Skocz do zawartości

Wzór sklepu

erwu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak się składa, że niedługo będę rzeźbił nową wersję sklepu i muszę ją bardzo mocno zoptymalizować by nadgonić problemy z Long-tail'em:

Mam do was takie pytanie, czy napotkaliście w sieci sklepy, które waszym zdaniem pod względem budowy ( mówię głównie o strukturze HTML ) są bardzo wydajne i dobrze sobie google z nimi radzi?

Kilka rzeczy które wiadomo, że wprowadzę :

- Mod_rewrite

- Konstrukcja strony na div'ach

- Unikalny Description i header w podstronach

- Box z Keywords z wyszykiwarki

- Przekierowanie z www. by duplicate content nie dostać

- SiteMap ( nie koniecznie w XML )

W sumie to WP zawsze dobrze były pożerane ;] może z niego zapieprzę strukturę.

Pozdrawiam,

R.

Dobra struktura linków - np. nazwa_kategorii/nazwa_podkategorii/produkt.html

Pasek typu: tu jesteś z odnośnikami "wyżej" - do kategorii / strony głównej itp.

Generalnie obejrzyj sobie nasze demo - demo.pffshop.pl

Może jakieś ciekawe rozwiązanie sobie podpatrzysz i zastosujesz u siebie.

Pozdrawiam,

Tomasz Michalski - Grupa PFF

Pasek typu: tu jesteś z odnośnikami "wyżej" - do kategorii / strony głównej itp.

Generalnie obejrzyj sobie nasze demo - demo.pffshop.pl

Może jakieś ciekawe rozwiązanie sobie podpatrzysz i zastosujesz u siebie.

Pozdrawiam,

Dziękuję za odpowiedź,

Faktycznie bardzo treściwa struktura dokumentu i praktycznie z w3 zgodna :)

Będę zaprzęgał do roboty prestaShop i dość sporo mechanizmów opartych o jQuery.

Tak wygląda u nich skracanie linków i przyznaję, że średnio mi się to podoba :P

https://www.prestashop.com/demo/accessories...e210-blanc.html

Najwyżej będę zmuszony przerobić.. !!!

Pozdr,

R.

Ile razy można to wałkować. To nie jest dobra struktura linków ponieważ produkt w 2 kategoriach ma 2 różne URL'e co prowadzi do duplicate content. Możne oczywiście używać rel="canonical" pytanie tylko po co jeżeli coś może być od razu dobrze zrobione.

...

Moim zdaniem duplicate content to lekkie wyolbrzymianie problemu. Każdy sklep z produktami importowanymi z dużej hurtowni podlega duplicate content (^n). Struktura u nas jest jaka jest, a produkty w demo bez żadnego pozycjonowania są na przyzwoitych pozycjach. Strach pomyśleć co by było gdybym linkował każdy produkt z osobna... Dodajmy, że samo demo w ogóle nie jest pozycjonowane.

Pozdrawiam,

https://www.prestashop.com/demo/9-ecouteurs...e210-blanc.html - to też działa

https://www.prestashop.com/demo/9-produkt.html - i to również działa

Edit: Żeby adres był bez kategorii to musisz ustawić jako domyślną kategorię główną. Oczywiście produkt możesz przypisać również do interesujących Cię kategorii. Jeśli będziesz miał problemy z ucinaniem polskich znaków w adresach to służę pomocą. Być może już to naprawili, ale kiedyś funkcja generująca url'e była wybrakowana.

@pffshop.pl

DC to nie kwestia mojego czy Twojego zdania, DC po prostu jest w takich warunkach, to fakt (przypominam , że mówimy tu o powtarzaniu się treści w obrębie jednej witryny) i każdy kto ma tak zbudowane linki przy produktach we więcej niż jednej kategorii będzie miał DC przez co sklep się będzie słabiej indeksował.

...

Taa u mnie mam co najmniej dwie ścieżki do produktów, więć pewnie dostaję teraz mocno za DC.

Mam taki problem, że mam produkty, które można znaleźć na dwa sposoby:

Producent -> Produkt

Rodzaj maszyny -> Typ maszyny -> Produkt.

Kategorie chce mieć ułożone w taki sposób jak np. na a.pl za pomocą drop-down menu i to mogę ogarnąć w pierwszym typie linków. Ten drugi to chyba wepchnę do grupy combox ( coś jak wyszukiwanie samochodu Marka-> Model -> Go! ) Z tym, że tutaj będę musiał pewnie rozpruć prestaShop lub ostro pogrzebać w przekierowaniach.

:D

ps. Szczerze to jest jeszcze jedna możliwość ominięcia problemu z ustawieniem właściwego "Braed crumb" za pomocą referrer i jakiegoś skryptu automatycznie mapującego całość :)

ps2:

Lesiu: Ty masz konekcje z PrestaShop ?

@pffshop.pl

DC to nie kwestia mojego czy Twojego zdania, DC po prostu jest w takich warunkach, to fakt (przypominam , że mówimy tu o powtarzaniu się treści w obrębie jednej witryny) i każdy kto ma tak zbudowane linki przy produktach we więcej niż jednej kategorii będzie miał DC przez co sklep się będzie słabiej indeksował.

Zatem za kilka dni do Pffshop zostanie dodana kolejna funkcjonalność - możliwość ustalenia czy chcesz, aby do struktury linku była wstawiana kategoria i podkategoria, czy też nie. Dla sklepów, w których produkt jest w 1 kategorii - w zasadzie lepiej jest jak te dwie rzeczy są wstawiane do linku. Natomiast jak jeden produkt zwykle jest w wielu kategoriach, to faktycznie może warto coś takiego zrobić.

Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności