Skocz do zawartości

Niemiecko-polska strona z .pl

myslupsk

Rekomendowane odpowiedzi

Moja strona niemiecko-polska www.my.slupsk.pl istnieje w sieci juz prawie 6 lat. Jej "przygoda" z Google miała różne oblicza. Był Page Rank 4 i była wysoko na frazę "Stolp" w google.de i "Słupsk" w google.pl.

Potem był Page rank = "0". W jakiś miesiącach swojego istnienia pojawiała się np. na słowo "Słupsk" w google.de, a Stolp w google.pl, a więc całkiem odwrotnie od zamierzonego celu.

Teraz od roku całkowita klapa. W narzędziach dla Webmasterów pojawia się ponad 100 słów kluczowych (tylko polskich) na poz. 48 jest fraza o którą mi najbardziej chodzi, czyli Słupsk. Problem w tym, że strona pierwsza jest w j.niemieckim i w narzędziach Google nie znalazłem ani jednego słowa kluczowego w tym języku.

Na najwazniejsze dla mnie frazy: "Słupsk" w google.pl jest daleko, a w google.de na słowo "Stolp" nie ma jej chyba w ogóle. Zdaję sobie sprawę, że strona nie jest tak intensywnie uzupełniana o nowe materiały, ale czy to jest ta przyczyna? A może dlatego że domena ma końcówkę pl i jest w j.niemieckim, czy to to jest barierą? A może przyczyna leży gdzie indziej, tylko gdzie? Mam przygotowane materiały, zdjęcia, ale czy warto trudzić się dalej nad tą stroną ( z drugiej strony włożyłem w nią mnóstwo własnej pracy). Co robić? Za każdą podpowiedź będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Jeśli z Twojej witryny mają korzystać użytkownicy w danej lokalizacji, możesz podać nam informacje, które pozwolą określić sposób wyświetlania witryny w wynikach wyszukiwania, a także udoskonalić wyniki wyszukiwania dla zapytań dotyczących danych geograficznych. Tej funkcji można używać tylko w przypadku witryn z neutralną nazwą domeny najwyższego poziomu, na przykład .com lub .org. Domeny stosowne dla danego kraju, takie jak .ie lub .fr, są już powiązane z krajem bądź regionem. Jeżeli nie chcesz, aby Twoja witryna była powiązana z jakąkolwiek lokalizacją, wybierz opcję Brak w katalogu. (Uwaga: jeśli to zrobisz, do Twojej witryny będzie kierowany prawdopodobnie mniejszy ruch z serwisu Google).

Z narzędzi dla webmasterów.

Nie wiem jak to zrobić niestety, chyba się nie da (?), ale jak znajdziesz tą opcję w narzędziach, to napisz.

I tu jeszcze wskazówki

Przy domenie .pl nie ustawisz geolokalizacji bo wiadomo, że POLSKA ... ale możesz zrobić kilka innych rzeczy:

01. dla wersji niemieckiej stworzyć sub-domenę de.my.slupsk.pl i ją linkować już typowo po niemiecku ... niemieckie katalogi, niemieckie presell'ki, itd. ...

02. ustawiasz wersje językowe w kodzie ... odpowiednio lang="de" czy lang="pl" .. tego nie masz:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

<html xmlns="https://www.w3.org/1999/xhtml" lang="pl"> TUTAJ

... meta LANGUAGE nawet nie wiem czy jest obsługiwane TUTAJ nic o tym nie ma ...

03. najmniej skutecznie będzie nie używać polskich słów w wersji niemieckiej ... a nie tak jak teraz:

<title>MY.Słupsk - Stadt in Pommern - Stolp</title>
... po co mieszać ...

Najlepiej będzie się dogadać z właścicielami domeny stolp.de (stoi tam zwykły serwis) ... żeby postawili sub-domenę my.stolp.de, przenieść na nią wersję niemiecką i zacząć promocję (my.slupck.pl po polsku my.stolp.de po niemiecku) ... właściciele stolp.de też by na promocji mogli skorzystać, a Ty byś miał sojuszników w walce w SERP'ach ;)

Pozdrawiam ;)

Przy domenie .pl nie ustawisz geolokalizacji bo wiadomo, że POLSKA ... ale możesz zrobić kilka innych rzeczy:

01. dla wersji niemieckiej stworzyć sub-domenę de.my.slupsk.pl

02. ustawiasz wersje językowe w kodzie

Dziękuję za szybką odpowiedź i zarazem przepraszam za zwlekanie z mojej strony. Niestety problemy zdrowotne - na to nie ma siły.

A teraz do rzeczy.

Otóż w moim przypadku nie jest to proste. Używam CMS-a, który do prowadzenia strony dwujęzycznej był i z tego co widzę nadal jest najlepszy.

Niewiele mogę w nim zmienić. Spróbowałem czegoś takiego: https://www.de.my.slupsk.pl. Te przekierowanie prowadzi do wersji niemieckiej https://www.my.slupsk.pl/?lng=de. Jednak jest to chyba "lipa"? Chodzi mi oczywiście o Google.

W kodzie strony jest <meta name="Language" content="de"> niestety kiedy wchodzę na język polski pozostaje nadal <meta name="Language" content="de">. A może ta moja stronka ma filtr? I nie chodzi tu o geolokalizację. Sam nie wiem...

• 2 tygodnie później...
Najlepiej będzie się dogadać z właścicielami domeny stolp.de (stoi tam zwykły serwis) ... żeby postawili sub-domenę my.stolp.de, przenieść na nią wersję niemiecką i zacząć promocję (my.slupck.pl po polsku my.stolp.de po niemiecku) ... właściciele stolp.de też by na promocji mogli skorzystać, a Ty byś miał sojuszników w walce w SERP'ach :)

Pozdrawiam :)

Pomocy!. Proszę o radę. Mam już domenę z .de. Nie chcę się pozbywać domeny my.slupsk.pl. Jest w sieci 5lat. Jest w Dmoz jest w wikipedii. Mam teraz domenę my-slupsk.de i co zrobić z tym fantem. Czy dodawać do niemieckich katalogów www.my-slupsk.de z przekierowaniem na starą domenę my.slupsk.pl (wczoraj ustawiłem tak: www.my-slupsk.de, czy stworzyć jedną stronę html w domenie my-slupsk.de i tam po kliknięciu np na flagę przenosić na my.slupsk.pl?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności