba zmieniać NIPu na europejski, jeśli świadczymy tylko i wyłącznie usługi poza terytorium naszego kraju.

Informację tą uzystkałem od samego kierownika US. Potwierdzeniem tego może być to, że VAT-R/UE wypełniamy tylko jeśli dostarczamy/nabywamy towary lub nabywamy usługi wewnątrzwspółnotowe. Nie ma tam słowa o dostarczaniu usług wewnątrzwspółnotowych.

• 2 tygodnie później...
VAT rozlicza nabywca na podstawie ustawy o VAT art 27. ust. 3 i 4

VAT rozlicza nabywca zgodnie z artykułem 196 dyrektywy Rady nr 2006/112/EC

Czy odnośnie tego coś się zmieniło po 1 stycznia 2010? Ponoć weszły jakieś zmiany dotyczące VAT. Z tego co wiem, my jako wydawcy nadal go nie płacimy, opłaca nabywca usługi z innego państwa UE. Tylko czy teraz nie powinniśmy się powoływać na jakiś inny przepis/nowelizację ustawy?

• 2 tygodnie później...

Odświeżę temat bo nie doczytałem, albo gdzieś mi to umknęło.

Dotychczas aby dostać wypłatę trzeba zgromadzić środki na co najmniej 100 USD, zbierzemy 99 USD to kwota przechodzi do następnego miesiąca i jest niewypłacana. A jak to ma się z EURO, czy trzeba zdobyć 100 EURO, czy przeliczając na USD mniej, aby kwota załapała się na minimalny próg wypłaty?

Koledzy, czy ktos moze potwierdzic na 100% czy trzeba zakladac NIP EU czy mozna pozostac przy zwyklym? Bo pojawialy sie w watku opinie ze trzeba a wyzej Clark pisze ze nie trzeba. W moim przypadku świadczę usługi zarówno za teren kraju (Google) ale tez wystawiam faktury polskim fimom w ramach tej samej działalności gospodarczej. Jeśli dzis google wyświetliło mi monit o przejsciu na nowa walute to od kiedy muszę mieć NIP EU?

Koledzy, czy ktos moze potwierdzic na 100% czy trzeba zakladac NIP EU czy mozna pozostac przy zwyklym? Bo pojawialy sie w watku opinie ze trzeba a wyzej Clark pisze ze nie trzeba. W moim przypadku świadczę usługi zarówno za teren kraju (Google) ale tez wystawiam faktury polskim fimom w ramach tej samej działalności gospodarczej. Jeśli dzis google wyświetliło mi monit o przejsciu na nowa walute to od kiedy muszę mieć NIP EU?

Mam dokładnie identyczną sytuację zatem również będzie wdzieczny za odpowiedź. VAT-u rozumiem ze dalej nie płacimy?

Modlitwy - Najpiękniejsze modlitwy

Praga Południe i Praga Północ - Portal o warszawskiej Pradze

Zagadki logiczne

Wiem, że była kilka postów wyżej mowa o opcji "Od ostatniej płatności" , ale nie ma jej (dzisiaj przeszedłem na Euro) i u was pewnie też? (czy sie mylę? :) ) i dlatego mam pytanie:

Czy w ogóle będzie taka zakładka "Od ostatniej płatności" ?

I czy jezeli juz uzbieralem ponad 100$ i juz praktycznie czekałem na wypłate (była by pod koniec lutego) to czy otrzymam ją normalnie już w przeliczeniu na Euro i w tym samym czasie co zawsze, czy sie coś opóźni itp ?

Z góry dzięki :)

Pozdrawiam

Henryk, wyrobienie NIP EU to dosłownie 5 min roboty :) (tyle czasu poświęcisz na złożenie wniosku NIP-1 [o ile dobrze pamiętam]).

Nie ma się co zastanawiać czy trzeba czy nie trzeba :) Nip EU nic nie kosztuje więc myślę że warto go wyrobić B)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Nip EU nic nie kosztuje więc myślę że warto go wyrobić

No wcale nie tak prosto, bo gdy go wyrobimy, to trzeba też podajże co kwartał składać deklaracje VAT UE. Na stałe zatem dochodzi nam dodatkowy obowiązek. Natomiast uważam, że warto wyrobić bo wtedy nie ma problemu gdy "nagle" pojawi nam się kontrahent z krajów Unii.

Wg mnie to zupełna pomyłka. Po pierwsze zgodnie z prawem fakturę należy wystawić w ciągu 7 dni od wykonania usługi. Pamiętajmy, że wypłaty z Google dostajemy za miesiąc poprzedni, czyli pod koniec lutego Google zapłaci nam za styczeń. To oznacza, że fakturę za przychody z AdSense w styczniu trzeba wystawić do 7 lutego na podstawie raportu z konta w AdSense. Walutą powinno być Euro, bo taka waluta jest walutą rozliczeniową naszego konta w AdSense (chyba, że ktoś jeszcze nie zmienił i nadal ma USD). Po wystawieniu faktury czekamy na przelew z Google, który przyjdzie w PLN. Po jego otrzymaniu rozliczmay różnice kursowe.

Oczywiście wiele osób (pewnie większość) wystawia f-rę w dniu otrzymania przelewu bo tak jest prościej, a US pewnie się nie przyczepi bo skąd mają wiedzieć na jakiej zasadzie współpracujemy z Google i za który miesiąc tak naprawdę jest przelew. Jeżeli jednak zagłębią się w umowę z Google i warunki programu AdSense, to może być podstawa do mandatu, a napewno do naliczenia odsetek za płacenie podatku z miesięcznym opóźnieniem.

nie wiecie moze do kiedy nalezy zaakceptowac nowy regulamin i przejsc na zarobki w euro? Przy logowaniu sie do adsense mam informacje odnoscie akceptacji regulaminu i przejscia na płatnosci w euro:

Tak, przeczytałem i akceptuję powyższe Zasady i Warunki.

Nie teraz, zapytaj mnie później.

z gory dziekuje za odpowiedz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności