Skocz do zawartości

Czy dużo stracę na pozycjo wykupując .info zamiast pl?

kikas

Rekomendowane odpowiedzi

Za uwarzyłem że większość webmasterów wybiera .pl, pomimo że roczny kosz utrzymania takiej domeny to 100zł brutto (najtańszy jaki znalazłem)

Natomiast roczny koszt utrzymania domeny .info wynosi 37.8 zł (najtańszy jaki znalazłem)

Czy różnica w końcówce domeny .pl, a .info, ma aż tak duże znaczenie dla pozycji w google?

I jak to jest z serwerami, zagraniczne płatne są o wiele tańsze i działają na lepszych warunkach (może w Polsce troszkę wolniej się ładują), ale mają IP zagraniczne, więc czy te IP zagraniczne też ma znaczący wpływ na pozycje w google

W obydwóch przypadkach mam na myśli stronę polską, oczywiście

Za uwarzyłem

chcesz zabić Erbita ?? :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Regulamin forum czytałeś?

- Przestrzegaj także ortografii i gramatyki - jeśli masz z tym problemy, to pisz ze słownikiem w ręku lub w podkreślającym błędy edytorze.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wielki Elektronik

Wg mnie różnica jest dosyć znacząca nawet nie tyle w pozycjonowaniu co w zaufaniu do domeny. Już tak się utarło że domeny z końcówką info to zazwyczaj spamy, katalogi i inne pozycjonerskie twory.

Jeśli robisz serwis dla ludzi i dla pozycjonowania to rób na PL, jeżeli gra toczy się tylko o linki czy punkty w SWL'ach to można inwestować w INFO.

Innymi słowy, bierz PL....

Pyszny Precel | Katalog stron

Ranking polskich firm hostingowych - dodaj hosting, zaopiniuj lub oceń

Już tak się utarło że domeny z końcówką info to zazwyczaj spamy, katalogi i inne pozycjonerskie twory.
Jeżeli ma to być strona dla pozycjonerów to może i tak, ale czy przeciętny internauta ma takie zdanie na temat takich domen i czy zwraca uwagę na to jaką domena ma końcówkę?

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wielki Elektronik

Jak nie będzie tam stało nic złego, to raczej nie ma różnicy z punktu widzenia wyszukiwarki. Info są zwykle najtańsze, więc często je wykorzystywali spamerzy, ale takie skojarzenia są rzeczywiście tylko w branży. Jednak ludzie bardziej kojarzą pl i łatwiej zapamiętują. Są jeszcze inne domeny...

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

W pozycjonowaniu chyba nie będzie mieć to znaczenia (zresztą nie jestem pewien).

Jednak co do użyteczności domen to w Polsce sprawdzają się wyłącznie *.pl *.com *.org*.com.pl *.org.pl - polecam książkę "Czas na e-Biznes" ; ) tam jest sporo o aspekcie domen i marketingu (firm) w internecie.

To chyba także zależy od kontekstu strony...

Jeśli stronka np o firmie biznesowej, to końcówka .biz chyba najbardziej pasuje.

Jak strona informacyjna, to .info wporzo

A takie bardziej ogólne stronki, to chyba jednak .pl

A jak to jest z serwerami zagranicznymi? Macie na nich swoje stronki? (nie chodzi mi o spamerskie)

Coś mi się kojarzy że nawet w jednym z oficjalnych wywiadów pracowników google, potwierdzili oni że lepiej jeśli stronka stoi na serwerze w okolicy geograficznej, do której jest kierowana (albo chodziło jedynie o aspekt szybkości ładowania? Nie pamietam)

Jeśli stronka np o firmie biznesowej, to końcówka .biz chyba najbardziej pasuje.

A widziałeś stronę dużej firmy w domenie *.biz?

Coś mi się kojarzy że nawet w jednym z oficjalnych wywiadów pracowników google, potwierdzili oni że lepiej jeśli stronka stoi na serwerze w okolicy geograficznej, do której jest kierowana

No niby tak ale przy dobrym hostingu zagranicznym nie będzie widać różnicy przy serwisach www, co innego np przy serwerach gier.

A widziałeś stronę dużej firmy w domenie *.biz?

wyborcza/gazeta/agora* uruchomila niedawno twór w postaci wyborcza.biz wiec moze sie spopularyzuje

Wedding Photography Edinburgh

Artykularnia - skrobnij coś i opublikuj

UK Websites Directory - UK Only

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności