Skocz do zawartości

E-mail traktowany jako spam przez gmail.

Magiko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pewien problem, wszystkie wiadomości wysyłane z mojego serwera (serwer wykupiony jest w cal.pl) są traktowane jako spam przez gmail. Nie wysyłałem wiadomości przez żadne skrypty, wiadomości bez żadnych linków są nawet traktowane jako spam. Sprawdzałem na listach blacklistach i nie ma tam ip mojego serwera. Na pocztach WP, Onet i 02 wszystko dochodzi normalnie.

Problem jest tylko na gmailu

Czy macie jakieś pomysły jak naprawić to ?? Szukałem dużo na ten temat i nie mam już pomysłów dlaczego tak się dzieje. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc ;)

pozdrawiam

polecam podejrzeć nagłówki - też miałem taki sam problem.

Wiadomość była wysyłana z serwera abcd.cos na gmail'a, z kolei domena abcd.cos jest podłączona pod konkretny adres IP. W DNS'ach rekordy pocztowe czyli MX określają że serwer pocztowy to nie ta sam adres IP (w praktyce zupełnie inna maszyna). No i tak wiadomość wysyłana z serwera abcd.cos nie trafia do gmaila prawidłowo i pojawia się problem.

Rozwiązanie: wysyłać pocztę przez właściwy serwer za pośrednictwem SMTP

Dodatkowo dodam że problem stosunkowo prosty, ale może mieć znaczenie odwrotny DNS (revDNS) - niektóre systemy pocztowe na to zwracają uwagę....

..:: Strony WWW ::....:: Nowe technologie ::....:: Hurtownie ::....:: Reszte znajdziesz w google.pl ::..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności