Skocz do zawartości

Katalogi Stron -czy się dodawać do tych o niskim PR?

kamil2234

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Piszę z praktyki, a nie z teorii :)

Jeśli uważasz, że katalogi wypozycjonują Twoją stronę, to trzymaj się ich. Jest zaledwie kilkadziesiąt wartościowych katalogów do których warto dodać stronę (większość płatne), resztą nie ma co sobie głowy zawracać.

Mam kilkadziesiąt stron, które dodawałem RĘCZNIE (na każdą stronę około 200-500 wpisów). Były to katalogi wyselekcjonowane. Dwie strony z nich majją zaledwie PR1, ruch jaki był taki jest.

Z tego doświadczenia mogę wywnioskować, że czas który ktoś poświęcił na dodanie tych stron do katalogów, był czasem zmarnowanym. Większość z linków zamieszczonych w tych katalogach po upływie roku czasu nie została do dzisiaj zaindeksowana.

Ale każdy ma jakieś doświadczenia.

Oczywiście, jeśli każdy link podlinkuję stałym linkiem, to ma sens (kto takie coś będzie robił?) - linkiem z wartościowej strony, a nie z katalogu. Nie ma sensu podlinkowywanie jakimś systemem wymiany linków, po to tylko aby zaindeksować link. Niektórzy piszą, że po tygodniu jak dopali się link, można dopalanie zdjąć bo link jest zaindeksowany. Tylko ile taki link jest warty. Tyle JAK PRZED ZAINDEKSOWANIEM - czyli nic. Dla mnie bzdurą wielką jest, podlinkować link tylko po to aby go zaindeksować.

Krzysztof

krzys2, no ja się z tobą akurat całkowicie zgadzam, bo nie sztuką jest zaindeksowanie wpisu, tylko utrzymanie go w indeksie.

Dodawanie ręcznie do katalogów z PR poniżej 2 to według mnie marnowanie czasu. Lepiej ustawić jakiś automat i niech sobie dodaje. :)

Tutaj zależy jak dodajesz, jak lecisz po kolei byle co, to sprawdzanie czegokolwiek nie ma sensu. Z kolei jak chcesz się skupić na tych wartościowych katalogach, to sprawdzasz wg swoich kryteriów, co pozwoli wyselekcjonować listę tych wartościowych. Ja osobiście mimo wszystko biorę pod uwagę głównie PR właśnie tej strony głównej - jeżeli chodzi o kategorie do których dodajemy i same wpisy, to sprawdzanie PR trochę mija się z celem, bo to jest tak, że dzisiaj kategoria ma PR jutro już nie. BL - olbrzymia ilość BL może mniej dawać niż niewielka dobrych, o site już chyba wszystko powiedzieliśmy... Ja mam jeszcze inne kryterium, ale tego nie będę zdradzał ;)

Oczywiście wszyscy też mają racje co do sprawdzania, czy katalog jest w ogóle podlinkowany i czy się indeksuje, a to widać od razu.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

Wartość 1000 takich linków, to jakby wartość jednego z PR4 (albo i mniej).

:) 1000 katalogów zaindeksowanych z PR0 jest gorsza niż jeden z PR4? Chyba w nielicznych przypadkach..

Według Ciebie, 1000 linków x 0 (bo tylko zaindeksowany link ma taką wartość) ma większą wartość niż jeden PR4?

Piszesz to z praktyki, czy gdzieś przeczytałeś?

Zobacz ile linków według yahoo prowadzi z katalogów do strony www.gitez.pl (niektóre linki mają PR1 i PR2). Ponad 10.000.

Czyli biorąc pod uwagę to wszystko, z 1000 linków gitez.pl powinien mieć PR 0,1

A domena ma zaledwie PR1 i prawie 0 ruchu.

https://siteexplorer.search.yahoo.com/searc...r=sfp&bwm=i

To jest jeden z wielu przykładów. Bo takich stron na których katalogi testowałem mam do groma. I wiem jaką moc dają linki z katalogów.

Oczywiście, katalogi są dobre dla ich właścicieli, bo mają wartościowe linki. Oczywiście o ile dbają o katalogi.

Zobacz ile linków według yahoo prowadzi z katalogów do strony www.gitez.pl (niektóre linki mają PR1 i PR2). Ponad 10.000.

Albo jestem preszczaty na jedno oko, albo nie ma ani jednego linka z katalogów do tej stronki.

Oczywiście, katalogi są dobre dla ich właścicieli, bo mają wartościowe linki. Oczywiście o ile dbają o katalogi.

hmmmm, jeśli link ma katalogu jest właściciela, to jest wartościowy, a jeśli nie jest właściciela, to jest bez wartości? Ciekawa teoria.

Albo jestem preszczaty na jedno oko, albo nie ma ani jednego linka z katalogów do tej stronki.

hmmmm, jeśli link ma katalogu jest właściciela, to jest wartościowy, a jeśli nie jest właściciela, to jest bez wartości? Ciekawa teoria.

Sprawdź ilość linków w yahoo, a nie w google.

Link na głównej stronie katalogu z pewnością jest mocniejszy od linka strony zakopanego gdzieś daleko.

Ale to moja teoria, nie musisz się z tym zgadzać.

Dziwię się, że takie rzeczy wypisujesz mając napisanych tyle postów.

Sprawdź ilość linków w yahoo, a nie w google.

Link na głównej stronie katalogu z pewnością jest mocniejszy od linka strony zakopanego gdzieś daleko.

Ale to moja teoria, nie musisz się z tym zgadzać.

Dziwię się, że takie rzeczy wypisujesz mając napisanych tyle postów.

Krzys, masz ponad 10k linków ale z jednej domeny, pokaż mi gdzie tam są katalogi?

Jasne, że link z głównej jest mocniejszy, co nie oznacza, że ten na podstronie jest całkiem bez wartości.

Wartość 1000 takich linków, to jakby wartość jednego z PR4 (albo i mniej). Zastanów się, ile czasu poświęcisz na dodanie 1000 takich linków?

Ale to jest pytanie z gatunku co jest lepsze, ciężarówka, czy 1000 motocykli? Bo tym pierwszym nie zrobisz tego co drugim i na odwrót.

I jeśli te linki jeśli wogóle będą zaindeksowany, to jaką będą miały wartość?

Jeśli nawet połowa z nich się zaindeskuje to oczywiście. Możesz tym sobie załatwić piękne zróżnicowanie anchorów.

Jeśli nawet połowa z nich się zaindeskuje to oczywiście. Możesz tym sobie załatwić piękne zróżnicowanie anchorów.

Masz rację, będzie piękne zróżnicowanie anchorów, ale co z tego jeśli nie przekażą żadnej mocy.

To zróbcie test i nie będzie problemu. Ja mogę dodać do 50 czy 100 z pr0 a Ty 1 link do dowolnego z pr 4 czy 5 ile tam chcesz i sprawdzimy co lepsze może? Świeżych domen mam nadmiar więc co tam :)

I bez żadnego dopalania wpisów itp., same np. qlweby i mini przelecę xP

Dla mnie większą moc ma TAKA ilość niż jakość...

Myślę, że nie rozumiesz.

Niektórzy proponują, aby zaindeksować link na stronie, należy dopalić go, np. e-weblinkiem przez tydzień. Mniej więcej po tygodniu jak link zostanie zaindeksowany, twierdzą że można zdjąć dopalenie.

Po zdjęciu dopalenia do strony nie prowadzą żadne linki. Jeśli do strony na której znajduje się link nie prowadzą żadne linki, więc ona ma wartość równą 0.

Więc ile może być wartych 1000 takich linków?

Jeśli ktoś zajmuje się profesjonalnie pozycjonowaniem, to wie że katalogi są dla osób któe nie mają pojęcia o pozycjonowaniu (oczywiście nie wliczając tych kilkudziesięciu co mają wartość).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności