Skocz do zawartości

mysql globalny explain albo cos podobnego

papieros

Rekomendowane odpowiedzi

mam portalik z ilomas tam selectami, insertami itd. przed instalacja chcę go przetestować i sprawdzić zoptymalizowanie zapytań.

Jest w mysql coś takiego jak globalny explain, czyli, po wlaczeniu, logowanie wszystkich zapytań z informacjami statystycznymi i objaśnieniami

lub/i pokazywanie najbardziej obciążających zapytań?

W informixie, np. jest komenda SET EXPLAIN ON/OFF ktora loguje wsio jak leci.

Wydaje mi się, że kiedyś korzystałem z takich statystyk w mysql ale nie mogę się tego jakoś doszukać.

Musisz włączyć slow log w mysql

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

jesu, w information schema jakos sie nie doszukalem ciekawych informacji w podejrzanych tablicach: PROFILING - jeden record może czegoś nie włączyłem, STATICTICS - chyba nie ma nic ciekawego.

Mion, już zabieram się za szukanie czegoś na temat 'slow log', na wypadek gdybym miał kłopoty ze znalezieniem, podzielisz się wiedzą gdzie to się włącza, w .ini ?

Mion, już się nauczyłem włączać i wyłączać slow queries

dla innych: w my.ini dodać:

log-slow-queries

long_query_time=1 //czas w sekundach

A przy okazji odkryłem bug'a ustawienie w php.ini mysql.trace_mode=On powoduje, niepoprawne działanie SQL_CALC_FOUND_ROWS (zawsze zwraca zero)

Moja konfiguracja Apache 2.2.11 Win32, PHP 5.2.9-2, mysql 5.2.1

I jak slow queries spełnia Twoje oczekiwania, czy nie o to chodziło ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności