Skocz do zawartości

Boty a przeglądanie forum w wersji LO-FI

Suchjy

Rekomendowane odpowiedzi

Hi, już chciałem zadać to samo pytanie, ale doszedłem do wniosku, że w sumie ma rację, bo:

- strona w wersji Lo-Fi zawiera mniej kodu w stosunku do strony z pełnym formatowaniem przez co jest "lżejsza". Przykładowo dla index tego forum różnica wynosi ok 2KB;

- nie zawiera tylu odwołań do plików css oraz javascript które mogą być dodatkowo pobierane przy żądaniach ze strony botów;

- mniej grafiki jest zaciągane
Grafika wcale nie jest pobierana tylko kod HTML, CSS, javascript (choć co do tych dwóch ostatnich nie daje głowy, bo sam nie widziałem takich żądań w logach serwera)
- itp ..sama nazwa z czegoś przecież wynika
Z tego, że są to wersje pozbawione elementów graficznych oraz zaawansowanych opcji jak chociażby menu podręczne przy userze :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Roboty nie pobierają często grafiki, ani arkuszy styli. Jedyny powód dla którego warto przedstawiać robotom wersję pełną jest to, że lepiej samemu użytkownikowi przedstawiać wersję pełną. Chyba chcesz, żeby odwiedzający widzieli atrakcyjny wygląd Twojej strony, reklamy itd. prawda?

Hosting już od 39 zł brutto/rok! Sprawdź nasze możliwości: brak limitu domen, subdomen, kont FTP, baz danych MySQL, wiele wersji PHP, dostęp do konta przez SSH, automatyczna instalacja WordPress, kompatybilność z frameworkami Symfony/Laravel, blokada krajów, integracja z CloudFlare i wiele innych.

. Chyba chcesz, żeby odwiedzający widzieli atrakcyjny wygląd Twojej strony, reklamy itd. prawda?
Hi, Panie Kolego boot nie jest estetą tylko bezduszną maszyną - algorytmem analizującym kod HTML, więc wygląd strony "widziany oczyma" człowieka nie ma dla "niego" najmniejszego znaczenia.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Grafika wcale nie jest pobierana tylko kod HTML, CSS, javascript (choć co do tych dwóch ostatnich nie daje głowy, bo sam nie widziałem takich żądań w logach serwera)

mój błąd - masz racje w wersjach lo-fi nie ma wcale grafy ;]

Suchjy: google widzi twoja stronę jako sam tekst tak, że moim zdaniem warto ustawić lo-fi dla robotów a pełną wszystkim innym serwować :)

Z błędów jesteś recydywistą, bo grafika WCALE (czyli tyczy to też pełnej wersji) nie jest pobierana do analizy przez booty sieciowe.

Suchjy: google widzi twoja stronę jako sam tekst tak, że moim zdaniem warto ustawić lo-fi dla robotów a pełną wszystkim innym serwować :)

No dobra, ale teraz pytanie, czy jeśli booty zindeksują mi całe Forum w LO-Fi, to czy w indeksie google się nie pojawią i strony LO-fi?

Ale chyba jest 1 minus

Chodzi tu o indeksowanie grafiki. Skoro w wersji LO-Fi jej nie ma, nie pojawi się ona także w wyszukiwarce grafiki w google :)...

baner-seostationv2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności