Skocz do zawartości

Zapytanie do dwóch tabel jednocześnie.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak napisać zapytnie do dwóch tabel jednocześnie ?

Mam takie dwa dwa zapytnia

mysql_query("select * from ".$prefix."wpisy where akt='1' AND relacji>'0' order by klikow DESC limit 0,10");

mysql_query("select * from ratings where total_votes>'0' AND total_value>'0' order by total_value DESC, total_votes DESC limit 0,10");

Pierwsze dotyczy zapytania do tabeli "wpisy" a drugi do tabeli "ratings" ( skrypt oceniania wpisów). Teraz chciałbym połączyć te dwa zapytania w jedno.

Jak to zrobić ? Próbowałem LEFT JOIN ale nic mi z tego nie wyszło. Jakby ktoś miał pomysł to proszę o poradę.

A po co Ci je łączyć ?

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

Tajemnica :D

Chcę zrobić podstronę z naiwyżej ocenianymi wpisami przez użytkowników. Ale chyba się tak łątwo nie da tego zrobić.

Dobra niewżne. Dzięki za odpowiedz. Coś inneg musze wymyśleć.

Napisz lepiej co ma się z czym łączyć, jaki ma wspólny element itd. Po tych dwóch zapytaniach naprawdę ciężko cokolwiek napisać.

Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW):

Programistą jestem żadnym, ale może coś w ten deseń ?

select 
wp.*,
rat.* 
from ".$prefix."wpisy AS wp
left join ratings AS rat ON
wp.id = rat.id
where 
wp.akt='1' AND 
wp.relacji>'0' AND
rat.total_votes>'0' AND 
rat.total_value>'0'
order by klikow DESC
limit 0,10

Pozdrawiam

Wielkie dzięki za pomoc.

Coś z tym zrobię, ale w swojej genialności teraz dopiero zauważyłem, ze trzeba jeszcze wyciągnąć z tabeli "ratings" wartości "total_value" i "total_votes" i podzielić, aby wyszła średnia i dopiero wtedy sortować według niej.

Do tego trzeba utworzyć nowe zapytanie do tabeli ratings i wyciągnać wartości. A to które zrobiłeś trochę zmodyfikować.

Ale to nie jest strasznie ważne.

Dzięki za to co zrobiłeś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności