Skocz do zawartości

nieuczciwa konkurencja w metatagach - wyrok sądu

BD

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jeśli katalog założony został powiedzmy na serwerach w Australii oraz domena zarejestrowana poza UE również mogą się przyczepić do używanych słów kluczowych?

tylko jeśli znajdą właściciela domeny :) ponieważ występują do NASKu z pismem (ktorego NASK do tej pory mi nie dostarczył jako dowodu na wyłudzenie danych przez kancelarię) i jesli sa dane "mierzalne" to masz przekopane, a jeśli to domena noname zakupiona w godaddy to spać można spokojnie :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
A idąc dalej skoro przyczepili się do mnie to YouTube też powinni :)

Niekoniecznie.

Czy jeśli katalog założony został powiedzmy na serwerach w Australii oraz domena zarejestrowana poza UE również mogą się przyczepić do używanych słów kluczowych?

Przyczepić może się każdy do każdego, ale z jakim skutkiem? Trzeba orientować się w temacie - wiedzieć, na jakim terytorium chroniony jest znak... Na pewno wiadome jest, że USA można spokojnie używać frazy 'poczta kwiatowa' (vide strony użytkownika z forum: https://www.wyslijkwiaty.com/)

Przyczepić może się każdy do każdego, ale z jakim skutkiem? Trzeba orientować się w temacie - wiedzieć, na jakim terytorium chroniony jest znak... Na pewno wiadome jest, że USA można spokojnie używać frazy 'poczta kwiatowa' (vide strony użytkownika z forum: https://www.wyslijkwiaty.com/)

Myślę, że nie tylko w USA mogę używać nazwy swojej firmy.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

matematyk nie myśl tylko sprawdź w uprp.pl - nie to że chce Ci coś zarzucić ale po prostu w źródle od razu widac w czym rzecz.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Sprawdziłem i dlatego się dziwię, że takie coś im zarejestrowali a mój znak, samodzielnie niewystępujący w słowniku odrzucili ze względu na jego brak zdolnośćci odróżniającej oraz bycie zwrotem opisowym, pomimo że spółka jest pod tym znakiem w KRS od 2003, mam domeny wszystkie. Znak brzmi podobnie jak "superstrony", "ekstradomeny" itp.

• 2 tygodnie później...

Trochę się wtrącę w ten temat, ale nie odnalazłem lepszego, a nie chcę zakładać do oddzielnego pytania nowego.

Jeśli prowadzę blog, w którym opisuję inne strony, jedne ciepło, o drugich piszę, że są brzydkie, to czy autor strony o której napisałem jako brzydka może ode mnie żądać jej usunięcia, dodatkowo na podstawie "użytej nazwy własnej", jeśli ta nazwa nie jest nawet zarejestrowana jako znak towarowy?

zdecydowanie najlepsze gry przeglądarkowe online

kurs java programowanie obiektowe

Rynek walutowy i podstawy forex w jednym miejscu

A w reklamach Adwords można używać słowa kluczowe które zostały zarejestrowane jako znak towarowy. Z przekonaniem że nie wolno tego robić wysyłałem wniosek do Google. Miało to na celu zablokowanie możliwość wyświetlania reklam konkurencji na słowo kluczowe które jest nazwą produktu i jest zastrzeżone. A tu okazuje się że pod słowo może wyświetlać reklamę ale nie może w treści reklamy używać słowa zastrzeżonego. Wyjątkiem jest jeśli prowadzi serwis lub naprawę maszyny która ma nazwę zastrzeżoną. I tak coś co niby jest zabronione można obejść, grrrr.

Google wydało o tym informację chyba w sierpniu zeszłego roku.

• 1 miesiąc temu...
Kolejny nalot i kolejne pisma od "Jarzynka i Wspolnicy". Tez dostaliscie?

a o tę sama frazę ze słodkimi ??? dłuugo myśleli :P te same gnioty co poprzednio ?

Skontaktuj się z ich konkurencją: apgrupa.pl/ bo to zapewne o wpisy tej firmy chodzi - Pan Tomek Szewczyk na pewno chętnie pomoże.

To ja też oczekuję listu z bredniami bo jak katalog stron może prowadzić działanośc konkruencyjną. Cały czas mnie korci zapytać czy uderzą z takim pismem do Agory jak tylko wpis konkurencji pojawi się w ichniejszym katalogu stron :P

Dzieki za info Zgred. Z Panem Tomaszem jestem w kontakcie od poczatku sprawy, ale to sie ciagnie jak Santa Barbara :)

Edyta:

Proszę przekazać moje oświadczenie.

Informuje, że, jak co roku o tej porze nasza firma konkurencyjna za pośrednictwem Kancelarii Prawno Patentowej Jarzynka i Wspólnicy wysyła listy ostrzegawcze do katalogerów.

Listy te noszą znamiona nieuczciwej konkurencji i straszenie katalogerów. W związku z powyższym firma Artystik Poland Group Sp. z o.o. już podjęła kroki cywilno prawne w tej sprawie.

Wszystkie osoby i firmy, które otrzymały takie listy proszę o kontakt bezpośrednio z panem Tomaszem Szewczykiem.

W ciągu kilku najbliższych dni każdy kataloger otrzyma wzór pisma z naszej kancelarii odpowiadającego na zarzuty.

Takie pismo mogą Państwo spokojnie przesłać do Kancelarii Jarzynka.

Proszę zwrócić uwagę, że w takim liście ostrzegawczym kancelaria nie używa nazwy naszej firmy wiedzą, że narażają się wtedy na duże odszkodowania kierując takie zarzuty pod konkretnym adresem.

List jest napisany bardzo ogólnie i z kilkoma paragrafami, które mają bardziej charakter informacyjny.

Informujemy również, że nasza firma ma prawo posługiwać się słowem słodkie upominki choćby na podstawie zgłoszenia UE w

URZĄD - HARMONIZACJI RYNKU WEWNĘTRZNEGO

ZNAKI TOWAROWE I WZORY, ale nie tylko.

W załączniku certyfikat.

Proszę o przesyłanie do nas maili ze scanem pism ostrzegawczych, posłużą one, jako dowód w sprawie.

Dziękuję ze swojej strony za elastyczność i proszę nie wykreślać naszej strony z Państwa katologów.

Używając analogi naszej konkurencji również możemy wysyłać takie listy ostrzegawcze do katalogerów w sprawie naszej konkurencji i prosić o ich wykreślenie z Państwa bazy.

Nie robimy tego, bo jesteśmy bardziej poinformowani i wyedukowani w sprawach wyłączności.

Ryzykiem każdej firmy jest nazwanie jej potocznym słowem.

Nazywając swoją firmę „ser biały” narażają się na słowo potoczne.

Ocenę biznesową „kreatora takiej nazwy” w tej sytuacji pozostawiam dla każdego z Państwa.

Ocenę i pomoc prawną otrzyma każdy zainteresowany kataloger.

Wszystkie sprawy związane z tym problemem proszę kierować na adres:

tomasz@apgrupa.pl

Tel. 502 164 693

Tomasz Szewczyk

Prywatne precelki udostepnie - PW

Darmowy katalog budowlany

Kilkuletni: Darmowy katalog stron

katalog stron spacja.info - dedykowane ip

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności