Skocz do zawartości

Dobór stron internetowych w zakładce firmy w pozycjonowaniu „wynikach dotyczących firm lokalnych”.

adrians

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś już czasu próbuję rozwiązać kwestię doboru przez Google „stron internetowych” odwołujących się do naszej firmy przy pozycjonowaniu w „Wyniki dotyczące firm lokalnych”. Wiadomo, że ilość stron dotyczących naszej działalności obok wielu innych czynników ma duży wpływ na kolejność wyświetlania. Nie rozumiem jednak w jaki sposób dobierane są linki w tej zakładce „strony internetowe”. Zazwyczaj mamy tu link do naszej wizytówki w Panoramie Firm, Polskiej Książce Telefonicznej, Zumi, Yellowpages itp. Czy muszą to być więc strony z wysokim PR? Mamy bardzo wiele wizytówek „nazwa firmy adres telefon” na wielu stronach internetowych, jednak nie są one brane pod uwagę i nie wyświetlają się w zakładce „strony internetowe” mimo,że te strony są zindeksowane.

Poniżej moje zapytanie w formie graficznej.

Rysunek.jpg

Ja też to zauważyłem. Nie wiem tylko czemu czasem brana jest pod uwagę jakaś marna witryna na której jest taki samy adres, a nie kilkadziesiąt stron z wysokim PR w którym są pełne dane firmy.

No tego nie wiem.Co ciekawe to strona która mi się wyświetla główną siedzibę ma w całkiem innym mieście, jest tylko mała wzmianka o oddziale firmy pod tym adresem i zero innych treści, a pomimo tego google ją umieszcza.Strona wcale nie związana z moją branżą,adres strony ani treść nie ma ani jednego słowa kluczowego które byłoby związane ze mną, firma nie zgłoszona wcale do firm lokalnych. Mi się wydaje że algorytm firm lokalnych w google jest niedopracowany i dlatego tak się dzieje.Bierze po prostu pod uwagę ze jest ten sam adres firmy i myśli ze jest jakiś związek.

Dziś zauważyłem już 3 takie strony.Co ciekawe w przypadku jednej nie zgadza się nawet adres, prawidłowa jest tylko ulica.

Zazwyczaj mamy tu link do naszej wizytówki w Panoramie Firm, Polskiej Książce Telefonicznej, Zumi, Yellowpages itp. Czy muszą to być więc strony z wysokim PR? Mamy bardzo wiele wizytówek „nazwa firmy adres telefon” na wielu stronach internetowych, jednak nie są one brane pod uwagę i nie wyświetlają się w zakładce „strony internetowe” mimo,że te strony są zindeksowane.

Nie chodzi koniecznie o wysoki PR choc pewnie jest to rownoznaczne, chodzi natomiast o wpisy (citations) w autorytatywnych bazach-stron firmowych, najlepiej lokalnych,

Wystarczay przesledzic topowe pozycje i widac w jakich katalogach warto sie dodac nawet odplatnie.

Oczywiscie wpis z wczoraj bedzie podchwycony dopiero za kila tygodni-miesiecy, a im starszy tym mocniejszy- podobnie jak w BL - liczy sie wiek. A zrodlo wpisu musi byc wiarygodne, wiec PF,PKT YellowP itd sa glownymi zrodlami z ktorych G pobiera dane do map.Tak samo jezeli firma dostanie opinie w takim portalu , czesto G pobiera ja( opinie)i dodaje do lokalnego profilu danej firmy. Nie jestem zorientowany w Polskim rynku i nie wiem czy wymienione wyzej katalogi maja opcje dodania opini ale tak jest w US.

Jesli moge radzic to dodajac firme w katalogach branzowych, nalezy uwazac aby kazdy wpis znajdowal sie w tej samej lub b.zblizonej kategorii- umacnia to profil firmy a tym samym jej pozycje w mapach

Tak apropo , firma nie musi posiadac strony www, wystarczy adres i telefon, ten ostatni jest zreszta b.wazny.

Zmian nr telefonu czy adresu firmy po kilu latach na inny moze drastycznie odbic sie na wynikach w mapach.Chodzi o to ze w 'sieci' bedzie juz sporo wzmianek o poperzednim adresie i telefonie , zmiana spowoduje zachwianie mapowego profilu firmy i pozycjonowanie local w mapach zaczyna sie od nowa.Tak jest na dzisiaj- co bedzie jutro nikt nie wie- co jakis czas naduzywane przez nas metody sa neutralizowane wiec powstaja nowe kolejne furtki do polepszenia wynikow, i tak w kolo- normalna ewolucja.

Ostatnia rada- przy dodawaniu standartowych linkow pozycjonujacych , w anchorze dodaj nr telefonu, dzieki temu masz zruznicowany anchor a przy okazji zbierasz kolejne citation - nie bedzie b.mocny ale zawsze cos.

Dobrej zabawy zycze

seo tools reverse IP, duplicate class C IP range, IP to domain, IP to country,whois IP

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności