Skocz do zawartości

Życie po SWL

Winston

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam przypadek strony, którą ktoś pozycjonował SWL. Praktycznie tylko za pomocą SWL. Fraza jest średnio-trudna. Yahoo links pokazuje 1500 BL, z czego 30-40 jest linkami stałymi (głównie katalogi i śmieci), a pozostałe linki pochodziły z SWL i obecnie zniknęły. Strona osiągnęła pozycje ok. 30 na główne pozycjonowane słowo kluczowe. Firma która pozycjonowała tą stronę w pewnym momencie zrezygnowała i całkowicie zdjęła SWL. Obecnie więc strona posiada w rzeczywistości jakieś 30-40 BL i nic więcej.

Pytanko: czy należy się spodziewać, że strona złapie filtra ze względu na nagły spadek ilości BL?

Nie pozycjonuje za pomocą SWLi, używam własnego systemu. Czy powinienem jednak spróbować podłączyć tą domenę tymczasowo pod jakiś SWL, żeby podtrzymać liczbę BL? Czy może po prostu to olać i linkować od nowa swoim tempem?

Nie pozycjonuje za pomocą SWLi, używam własnego systemu. Czy powinienem jednak spróbować podłączyć tą domenę tymczasowo pod jakiś SWL, żeby podtrzymać liczbę BL? Czy może po prostu to olać i linkować od nowa swoim tempem?

Wszystko (ew. dużo) zalezy od tego, jak SWL był używany.

Jest teoria, ze udział w linkowaniu SWL'em trzeba stopniowo zmniejszac.

Jest tez taka, ze niekoniecznie.

Ja bym sie bardziej zainteresowal jak storna byla potraktowana SWL;em

(jakim, ile punktow, ile fraz, ile czasu) i na tej podstawie ew. probowal cos dalej robic.

Albo (jezeli jest sie wyznawca drugiej teorii) mozna sie tym nie interesowac i robic swoje.

MG

Yahoo links pokazuje 1500 BL, z czego 30-40 jest linkami stałymi (głównie katalogi i śmieci), a pozostałe linki pochodziły z SWL i obecnie zniknęły.
Czy może po prostu to olać i linkować od nowa swoim tempem?

Ja bym olał. Kiedyś podobny manewr zrobiłem z jedną ze swoich stron. Fraza średnio łatwa, pozycja w top10. Zlikwidowałem jednego dnia SWL i zacząłem porządnie linkować. Stronka nawet nie poczuła, po miesiącu top2, po dwóch top1.

Upłynął rok strona top1+top2 (główna i podstrona), ma jakieś 68 BL wg Yahoo i wygrywa z innymi które mają >1000.

Pozdrawiam

Radioactive@home - nauka dla przyszłości, kotfryc

Winston postaraj się bardziej o stałe linki z katalogów, precli, kup klilka fajnych linków. Spadek BL nie jest straszny, strasznie będzie dopiero wtedy jak nic nie będziesz robił ;)

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

Nie straszcie, po prostu znikły linki z SWL więc i spadła na pozycjach, nie dostanie z Googla nic bo wahania ilości linków jest normalne - masz 2 wyjścia podłącz się pod SWL daj mały priorytet i następnie stosuj swoją metodę pozycjonowania postaw na linki stałe. Wiadomo nie od dziś, że strony nie pozycjonujemy SWL własne zaplecze i katalogowanie. Jak postawisz pewną ilość własnych zaindeksowanych linków wycofasz się z SWL. Jedno mnie dziwi, firma stosuje do pozycjonowania strony SWL - hmm, może to sposób na utrzymanie przy sobie klienta, jesteś na uzgodnionych pozycjach a teraz płać za utrzymanie pozycji nie zapłacisz to masz pecha znikniesz z pozycji.

Kazior raczej chodzi o pełną kontrolę ustawionych pozycji, bo ciężko by było likwidować linki, które umieściliśmy a nie mamy do nich dostępu / możliwości edycji.

no tak, tylko kontroli to on nad pozycjami na słowa kluczowe nie ma bo spadło z tego co pisze, a więc moja propozycja daje dwa wyjścia powrót na pozycje przy pomocy SWL i zastosowanie swojej metody tak jak pisze czyli umieszczanie linków stałych na innych stronach oraz katalogowanie. Moim zdaniem nie jest to żaden wielki problem jeśłi popracuje to za miesiąc spokojnie wszystko się unormuje.

KazioR dobrze prawisz ale nie rozumiem dlaczego Cie to dziwi ?

Xann - zastanawia mnie postępowanie firmy ... takie działania prowadzą do sytuacji jaką opisuje Winston, jeśli ktoś firmuje pozycjonowanie strony to robi to sposób zapewniający klientowi utrzymanie pozycji przez jakiś czas załóżmy 1 miesiąc, jeśli strona spadła gwałtownie bo robiona była SWL ( z tego co pisze Winston ) to nie jest to moim zdaniem uczciwe podejście do klienta. Z doświadczenia wiem, że zrobię stronę i za kilka miesięcy strona jest jeszcze na pozycjach - okna Kraków - wisi już ponad rok w top-10 ale nie ma linków z swl tylko była odpowiednio kalogowana. O swoje strony się nie martwię. A walka o pozycje jest tu ostra.

KazioR dobrze prawisz ale nie rozumiem dlaczego Cie to dziwi ?

Xann - zastanawia mnie postępowanie firmy ... takie działania prowadzą do sytuacji jaką opisuje Winston, jeśli ktoś firmuje pozycjonowanie strony to robi to sposób zapewniający klientowi utrzymanie pozycji przez jakiś czas załóżmy 1 miesiąc, jeśli strona spadła gwałtownie bo robiona była SWL ( z tego co pisze Winston ) to nie jest to moim zdaniem uczciwe podejście do klienta. Z doświadczenia wiem, że zrobię stronę i za kilka miesięcy strona jest jeszcze na pozycjach - okna Kraków - wisi już ponad rok w top-10 ale nie ma linków z swl tylko była odpowiednio kalogowana. O swoje strony się nie martwię. A walka o pozycje jest tu ostra.

KazioR, a gdybyś miał restaurację i każdy po zjedzeniu u Ciebie jednego obiadu nie czuł by głodu przez cały rok, to dobre by to było?

Raczej nie, bo nikt nie zarabia - ani Ty, ani konkurencja.

Nie sądzę aby były obawy o wypozycjonowanie tak dobrze stron, że ich braknie. Przecież stale jednego klienta ssać się nie da. Internet jak na chwile obecną w przeciwieństwie do otaczającego kryzysu ma się dobrze i chętnych na pozycjonowanie jest sporo. Stale powstają nowe strony a ci co nie mieli w necie reklam teraz liczą na poprawę swych szans na nowe zamówienia i ostro idą w pozycjonowanie.

Z tym sytym obiadem - przypomniała mi się przypowiastka - jeden z wielbłądów zawsze szedł dłużej i szybciej pokonywał trasę na pustyni od innych - zapytali przewodnika jak to robisz, że bez wody tyle przejdzie twój wielbłąd - a on na to - bo jak pije i już kończy to ja biorę dwa kamienie i uderzam w jaja a on z bólu zasysa dodatkową wodę. W ten sposób można tego wielbłąda zrobić "eunuchem" a klienta wyssać do zera. Starzy klienci czują posuchę, gość od mebli stylowych właśnie dzisiaj skarżył mi się, że stoi z powodu braku zamówień (a mam go w top-10). Pętlę można zaciskać tylko ten co w niej ma szyję nie wyżyje :D Szukajmy nowych chętnych do pozycjonowania bo ci obecni cienko przędą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności