Skocz do zawartości

[prywata] Lustrzanka Cyfrowa

FiKaS

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Właśnie. Tu w 100% zgadzam sie z Xannem. W tego typu aparatach jakość zdjęcia zależy głownie od obiektywu. A tu prawie cały wątek to rozmowa o aparacie tak jakby aparat stanowił jedność z obiektywem. W przypadku lustrzanek osobno trzeba mysleć na wyborem body a osobno nad wyborem obiektywu. Z tą różnicą że wybór obiektywu jest o wiele wiele trudniejszy :D No chyba że ktoś ma już gotowe studio, odpowiednie oświetlenie i kilka godzin czasu na zrobienie jednego dobrego zdjęcia to wtedy można pstrykać na kitowym obiektywie.

.

kupowanie aparatu jest jak roweru. najlepsza musi byc rama, pozniej mozesz dokupic amortyzator, itd. dlatego tez zaczal od body, a pozniej bedzie myslec o obiektywach.

ps. kitowymi tez da sie duzo zdzialac, porownaj fotki idiotami a podstawowymi lustrzankami :D

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

O widze że wojna canonowo nikonowa z innych forów przeniosła się też na to forum.

Jeśli jesteś zainteresowany zakupem aparatu to szkła są bardzo ważne, najważniejsze, (Xann ma rację), ale dobra puszka też by się przydała. Jeśli na początek chcesz kupić coś z kitem ( w tej cenie to chyba nic lepszego nie kupisz)to lepszy jest nikon szkła kitowe canona nie nadają się do niczego, to najsłabszy element tych aparatów. Ja osobiście jestem użytkownikiem Canona i mój pierwszy aparat to byłą 400d z kitem i wiem co mówię. Jak mówi wielu, Nikon robi lepsze aparaty, Canon robi lepsze zdjęcia. Choć ostatnio poprawiło się to kiedy nikon zaczął używać matryc CMOS. Generalnie za taką kasę to wybór jest trudny bo musisz pójść na kompromis pomiędzy jakością i ceną, można też używany, ale wtedy nie będzie gwarancji.

Co do Sony to oni niech pozostaną przy robieniu telewizorów. Nie są złe te aparaty ale jakoś nie mogę się przełamać do ich używania.

Najtrudniej nauczyć się że nawet głupiec ma czasami rację (Winston Churchill)

fotografia

hochzeitsfotograf berlin

Xannie nie mów że 350D zrobisz takie same fotki co np. 30D mając podpięty ten sam obiektyw :)

Fikas kup sobie używkę 40D + Tamrona 17-50 na początek Ci to spokojnie wystarczy :)

Ja bym używanego nie kupił - trzeba pamiętać o żywotności migawki, a nigdy nie wiadomo ile już zdjęć sprzęt ma za sobą.

Jakoś nikt nie wspomniał o świetnym sprzęcie jakim jest samsung gx20 (klon Pentaxa), dosyć dobry obiektyw kitowy, świetna ergonomia, stabilizacja w korpusie (działa nawet z obiektywami na m42 z przejściówką), CMOS, korpus uszczelniony, pasują stare obiektywy Pentaxa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności