Skocz do zawartości

Brak efektów pozycjonowania

Michal87

Rekomendowane odpowiedzi

Brak linków z katalogów o niczym nie świadczy. Świadczyć o braku rzetelności partnera brak odpowiedniego title i description to raz a po drugie mała ilość BL jak na takie frazy. Pamiętaj, że to są dość trudne frazy i nie każdy sobie z nimi poradzi. Dodatkowo zastanów się poważnie nad wyborem odpowiednich fraz. Czy szukając telewizorów wpiszę sklep komputerowy? Czy szukając notebooka wpiszę sklep komputerowy? Raczej nie. Zastanów się może nad pozycjonowaniem long tail. Znajdź kogoś bardziej rzetelnego z doświadczeniem nawet jak będziesz miał zapłacić x2 więcej.

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Michał87 nie można nam oceniać tego czy ten "pozycjoner" coś zrobił, czy nic nie zrobił, ale sprawdź sobie sam ile i jakie linki prowadzą do twojej strony (np. tutaj). W mojej ocenie, ten "ktoś" albo dodaje do zbyt małej ilości katalogów, albo po prostu pododawał na samym początku i liczy, że strona sama wyjdzie w górę. Nawiasem mówiąc - radziłbym linkować trochę bardziej wartościowymi linkami niż z katalogów stron. Piszę tu tylko o linkowaniu, ale optymalizacja kodu to podstawa (!).

Pozdrawiam

fibonacci

120x20.gif

Kolego troszkę siedzę nad sklepami internatowymi i śmieje się z takich jak ty, którzy sądzą, że Pana Boga złapali za nogi otwierając milionowy już chyba sklep komputerowy. Wiem bo też popełniłem ten błąd na początku gdy zaczynałem.

Poznałem chyba wszystkie firmy w Polsce, które sprzedają najbardziej znane szablony sklepów internetowych. Żadna z tych firm nie potrafi przerobić zwykłego oscommera bo skupiają się na swoich produktach.

Żadna z tych firm nie była w stanie zrobić tego czego chciałem w zleceniu. Durnie ciągle mieli jakieś pytania , a czemu to tak, a po co , a tak to my nie będziemy robić bo tak się nie da itd. Tylko, że przyszedł ktoś kto to zrobił tak jak chciałem i o nic nie pytał. Od niedawna zatrudniłem programistę do firmy - 200 osób flitowałem aż znalazłem i mam dobrego programistę. Od tej pory mogę opierdzielać chłopaka codziennie osobiście jak widzę, że robi nie tak jak chcę, a nie przez telefon inna firmę . Szukam grafika jeszcze. A tak wcześniej gdy zlecałem pracę jakiejś firmie to musiałem wydzwaniać do nich co godz. z każdym ich błędem, a oni robili mnie w jajo twierdząc , że tak nie można i tak nie można , albo inne duda wianki. Do tej pory jeszcze się użeram z jedną firmą ale już nie długo bo kończą ostatni projekt za który już zapłaciłem .

Ale widząc twój sklep to gołym okiem widać, że poszedłeś na łatwiznę. Poszedłeś do pierwszej lepszej firmy , która robi sklepy na tym samym marnym silniku co całej Reście tysiąca podobnych sklepów za 99 zł. Pewnie myślałeś, że zarobisz na tym fortunę . Błąd nie jeden tak myślał. :rolleyes: Nie da się stworzyć w prosty sposób portalu tylko dlatego, że masz dużo towaru i dobrze pozycjonujesz sklep. Błąd w myśleniu. Praca i jeszcze raz praca nad stroną.

Liczy się cena towaru i jego wyjątkowość - nic po za tym. Reszta jest nie ważna. Pozycjonowanie to rzecz oczywista, ale jeśli strona nie będzie miała wartościowej treści to jej nikt nie będzie odwiedzał. A u ciebie jest to samo co u wszystkich. Nie da się tego sprzedać bo szansa, że ktoś wybierze twój sklep jest niewielka. Mało tego mnóstwo innych durniów dodaje się do porównywarek cenowych sądząc, że to ściągnie im to klientów. Potem okazuje się, że muszą balansować na granicy opłacalności aby klient widział , że ma taniej . Następnego dnia konkurencja daje niższą cenę . Efekt jest taki, że w końcu nikomu się nie opłaca, a wszyscy karmią i płacą dla porównywarek cenowych tylko za wejścia. Na koniec dodam, że połowa bierze towar od tego samego dystrybutora w podobnych cenach. Nie wiem kto wymyślił porównywarki i skłonił sklepy na to aby się tam dodawały.

Dodanie się do porównywarki to tak jakby oddać swoją plakietkę handlową cyganom.

Ja już ostatnio stwierdziłem, że na Allegro nie zarabia nikt oprócz samego portalu allegro.pl . Napisałem im list to się zreflektowali i obniżyli kwoty prowizji po kilku artykułach i listach otwartych w necie + oficjalny od mojej firmy. Nie dziękować - to jest siła pozycjonowania co ?

Przede wszystkim masz podpiętą bazę z wiadomego dystrybutora co sprawia, że twoja oferta jest tylko powieleniem 10 tyś innych takich samych ofert w necie.

Radzę ci od razu zrezygnuj i nie pchaj w to pieniędzy bo nie warto. Dystrybutorzy wiedzą o tym, że sprzedajesz w necie ich towary i nigdy nie dostaniesz niskich cen na tyle aby świadczyć jakąś konkurencję względem reszty sklepów. Znam tych handlowców osobiście od dystrybutorów i wiem jaka jest ich polityka cenowa. Nie zarobisz na tym w prosty sposób, bo trzeba wydać około 0,5 mln zł aby wbić się na ten rynek i drugie tyle na pozycję w tej branży. Aby sklep internetowy był wartościowy musi nad nim siedzieć sztab ludzi. Lepiej robić sklepy internetowe ze sprzedażą nart niż komputerowe gó**o. Tego jest już za dużo. Za duża konkurencja. Chcąc przerobić tak dużą bazę danych towarów nie masz szans sprawić aby była wartościowa.

Dla tych , którzy chcą mieć sklep internetowy powiem tyle - warto ale jak się ma unikalny swój towar i dobre ceny .

Osobiście polecę Chińskie portale i wycieczkę do tego kraju. Tam naprawdę można kupić badziew , który w Europie nikt nie widział i go sprzedawać. Ja tak zrobiłem i głównie żyję z tego.

Znam gościa , który fortunę zbił na maskach karnawałowych i takiego co osprzęt dla koni sprzedaje. Obaj mają niską konkurencję. Ostatnio zauważam wylew sklepów z ubraniami i perfumami – nie polecam. Także pewien mój znajomy sprzedaje laptopy . Zrobił 7000 aukcji w ciągu roku . Najpierw sprzedawał bransoletki , które sprowadzał z Indi , potem telefony z Anglii ,a teraz nawet nie wiem co sprzedaje bo na pewno nie laptopy. Widać rynek się zmienia i trzeba zawsze umieć słuchać rynku. Handel to Handel trzeba także to umieć robić.

Dobre branże to nisza rynkowa – czyli coś czego jeszcze nikt nie sprzedaje.

Ja już znalazłem swoją niszę kolejną z resztą. I dziwie się, że na to jeszcze nikt nie wpadł – penie wpadną prędzej czy później. hehe . Ale wtedy będę sprzedawał Choinki przez Internet .

Ps. sami widzicie która godz. A ja pracuję. Od 7 wstaje . Życie szefa wcale nie jest fajne.

Kamil chyba za bardzo wczułeś się rolę :). Kolega Michal pytał tylko, dlaczego nie widać efektów pozycjonowania a Ty rozpisałeś taki wywód na temat bezsensowności całego jego interesu, że ciężko było to doczytać do końca. Zadając konkretne pytanie liczy się na konkretną odpowiedź. Chyba, że chciałeś się ponapinać jak to Tobie i Twoim kolegom dobrze idzie w interesach ;). Jak pytam przykładowo o skrypt na zaplecze, to nie oczekuję odpowiedzi na temat cen hostingów, bo o nie nie pytałem.

Michał chce sprzedawać sprzęt komputerowy to niech sprzedaje. Pozycjonowanie jego sklepu fakt faktem nie można zaliczyć do dobrych.

Samo pozycjonowanie sklepów internetowych jest moim zdaniem bardzo trudne, bo ciężko opisać parametry sprzedawanych sprzętów w inny sposób, niż na innych podobnych sklepach. Powielanie treści bardzo utrudnia pozycjonowanie.

Oj kolego wyżej, nie będę się tu rozpisywał ale zdziwiłbyś się jak sklepy tego typu mogą dobrze prosperować.

Nie twierdze, że nie mogą tylko jest to bardzo trudne i drogie do zrobienia. Jedna osoba pracująca 24 godz/h nie jest w stanie przebić się przez to wszystko.

Po za tym kolego, za długo w tym siedzę żebym czegoś nie wiedział.

Nie wiem czy wiecie ale firmy takie jak komputronik zwalniają ludzi. O czymś to świadczy chyba. :)

Koleżanka miała tam dostać posadkę , dali jej już identyfikatory itd. i w ostatniej chwili jej podziękowali bo zaczęły się u nich zwolnienia. Zrobili ją w balona gdy już zwolniła się w poprzedniej pracy i miała do nich przechodzić. Nie powiem jakie stanowisko ale dość wysokie miała tam dostać. Widać jaka to jest firma przy okazji - tak kogoś w jajo zrobić.

Komputronik odnotował około 120 mln zł zysków w 2007 roku. A w tym roku już kiepściutko. Ciekawe czy padną jak nie jedna ich konkurencja w drugim kwartale 2009. Co wy nie widzieliście ile firm padło ? W moim mieście ubyło 5 sklepów komputerowych, a w ich miejsce żaden nie powstał nowy . Duże firmy to duże koszty . A sztab ludzi kosztuje .

Czy naprawdę nie widać, że podaż jest za duża ? Rynek to zweryfikuje raz dwa i padną te firmy jak muchy .

Czy ktoś powadzi statystki nie sprzedanych aukcji na allegro ? Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. ;)

W tej chwili zarabiają :

- Dystrybutorzy – widać po wynikach finansowych za ten rok,

- Allegro – jakieś jeden mld zł rocznie nas kroji,

- Porównywarki,

- firmy piszące sklepy internetowe

- pozycjonerzy,

I na szarym końcu właściciele sklepów komputerowych zarabiają marne grosze albo nic nie zarabiają.

Oczywiście jest tam jakaś czołówka , która coś zarabia ale to tylko dlatego, że weszli w rynek w latach 2000 – 2005 lub jakiś duży inwestor jest.

nie lubie jak ktos ma takie nastawienie bo nie mozna z nim dyskutowac, on juz wszystko wie i jest zamkniety na argumenty

aczkolwiek prawda jest, ze znacznie latwiej zarobic w branzach mniej popularnych niz komputery

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Wiele firm straciło wiele dzięki takiemu nastawieniu. Podstawowa zasada w biznesie to krytyczne nastawienie do samego siebie - inaczej można osiąść na laurach i ....

Nie do końca mnie zrozumiałeś. Nie mam na myśli, że wszystko wiem na temat seo i pozycjonowania - bo tego właśnie się uczę i zgłębiam tajniki. Jednak dość długo siedzę w tej branży i zdaje sobie sprawę, że każdy dzień to walka – chodziło mi raczej, że znam ludzi i rynek. Wiem, że ciągle jest coś do zrobienia. Zdaję sobie sprawę, że ciągle robię za mało. Wszystko jest w stanie zmienić się błyskawicznie w tym także tędy rynku. Niestety doba ma 24 godz. A ja mam wiele domen i wiele pracy. Ostatnio próbuję troszkę bardziej się zagłębić w tą działkę. Życia prywatnego nie mam. Pracuję po 16 godz. dziennie . Innej drogi nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności