Skocz do zawartości

Ile moze kosztowac taki skrypt?

qgito

Rekomendowane odpowiedzi

Moja wiedza na temat PHP jest na tyle mala ze nie potrafie napisac skryptu, ktorego potrzebuje. Nie umieszczam w ofertach bo najpierw chce sie zorjentowac jaka jest skala trudnosci napisania czegos takiego, czy jest mozliwosc znalezienia czegos takiego za darmo w sieci i i ewentualnie ile napisanie takiego scryptu moze kosztowac.

Mianowicie potrzebuje sckryptu ktory jest swoista wyszukiwrka do cytatow w bazie danych (Mysql). Baza danych (a wlasciwie tabelka cytaty) zawiera powiedzmy 4 pola.

powiedzmy cos takiego:

|----------------------------------------------------------|

|*id**|**tresc***|***autor***|**kategoria*|

|**1**|*muuuuu*|***krowa**|*****a*****|

|**2**|*halhal***|***pies***|*****b*****|

|**3**|**mial***|***kot****|*****c******|

(gwiazdki sa tylko po to ze bez nich rozjechala mi sie tabelka :))

I teraz potrzebuje takich skryptow, ktore by tak odczytywaly ta baze ze po kliknieciu w jakis link wczytuja sie na podstrone (od razu rozlozone po 10 cytatow) np. tylko cytaty kategori "a".

Druga czesc to taki scrypt ktory by stworzyl spis wszystkich autorow tzn. Alfabetycznie od a do z, ja to widze tak ze tworze odnosniki do wszystkich liter alfabetu i linkuje kazda z literek tak ze po kliknieciu np. na "s" wyswietlaly sie tylko cytaty autora na na litere S (tez usegregowane po max 10 na jednej wczytanej podstronie). (jezeli da sie inaczej latwiej to tez chetnie).

Trzeci scrypt do tej bazy potrzeby mi taki ze na stronie glownej wyswietla mi sie losowy cytat z tej bazy.

Nie wiem czy tabelka ktora zrobilem jest dobra, ale chcialem wytumaczyc o co mi chodzi.

I teraz bardzo prosze o informacje, czy dalo by sie cos takiego w sieci znalezc (dotychczasowe poszukiwania bez sukcesu), ile moze kosztowac zrobienie takich skryptów?

Jezeli ktos byl by zainteresowany napisanie takich scryptow to moze napisac za ile ewentualnie by mi to napisal. Moze kogos wybiore.

Wiem, ze troche zamieszalem ale sam nie dam rady czegos takiego zrobic wiec zwracam sie o pomoc.

pozdrawiam i dziekuje

qgito

To nie jest nic trudnego, powiedziałbym nawet, że to są podstawy. Cała kwestia opiera się na napisaniu dobrego zapytania do mysql. Wydaje mi się, że gdy znajdziesz odpowiedni tutorial, to powinieneś sobie dać radę.

Jest tylko pytanie, jak dużo będzie tych cytatów w bazie. Bo jeżeli będzie ich powiedzmy kilkaset, to nie widzę większych problemów. Jeżeli jednak chcesz jakąś megaogromną bazę cytatów, wtedy może być nieco trudniej.

Jeżeli nie dasz sobie sam rady, to mogę pomóc, teraz niestety nie napiszę nic konkretnego, bo jestem podjarany meczem Wisły ;D (jak głosi współczesna psychologia, dobry nastrój powoduje myślenie heurystyczne, nielogiczne :) )

Dała matka rozum? To kombinuj.

No niestety php i mysql ucze sie dopiero od kilku dni, wiec nie bardzo widze jak napisac taki skrypt. Moje dotychczasowe osiagniecia to stosowanie funkcji include :) instalacje gotowych skryptow i to tych nie za bardzo skomplikowanych oraz wyswietlenie ilosci rekordow w bazie;).

Zdaje sobie sprawe ze to dla bardziej obcykanej osoby nie jest trudny skrypt, ale dla mnie niestety jest. Pomoc oczywiscie bardzo chetnie przyjme :(.

Co do bazy to niestety docelowo ma ona miec 5-10 tys. cytatow. Oczywiscie w poczatkowej fazie bedzie ich kilka set, ale z czasem chcialem ja wlasnie rozbudowywac do wyzej wymienionej sumy.

A na czym polega trudnosc przy wiekszych bazach, chodzi o kwestie szybkosci?

Tak, przy większych bazach chodzi o szybkość. W tej prostszej wersji, do szukania np. autorów na literę C możesz wykorzystać zapytanie

$query = "SELECT autor FROM baza WHERE autor LIKE c%";

, jednak przy dużej ilości wpisów trzeba to już inaczej zaplanować.

Była o tym mowa w temacie o serwisach aukcyjnych, im większe bazy, tym lepsze skrypty są potrzebne, aby je obsłyżyć. Ja sam nie mam doświadczenia, z takimi bazami, więc nie mogę Ci powiedzieć na 100%, że będzie tak czy tak.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Co do bazy to niestety docelowo ma ona miec 5-10 tys. cytatow. Oczywiscie w poczatkowej fazie bedzie ich kilka set, ale z czasem chcialem ja wlasnie rozbudowywac do wyzej wymienionej sumy.

Spokojnie, ta ilość to nie jest dużo jak na bezę danych.

Oczywiście też zależy od wielkości tych cytatów ;) W sumie łatwo można zrobić taki test: Napisać zapytanie do bazy dodające rekord o powiedzmy średniej długości treści tego cytatu .... i porcyjnie w pętli dodać takich rekordów do docelowej ilosci 5tys...10 tys... 15 tys... Wtedy mając już gotowe oprogramowanie wybierające dane [i może dla lepszej wizualizacji wyników licznik wykonywania] przeglądasz te cytaty i już wiesz jak to chodzi ;)

W bazie danych ważne jest stosowanie kluczy głównych, oraz odpowiednich indeksów...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

1.

select id,tresc,autor, kategoria

from tabela

where kategoria like 'a%'

2.

$sql = "select autor

from tabela";

if ($_GET['zmienna'] == 'a') {

$sql = $sql . "where kategoria like 'a%";

}

$sql = $sql . "order by autor";

3.

select tresc

from tabela

order by rand()

www.governo.it

cześć

a ile by kosztował skrypt działający podobnie jak linkuj czy linkor ale na cele wewnętrzne jeno ?

mam trochę html-u i wklepuję ręcznie linki, ale gdybym chciał zmieniać coś potem to klepanie od nowa

czyli byłby to skrypt wyświetlający linki w plikach html po umieszczeniu go w danym katalogu

zupełnie nie kumam php

czyli byłby to skrypt wyświetlający linki w plikach html po umieszczeniu go w danym katalogu

zupełnie nie kumam php

To wlasnie widac. Moze najpierw "zdobądź" podstawy PHP a potem.... NIe w kolejności odwrotnej ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 2 tygodnie później...

No i niestety nie dalem rady, zdecydowalem sie ze potrzebuje konkretnego skryptu, a nie jakies tam moje wypociny, po co robic cos na czym sie czlowiek nie zna.

Potrzebuje skryptu do cytatow takiego mniej wiecej jaki jest tytaj: https://cytaty.pl

Chetnych do zrobienia zapraszam na PW. Podawajcie od razu cene, za jaka wykonacie taki scrypt.

pozdrawiam

qgito

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności