Skocz do zawartości

Wybór domeny..

JereManU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

często borykam się z problemem, gdy domeny z wybraną przeze mnie nazwą, z rozszerzeniami com, net, org czy info są zajęte, a mam akurat chęć założenia strony www (pod rynek anglojęzyczny. Stąd moje pytanie - co lepsze - wybrać coś z ws, eu (chyba nie bardzo, chcąc zaistnieć nie tylko w Europie), biz, name - czy szukać jakiegoś wolnego zamiennika na com, net, org czy info?

Pozdrawiam,

Dzięki za odpowiedzi. Staram się właśnie znaleźć coś ciekawego z com, czy net (które bardziej lubię od com, w końcu tworzę projekty internetowe, a nie jakieś firmowe), ale zazwyczaj ciekawe keywordy, nawet dwuczłonowe są zajęte... A dodawanie przedrostka 'e' czy 'i', podobnie jak przyrostka 24, 36, 365 itp. jest wg mnie bez sensu, chyba, że wyjątkowo przypasuje do tematyki.

Tylko .com.

Masz na myśli, że .com'y są bardziej 'przyjazne' guglowi? Sporo takich opinii słyszałem, choć trochę nie dowierzam. Nie da się jednak zaprzeczyć, że .com będzie zawsze najpopularniejsze dla użytkowników.

Ostatnio modne są też mało popularne rozszerzenia, ale można je zastosować wyłącznie w wąskiej grupie projektów.

.fm

wszelkie stacje radiowe

.tv

telewizja tradycyjna i internetowa, czasem również pokrewne tematy.

.to

dwa zastosowania: polskie połączenie z czasownikami typu zrób.to, powiedz.to, pokaż.to, ewentualnie angielskie połączenie (nie wiem jak to nazwać): storage.to, come.to

.im

nadaje się dla tematyki instant messaging, np. pidgin.im

.me

ang. "ja, mnie". Np. follow.me

Masz tutaj ciekawą wyszukiwarkę:

https://domaintyper.com/

Na dole pokazują się "domain hacks". Włącz "show only full match", bo domyślnie to jest jakieś nieporozumienie.

.pro

jedno z rozszerzeń specjalnych, w przeciwieństwie do .job, .air, .name itp. ma wg mnie dość wysoki potencjał, gdyż można to podpiąć do dużo większej ilości projektów niż pozostałe specjalne domeny

.ws wydaje się już takie wyświstane. Kupując już i tak nietypową domenę, wolałbym użyć jakiejś ciekawszej końcówki. Poza tym myślę, że stosunkowo niewiele osób rozwija .ws jako website.

Masz rację, dodawania prefiksów i-, e- oraz sufiksu 24 nie wygląda dobrze i naprawdę mało kiedy pasuje.

Podpisuję się również pod tym, co napisał Gostek, czasem znalezienie chwytliwej nazwy rozwiązuje problemy z zajętymi .com. Jak meebo :)

Podepnę się pod temat, bo również szukam domen pod dwa serwisy anglojęzyczne - w moim przypadku dla wybranych domen rozszerzenie com i net są zajęte, jedno eu również (na wszystkich tych serwisach albo parking albo nie ma nic), wolne za to są biz i info - czy warto wziąć biz i/lub info na serwis anglojęzyczny dla ludzi? Czy jednak lepiej kombinować z róznymi opcjami (delikatna zmiana nazwy lub przedrostek) i łapać com i/lub net bo wtedy "wyższa" jakośc serwisu i pozycje (zakładając merytoryczną i konkurencyjną treść)?

Wykonam profesjonalne projekty graficzne stron www

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności