Skocz do zawartości

Wordpress nie wysyła pingów

karol4321

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od tygodnia mam dość dziwny problem ze stronami postawionymi na wordpressie, które przystały wysyłać pingi do serwisów m.in takich jak https://rpc.technorati.com/rpc/ping, https://rpc.pingomatic.com/ i wielu innych co wiąże się wiadomo z czym, z brakiem szybkiej indeksacji przez boty google nowych wpisów. Nic nie zmieniałem w konfiguracjach wordpressów, nie instalowałem żadnych aktualizacji, przedtem na tych samych konfiguracjach nowy post był indeksowany w parę minut. Strona postawionych na tym skrypcie jest w sumie 7 i na wszystkich wystąpił wyżej opisany problem. Każdy Wordpress jakiś czas temu (przed wystąpieniem problemu) był zaktualizowany do najnowszej wersji. Strony nie wpadły w żaden filtr/filtry oraz nie dostały bana, są to porządne serwisy, które mają dziennie od 200 do 600 unikalnych wejść.

Moje pytanie jest następujące, czy zauważyliście na swoich stronkach postawionych na wordpresie w ostatnim okresie brak szybkiej indeksacji nowych wpisów (pingowanie).

Jeżeli nie to proszę o odpowiedź na jeszcze jedno pytanie

Czy może to być spowodowane zmianą konfiguracji oprogramowania serwerowego przez firmę hostingową (wszystkie strony postawione są na serwerach nazwa.pl)?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Nie ma reguły. Spróbuj opublikować, powiedzmy, 10 artykułów na bardzo różnych blogach postawionych na WP i przekonasz się, że niektóre wejdą w indeks błyskawicznie, na inne poczekasz trochę dłużej.

Tylko do tej pory bot Google zawsze indeksował nowe posty w ciągu max 10 minut. Od około 7 dni ostatnie wpisy nie są zaindeksowane. To jest właśnie, a może była moc tego skryptu.

Pingi wysyła ale spotkałem już się z tym że wp raptem przestawał się indeksować z pinga. To coś pewnie jest związane z zabezpieczeniami serwisów pingujących przed spamem. Moja propozycja to sprawdź jakość artykułów jakie publikujesz. Jeżeli są na poziomie to nie pozostaje Ci nic innego jak czekać i robić swoje. Cżesto się tak dziejew jak aertykuły posiadają mało treści i zduplikowana treść lub jej elementy.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Pingi wysyła ale spotkałem już się z tym że wp raptem przestawał się indeksować z pinga. To coś pewnie jest związane z zabezpieczeniami serwisów pingujących przed spamem. Moja propozycja to sprawdź jakość artykułów jakie publikujesz. Jeżeli są na poziomie to nie pozostaje Ci nic innego jak czekać i robić swoje. Cżesto się tak dziejew jak aertykuły posiadają mało treści i zduplikowana treść lub jej elementy.

Są to strony głównie rozrywkowe i do tej pory nie miałem problemów z ich szybką indeksacją. Treść jest w dość znacznym stopniu powielana, ale dodałem wiele mechanizmów, aby nabrała "oryginalności", np. losowe zajawki postów z tej samej kategorii. Są to opisy głównie od dystrybutorów, ale dość mocno wymieszane, tzn. nie z jednej strony. Stronki są w indeksie google od ponad roku i przedtem nie miałem takich problemów.

Co ciekawe, wszystkie przestały się szybko indeksować w google w tym samym czasie. Trochę to dziwne, że wszystkie serwisy do których wysyłam Ping przestały "zapraszać" roboty na moje serwisy.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy filma hostingowa może w jakiś sposób blokować sygnały ping?

Witam,

od tygodnia mam dość dziwny problem ze stronami postawionymi na wordpressie, które przystały wysyłać pingi do serwisów m.in takich jak https://rpc.technorati.com/rpc/ping, https://rpc.pingomatic.com/ i wielu innych co wiąże się wiadomo z czym, z brakiem szybkiej indeksacji przez boty google nowych wpisów. Nic nie zmieniałem w konfiguracjach wordpressów, nie instalowałem żadnych aktualizacji, przedtem na tych samych konfiguracjach nowy post był indeksowany w parę minut. Strona postawionych na tym skrypcie jest w sumie 7 i na wszystkich wystąpił wyżej opisany problem. Każdy Wordpress jakiś czas temu (przed wystąpieniem problemu) był zaktualizowany do najnowszej wersji. Strony nie wpadły w żaden filtr/filtry oraz nie dostały bana, są to porządne serwisy, które mają dziennie od 200 do 600 unikalnych wejść.

Moje pytanie jest następujące, czy zauważyliście na swoich stronkach postawionych na wordpresie w ostatnim okresie brak szybkiej indeksacji nowych wpisów (pingowanie).

Moje blogi roboty caly czas odwiedzaja, google jest kilka-kilkanascie sekund po wpisie.

Jeżeli nie to proszę o odpowiedź na jeszcze jedno pytanie

Czy może to być spowodowane zmianą konfiguracji oprogramowania serwerowego przez firmę hostingową (wszystkie strony postawione są na serwerach nazwa.pl)?

jest mozliwe

Cron nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o pinga dla nowego wpisu.

Proponuję sprawdzić, jak zachowuje się XML-Sitemap przy ręcznej aktualizacji mapy strony - on też pinguje i wyświetla info o tym, czy ping poszedł.

Cron nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o pinga dla nowego wpisu.

Proponuję sprawdzić, jak zachowuje się XML-Sitemap przy ręcznej aktualizacji mapy strony - on też pinguje i wyświetla info o tym, czy ping poszedł.

A w którym miejscu to info się pojawia. Dostaje tylko następujący komunikat na stronie pluginu XML Sitemap

"Wystąpił problem z powiadomieniem Ask.com".

no ja mam tak:

# Google został pomyślnie powiadomiony o zmianach.

# Bing was successfully notified about changes.

# Ask.com został pomyślnie powiadomiony o zmianach.

# Proces budowy mapy zajął 1.6 sek. i wykorzystał 22.5 MB pamięci.

Jeśli ask nie powiadomił, a inne powiadomił, to (wydaje mi się) że ping wychodzi z serwera. Więc ewentualny problem może leżeć po stronie serwisów pingowanych (jeśli nie zmieniałes nic w plikach).

Nie zaszkodzi IMO dopisać w ustawieniach WP jakichś dodatkowych serwisów pingowanych i wtedy zobaczyć, czy sytuacja się zmieni.

Ok, sprawdziłem, wina nie leży jednak po stronie pingowania. Robot google po opublikowaniu nowego artykułu pojawia się w ciągu kilku minut na mojej stronie, lecz nie indeksuje mi nowych postów. Sytuacja taka zaczęła się gdzieś po 20 września. Myślałem najpierw, że może to być winna aktualizacji wtyczek All in One SEO Pack i Robots Meta, ale wczoraj opublikowałem oryginalnego arta na blogu nie aktualizowanym wer. Wordpressa 2.8, ze starszymi wtyczkami (przedtem dodając arta bot indeksował nowy wpis maksymalnie po kilkunastu minutach) i sytuacja jest taka sama jak opisana wyżej.

Blog napewno nie ma w mata tagach nofollow, ani noindex, nie są również blokowane boty w pliku robots.txt i htaccess. Bog jest w miarę dobrze podlinkowany (chociaż bez większego linkowania arty szybko się wcześniej indeksowały), domena ma około pół roku.

Czy wiecie może co jeszcze powinienem sprawdzić?

Dziękuję za dotychczasową pomoc i pozdrawiam

Tylko do tej pory bot Google zawsze indeksował nowe posty w ciągu max 10 minut. Od około 7 dni ostatnie wpisy nie są zaindeksowane. To jest właśnie, a może była moc tego skryptu.

Tak jak Lesiu napisał - nie ma reguły - Pingowanie nie jest gwarancją szybkiej indeksacji, to tylko jeden z czynników składowych, duże znaczenie ma też podlinkowanie. Jeżeli jest dobrze podlinkowany WP, nowe wpisy indeksują się w ciągu 1min - 10min, ale czasem też dłużej. Tylko, że te wpisy najczęściej pozostają w indeksie na około 24h, po czym wypadają i pojawiają się z powrotem za 2/3 dni lub też kilka dni w zależności od serwisu, więc może po prostu twoje wpisy wypadły z indeksu i wkrótce wrócą. Nie zawsze to się odbywa tak samo.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Tak jak Lesiu napisał - nie ma reguły - Pingowanie nie jest gwarancją szybkiej indeksacji, to tylko jeden z czynników składowych, duże znaczenie ma też podlinkowanie. Jeżeli jest dobrze podlinkowany WP, nowe wpisy indeksują się w ciągu 1min - 10min, ale czasem też dłużej. Tylko, że te wpisy najczęściej pozostają w indeksie na około 24h, po czym wypadają i pojawiają się z powrotem za 2/3 dni lub też kilka dni w zależności od serwisu, więc może po prostu twoje wpisy wypadły z indeksu i wkrótce wrócą. Nie zawsze to się odbywa tak samo.

Czyli cierpliwie czekać. Dziwi mnie tylko fakt, że dzieje się to na wszystkich moich blogach. Przedtem indeksacja była bardzo szybka nowych postów. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, a blogi na wordpressie mam najstarsze od 3 lat.

W Google są różne wahania - site'u, indeksowania itp. i zwykle dotyczą tylko części stron.

Może też masz je mocno powiązane linkami i utraciłeś jakieś grupy linków z zewnątrz, co miało wpływ na całość.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

W Google są różne wahania - site'u, indeksowania itp. i zwykle dotyczą tylko części stron.

Może też masz je mocno powiązane linkami i utraciłeś jakieś grupy linków z zewnątrz, co miało wpływ na całość.

Raczej żadnych istotnych linków nie utraciłem (monitoruje sytuacje), wszystkie blogi są regularnie linkowane i liczba linków przybywa, a nie maleje. Najmocniejsze linki są z moich stron, których trochę jest oraz z innych dość często odwiedzanych przez boty katalogów i precli (wpisy te dodatkowo są linkowane z swli). Wydaje mi się po wnikliwym sprawdzeniu moich stron, że jest to jakiś problem w google. Bot google wg statystyk jest na moich stronach kilkanaście razy dziennie, a nie chce zaindeksować wpisów po 20 września.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności