Skocz do zawartości

Firma hostingowa zawyża transfer ?

wiesław

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przez cały, dość długi okres kiedy utrzymuje swoje 3 strony na serwerach jednej z firm hostingowych (do rozpatrzenia reklamacji nie chciałbym podawać jej nazwy) była zgodność pomiędzy wielkością transferu jaki podawała firma a wielkością jaką można było zsumować w oddzielnych statystykach tych stron.

Od 15 września zaczynają się ogromne różnice sięgające 10 Gb.

I tak dla przykładu tylko dzień wczorajszy:

Transfer w dniu 28 września

1 strona 558 Mb

2 strona 0,5 Mb

3 strona 1,3 Mb

Sumując, otrzymujemy 560 Mb + parę kilobajtów z dokumentów otrzymanych/wysłanych na poczcie.

Według licznika w panelu łączny transfer dla całego konta dnia 28 września wyniósł ponad 10 Gb :D

Następnego dnia w godz.24:00 - 12:00 transfer wyniósł ponad 11 Gb :)

W odpowiedzi na moją reklamację BOK przesyła mi dzienne statystyki od 1 września. Porównuje ze statystykami stron i wszystko się zgadza do 15. Od 15 do 28 zdaniem BOK-u transfer wynosi ok.50 GB !!! Którego absolutnie nie potwierdzają statystyki stron, właściwie to jednej strony, bo na dwóch pozostałych prawie nie ma ruchu.

Napiszcie jak można dochodzić swoich praw. Nie chciałbym posądzać firmy o sztuczne zawyżanie statystyk, ale przecież to jakiś koszmar się zrobił.

Było trochę razy wałkowane :D

- statystyki np awstats powinny trochę pokazać (samo www)

- pieszesz o transferze samej strony, a inne usługi? poczta, ftp, itd

- poproś o plik logów z całego miesiąca np serwera www (danej domeny)

- boty się dorwały?

MasterNET.pl od 7 lat w sieci

Infolinia: +48 12 350 20 01

- założone dwa malutkie konta pocztowe do przesyłania dokumentów

- przez ftp wysyłam na serwer kilka razy w miesiącu paczkę ze zdjęciami o wadze ok.5 Mb

Po głowie mi też chodziło że to boty, ale czy nie byłby także widoczny zwiększony transfer w statystykach stron ? Są to wiarygodne skrypty które udostępnia ta firma dla każdej strony.

To mnie najbardziej zastanawia że tam transfer jest jak dawniej. Nie potwierdzają takiego ruchu jaki sygnalizuje licznik w panelu administracyjnym.

Na całe szczęście sprawa się wyjaśniła.

Dostałem odpowiedź z BOK-u że wystąpił u nich problem techniczny i usterka została dzisiaj usunięta.

Przeproszono za nieporozumienie i jednocześnie zaproponowano nieodpłatnie pół roku okresu abonamentowego.

To cieszy że bardzo uczciwie podeszli do sprawy.

Ja tylko powiem, że nie tak dawno zmieniałem właśnie hosting ponieważ moja strona zużywała za dużo transferu, i firma hostingowa domagała się żebym zmienił pakiet na wyższy (miałem rozliczanie roczne), była tam tylko jedna strona z ok. 5 000 odsłon, a że nie chciałem wykupować wyższego pakietu a sam hosting miał też swoje inne wady, to się przeniosłem.

Do nowego dostawcy przeniosłem też inne strony o mniejszej oglądalności, łącznie 5 stron i ok 8000 odsłon

Jakież było moje zdziwienie gdy pod koniec miesiąca moje wszystkie strony zużywają o 60 % mniej transferu niż ta jedna u poprzedniego. Co więcej już tak zostało, liczba odwiedzin oczywiście jest na tym samym poziomie itd.

Podejrzewam, że poprzednia firma miała coś skopany licznik (autorskie rozwiązania), dlatego teraz już mnie nic w tym temacie nie dziwi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności