Skocz do zawartości

Mały problem z kompem.

Szymon80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Coś mi się narobiło i musiałem pozamykać awaryjnie programy i wyłączyć lapka. Przy ponownym uruchomieniu pokazała mi się lista systemów do uruchomienia. Okazało się ze utworzyła się kopia bezpieczeństwa. System się uruchomił w normalnym trybie i działa w porządku ale lista pokazuje się za każdym uruchomieniem systemu.

Powiedzcie mi jak dokładnie wyedytować plik boot.ini aby usunąć ten dodatkowy system ?

Plik wygląda tak:

[boot loader]
timeout=40
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /TUTag=JENXZB /Kernel=TUKernel.exe
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (TuneUp-Kopia Bezpieczeństwa)" /noexecute=optin /fastdetect /TUTag=JENXZB-BAK

Czy coś trzeba jeszcze zmieniac oprócz skasowania ostetniej linijki ?

skasuj to co na czerwono

[boot loader]

timeout=40

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /TUTag=JENXZB /Kernel=TUKernel.exe

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional (TuneUp-Kopia Bezpieczeństwa)" /noexecute=optin /fastdetect /TUTag=JENXZB-BAK

respect.gifgoogle.gif

Na logikę wydaje mi się jednak, że tylko dwie linijki ostatnie powinny iść do kasacji, a nie trzy?

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

@KUtek ma raczej rację :) boot.ini wygląda dokładnie tak jak poniżej. więc jak bym usunął to co mi wskazujesz to bym się nie pojawił tutaj conajmniej do jutra i to porządnie wkur....y :)

[boot loader]

timeout=40

[operating systems]

Szymon80 ustaw sobie timeout na 2 sekundy i masz problem z głowy - kopia bezpieczeństwa zawsze może Ci się przydać, system będzie się ładował praktycznie od razu, a w razie czego w ciągu 2 sekund zawsze zdążysz uruchomić konsolę odzyskiwania.

"bytka abo ne bytka to je zapytka" - W. Shakespeare ;)

Niekończąca się impreza ;) ... wątroba zaleczona :D

;
;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.
;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.
;
[boot loader]
timeout=3
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT

tak wygląda oryginalny boot.ini z jednym systemem operacyjnym

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności