Skocz do zawartości

Pozycjonowanie portalu nieruchomości

AFOX

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chciałbym się przywitać z wszystkimi. Jestem tutaj po raz pierwszy jako zarejestrowany użytkownik, wcześniej zaglądałem żeby poczytać Wasze pomysły, problemy i rozwiązania, więc wielu z Was już znam...

Zarejestrowałem się, bo chciałbym Was prosić o pomoc, radę w pozycjonowaniu portalu nieruchomości - www.pnn.pl. Wcześniej radziłem sobie świetnie sam, portal stale podnosił UU, jednak po zmianie grafiki i interfejsu odnotowuję ciągłe spadki mimo podpinania sukcesywnie zaplecza.

Będę wdzięczny za wszelkie rady i pomysły na usprawnienie SEO, wskazanie błędów, które mogłem popełnić oraz listę precli i katalogów do których mógłbym dorzucić portal. Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że pozycjonowana jest nie tylko domena www.pnn.pl, ale także wroclaw.pnn.pl, warszawa.pnn.pl itd.

Mam nadzieję, że mogę liczyć na wasze wsparcie i obiecuję, że mając zarejstrowane konto na forum będę starał się dzielić moją wiedzą.

Podaj ze 2/3 przykłady fraz, na które spadasz

Spadają, a właściwie pospadały już prawie wszystkie subdomeny:

warszawa.pnn.pl - nieruchomości warszawa, ogłoszenia nieruchomości warszawa, mieszkania warszawa

bydgoszcz.pnn.pl - nieruchomości bydgoszcz, ..................................................

lublin.pnn.pl - nieruchomości lublin, ..............................................

Jedynie wroclaw.pnn.pl zaczął iść w górę, ale tym najwięcej się zajmuję

Pierwsze rzeczy jakie rzucają się w oczy to (dwa poniższe obrazki). Google mówiło już o tym, że takie linki jak masz teraz w stopce to spam.

Ten "pierwszy obrazek" dodałem wczoraj i liczę na to, że sytuacja się poprawi. Dlaczego stopka to spam? Możesz podać tą definicję spamu?

Jak linkujesz te subdomeny?

Subdomeny są linkowane właśnie z tej stopki, stopka zmienia się na praktycznie każdej podstronie.

Zbyt dużą ilością linków bym się nie przejmował, wnioskuję (z tego co pisałeś o strukturze URL'i) że wcześniej też tak było i było dobrze, więc to nie ilość linków jest przyczyną spadków. Zmiany mogą się odbić na pozycji, wszystko może wracać na swoje pozycje po aktualizacjach i po prostu potrzeba czasu !!!

Jest też coś co mnie zastanawia ... gdzie masz podstronę "MAPA SERWISU" ;) ... bo jeżeli ją linkujesz, a teraz ktoś zapomniał jej dodać ... to może być powód :)

Pozdrawiam B)

Ten pierwszy nie poprawi sytuacji. Może ją pogorszyć.

Mogę powiedzieć (napisać?), że Twój serwis jest bardzo dobrym przykład "over optymalizacji" (przedobrzyłeś) ;). Chodzi o to (o stopce teraz piszę), że dla użytkownika takie linki są dziwne. Było wideo Matta Cutts'a który właśnie omawiał ten przypadek "optymalizacji" - nie mogę tego znaleźć teraz na YT ;/.

Proponowałbym zrobić w stopce tylko listę miast. Na każdej podstronie (subdomenie) zrobić linki do tych domów, mieszkań i innych. Tak robię na swoim serwisie ze stancjami i jestem wysoko i nie spadam !!!.

blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny

Jest też coś co mnie zastanawia ... gdzie masz podstronę "MAPA SERWISU" ;) ... bo jeżeli ją linkujesz, a teraz ktoś zapomniał jej dodać ... to może być powód !!!

Mapa serwisu nigdy nie powstała, ale może faktycznie warto ją utworzyć.

Najbardziej martwi mnie fakt, że ciągle spada mi liczba zaindeksowanych stron, obecnie waha się między 13tyś a 330 tyś, jeszcze tydzień temu między 16 tyś a 330 tyś. Ostatni taki spadek poprzedzał update PR - niekorzystny na dodatek.

Potwierdzam to, co napisał shpyo w 2 poście. Moim zdaniem przedobrzyłem z tymi tagami - od razu widać, że chodzi o wpływ na serpy - i dlatego pewnie spadasz. Cały dół ewidentnie jest nastawiony na wyszukiwarki, nie na użytkownika.

Wczesniejsza wersja tez miała "takie coś" w stopce?

Najlepiej - masz gdzieś wersję archiwalną starej strony? Jestem pewien, że było tak coś więcej...

Tutaj, zobacz - opócz stopki, która wygląda nieciekawie na stronie masz linki województw i ogłoszenia. Więc robot może wychwycić tylko stopkę (tam masz frazy). Jak tego nie robi - to dlatego spadasz. Oczywiście to moje zdanie

Wywal też reklamy zakładów - nie mają się nijak do nieruchomości

Mogę powiedzieć (napisać?), że Twój serwis jest bardzo dobrym przykład "over optymalizacji" (przedobrzyłeś) ;). Chodzi o to (o stopce teraz piszę), że dla użytkownika takie linki są dziwne. Było wideo Matta Cutts'a który właśnie omawiał ten przypadek "optymalizacji" - nie mogę tego znaleźć teraz na YT ;/.

A co powiecie na ta strone www.nportal.pl - stopka podobna i 3 miejsce w google...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności