Skocz do zawartości

Jak wycenić stronę internetową?

maniaqweb

Rekomendowane odpowiedzi

Guszczyn, przy takim założeniu nigdy byśmy nic nie sprzedali... Z reguły jest tak, iż wkładamy więcej wysiłku w zrobienie czegoś, a potem oczekujemy z tego nie wiadomo jakich zysków -> a tak nie zawsze jest. Naszej ciężkiej pracy włożonej w stworzenie czegoś nikt nie wyceni tak jakbyśmy tego chcieli...

Spółki | Prawo | Sąd

W 100% zgadzam się z AQQry - może ja bym 24 zwiększył do 30-36m-cy. Ale rzeczywiście - w Internecie trudno oszacować "co kiedyś będzie". Na pewno poniżej obecnych zysków x 24 bym nie schodził. Tym bardziej, że dobrze linkowana strona, jak ją mamy np od roku czy dwóch, dopiero wtedy pokaże "prawdziwe pazury" :D

Piszecie o mnożeniu zysków razy ilość miesięcy, ale nie piszecie o innym ważnym aspekcie sprawy związanej z wyceną.

Czy ta strona rzeczywiście będzie przynosić takie same dochody po sprzedaży? Zazwyczaj do sprzedanej już strony przestaje się linkować ze swoich innych stron, nie reklamuje się też ich tam, itp. Nagle może okazać się, że strona jest "guzik" warta bez całego zaplecza, które za nim stoi.

Dlatego myślę, że przy takiej wycenie jest też np. ważne skąd użytkownicy trafiają do danej strony. Jak dużo jest wejść bezpośrednich przez osoby wpisujące adres strony w przeglądarkę. Jak dużo jest wejść z wyszukiwarek, itp.

Sprawa jest znacznie bardziej złożona. Dochodzi jeszcze kwestia potencjału. Czasem strona nie przynosi dużych dochodów, bo ktoś źle umieścił reklamy, albo umieścił nie takie reklamy, jak powinien.

ps. I jeszcze jedna sprawa. Czasem wartością strony są ludzie, którzy za nią stoją - np. właściciel, który dodaje do niej treści. Sprzedanie strony bez dalszego udziału dotychczasowego właściciela również może sprawić, że strona straci na wartości.

Wszystko to i wiele więcej trzeba brać pod uwagę przy takiej wycenie.

bo z samochodem to jest tak:

Kumpel proponował mi kupno jego auta, w pewnej chwili stwierdził, że cena i przebieg jest do ustalenia...
Czy ta strona rzeczywiście będzie przynosić takie same dochody po sprzedaży?

tak o ile nie kupi tego jakis napalony jeleń

Sprzedanie strony bez dalszego udziału dotychczasowego właściciela również może sprawić, że strona straci na wartości.

nieprawda - ten kto kupuje wie co kupuje i ma juz pomysł na dalszy jej rozwój - o ile to nie jeleń ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

nieprawda - ten kto kupuje wie co kupuje i ma juz pomysł na dalszy jej rozwój - o ile to nie jeleń ;)

Owszem, może mieć pomysł, ale to nie oznacza, że będzie potrafił zrobić to tak dobrze, jak dotychczasowy właściciel.

Sam miałem już kilka ofert kupna mojej strony i zazwyczaj kupujący chciałby, abym dalej robił gry - za co dostawałbym co miesiąc odpowienią sumę pieniędzy.

A zatem nie zgadzam się w pełni z Twoim stwierdzeniem :)

Oczywiście, wszystko zależy od samej witryny i od kupującego. Zauważ, że w przypadku większych transakcji, pomimo kupna strony, jej dotychczasowy właścicel jest w jej dalszy rozwój zaangażowany (np. Nasza-klasa). Ale tutaj wkraczamy już w temat inwestycji, a nie sprzedaży strony jak bułki czy chleba w sklepie spożywczym.

NK może dzialac na zasadzie VC - własciciel jest ale na jakis okres, ma zakaz tworzenia takich witryn i ewentualnie dzialania w branży. okupuje to oczywiscie sowita premia za tak zwane "wyjście" ;)

Chetnie sprzedam zgred.pl za tyle co on ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• 6 miesięcy temu...

Z formularza online nigdy nie da się dokładnie wycenić strony, tylko szacunkowo. Pytanie który serwis robi to najlepiej ?

Nie wiem który, ale ja sobie zrobiłem serwis netraport.pl, gdzie podjąłem się próby wyceny, pod uwagę biorę między innymi:

* Długość nazwy domeny

* Wiek domeny

* Google Page Rank

* Kategoria dla reklamodawcy

* Liczba stron zindeksowanych przez google

* Liczba linków zwrotnych

* Średnia liczba unikalnych użytkowników dziennie

* Średnia liczba odsłon dziennie

Te dwa ostatnie są najważniejsze.

Dokładniej opisuję to na stronie: https://netraport.pl/jak-wyceniamy.php, sam formularz wyceny jest na https://netraport.pl/wycena-strony.php

Oprócz samej wyceny całości serwisu, szacuję także dzienny zarobek na reklamach - opieram się o doświadczenia własne i znajomych.

W drugiej części formularza po wprowadzeniu nazwy domeny są pola na określenie liczby użytkowników dziennie i liczby odsłon - w niektórych przypadkach netraport.pl jest w stanie je oszacować, ale generalnie zostawiam to użytkownikom - bo to w zamyśle jest formularz dla *właściciela* serwisu a w końcu on chyba wie ile ma średnio dziennie odsłon i użytkowników :)

Tak czy inaczej zapraszam do wyceniania i będę wdzięczny za konstruktywną krytykę serwisu.

"Tanio" pojęcie bardzo względne, ja wyceniam na podstawie obecny dochód (z niewykorzystanym potencjałem) * 6-18 miesięcy

Jeśli ktoś chce coś kupić w tej cenie to zapraszam na PW (przy serwisach zarabiających kilka tys to "tanio" zdecydowana większość osób uważa za "drogo")

Jak cos zarabia miesiecznie kilka tysiecy euro, to trzeba by miec niezly gesat lub nie widziec perspektyw na przyszlosc, zeby sprzedac za kwote poltorarocznych zarobkow.

Na ogol przyjelo sie,ze cena rowna 12 krotnosci miesiecznych zyskow(nie przychodow) dla rozwinietego portalu jest cena korzystna dla sprzedajacego.

Zródło : Flippa.com

Na ogol przyjelo sie,ze cena rowna 12 krotnosci miesiecznych zyskow(nie przychodow) dla rozwinietego portalu jest cena korzystna dla sprzedajacego.

Ciekawy ten ogol, bo znacznie czesciej spotyka sie wzmianki o rownowartosci prognozowanych 2-5 letnich zyskow (a w tym zakresie najczesciej mowi sie o 3 latach), przy czym im wiekszy, bardziej dochodowy i bardziej perspektywiczny serwis, tym bardziej ten pulap idzie w gore.

Toz przeciez nawet po zaniechaniu prac nad danym serwisem przez dluzszy czas bedzie jeszcze przynosic dochod bierny.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności