Skocz do zawartości

Zaplecze, kolejne storny

Jasiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, że tematów o budowaniu zaplecza jest wiele jednak nie znalazłem odpowiedzi (jeżeli w ogóle ona istnieje :)) na moje pytanie.

Otóż mam stronę internetową strona.pl. Domena istnieje około 2 lat, systematycznie ją pozycjonuję od kilku miesięcy, obecnie na dwa interesujące mnie słowa kluczowe jestem 9 (~20,000,000 wyników) i 16 (~32,000,000 wyników). Do tej pory oparłem się na zoptymalizowaniu strony, katalogowaniu i preclowaniu (wszystko ręcznie, dobre, długie unikalne arty). Ostatnio kupiłem domeny słowo-kluczowe.org, słowo-kluczowe.biz i kilka podobnych. Kupiłem również 3 serwery wirtualne z 3 rożnymi IP i postawiłem na nich 3 strony do zaplecza. O nowe strony również zadbałem, każda ma około 10 podstron po około 2000 znaków. Oczywiście wszystko unikalne, bez kopiowania, czy mieszania akapitami. Na każdej podstronie mam 3 linki (dwa prowadzą do strony głównej pozycjonowanej strony (anchor na dwa różne słowa kluczowe), a trzeci link do którejś z podstron pozycjonowanego serwisu). W tym momencie pojawia się kilka pytań...

1. Mam jeszcze kilka domen, które mogę wykorzystać. Czy mogę wrzucić powiedzmy po 3 domeny na jeden serwer wirtualny i wszędzie linkować do pozycjonowanej strony? Czy wspólne IP dla 3 stron nie będzie w Google źle odebrane? Nie zaszkodzę sobie?

9 domen x 10 podstron każda x 3 linki na podstronie = 270 linków. (3 różne IP)

2. Czy warto na domenach tworzyć subdomeny i stawiać kolejne strony zaplecza?

3. Jak długo preclować/katalogować zaplecze? Kiedy przestaje to mieć sens i w którym momencie lepiej założyć kolejną stronę do zaplecza zamiast zajmować się już stworzonymi?

1. Nie martw się o to. Dodatkowe IP to zawsze jakiś plus, ale nie ma dramatu, jeżeli będzie to samo.

2. Tak

3. Dopóki masz siłę i finanse rób kolejne strony, kataloguj je i dodawaj wpisy do precli.

Ogólnotematyczny katalog stron - moderowany katalog na domenie z 2001 roku. Moderowany minimum 2 razy dziennie. PR 3, megaszybka indeksacja. Dodaj swój unikalny wpis już dziś.

Ostatnio dodane strony w katalogu.

najpiękniejsze kobiety świata

1. Nie zaszkodzisz sobie ale również nie pomożesz. Lepiej zadbać o różne adresy IP.

2. Tak, ale lepiej dokupić jednak następne domeny.

3. O zaplecze trzeba dbać cały czas.

Hosting już od 39 zł brutto/rok! Sprawdź nasze możliwości: brak limitu domen, subdomen, kont FTP, baz danych MySQL, wiele wersji PHP, dostęp do konta przez SSH, automatyczna instalacja WordPress, kompatybilność z frameworkami Symfony/Laravel, blokada krajów, integracja z CloudFlare i wiele innych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności