Skocz do zawartości

Ukradłem domenę...

fazik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz o swoim problemie na di.pl :)

odnośnie di.pl - taki mały przykładzik jednego użytkownika :

kilofek :"spiesze przypomiec ze firma Lokomobila Sp. z o.o. na mocy orzeczenia jednego z "wybitnych arbitrow" i w trakcie mocno uszytej sprawy arbitrazowej zabrala mi domene zabytki.pl i com.pl ktorej tez nie oplacila zwyczajnie przez zaniedbanie i nie bylo tu TM itd ."

i co Wy na to ?

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisz im, że za 1000zł możesz im tą domenkę odstąpić bo np. na tyle wyceniasz swój czas który poświęciłeś na rejestrację tej domeny :) A straszyć Cię mogą, zresztą co innego im zostało. Puki co lepiej nie stawiać tam jakiejś strony z branży.

A dlaczego nie stawiać jak to jego domena? :o Może sobie postawić co chce...

Im możesz odpisać ze jak nie dadzą Ci satysfakcjonującej kwoty to zaczniesz kontaktować sie z konkurencją, bo być może oni potraktują Cię z większym szacunkiem... ;)

Założyłem temat na tym DI w dziale Prawo, może się coś dowiem czy aby na pewno mogą mi, za przeproszeniem, 'skoczyć'.

Co do wyciągania 5 tysięcy to nie ma szans z tego prostego względu, że były właściciel to szkoła jazdy i o ile znam te branżę to właścicielem jest dziadek, który w życiu nie wyłoży dużych pieniędzy na coś takiego jak domena w internecie. No chyba, że zmusiłby prawnie do tego firmę go obsługującą (która nie wywiązała się z umowy). Dlatego wydaje mi się, że prędzej odpuszczą i założą mu nową stronę na koszt firmy. I podejrzewam, że tak zrobią kiedy zaśpiewam ten 1000zł, chyba, że będą negocjować. Argument za wartością adresu jest natomiast taki, że jak sami piszą adres poszedł w reklame, poligrafię itd.

Co do znaku towarowego to sprawdzałem na stronach urzędu i nic nie znalazłem.

Argument za wartością adresu jest natomiast taki, że jak sami piszą adres poszedł w reklame, poligrafię itd.

I tutaj jest najmocniejszy argument, ja tak opędzlowałem domenę lokalnej firmie za 1000zł, woleli zapłacić niż przemalowywać auta/ zmieniać folie, wizytówki etc.

Moim zdaniem tysiąc za fatygę jest jak najbardziej na miejscu. Przed relacją z ich maila skłaniałem się ku 500, ale skoro cwaniaczą to niech płacą.

Zaniedbali sprawę i jeszcze mają tupet straszyć - powinni grzecznie zaproponować co najmniej dwukrotną wartość rejestracji. Skoro tego nie zrobili Ty dyktuj warunki.

1k ihmo sprawiedliwie.

e-weblink uznałem za najgorszy system wymiany linków

Napisz o swoim problemie na di.pl ;)

odnośnie di.pl - taki mały przykładzik jednego użytkownika :

kilofek :"spiesze przypomiec ze firma Lokomobila Sp. z o.o. na mocy orzeczenia jednego z "wybitnych arbitrow" i w trakcie mocno uszytej sprawy arbitrazowej zabrala mi domene zabytki.pl i com.pl ktorej tez nie oplacila zwyczajnie przez zaniedbanie i nie bylo tu TM itd ."

i co Wy na to ?

M

odnosnie tego konkretnego przypadku to tutaj jest mowa o domenie .pl ktorymi administruje polski nask, a jak to bywa w polsce to chyba kazdy wie co sie 'da zalatwic', natomiast domena ktora ZAREJESTROWAL I OPLACIL fazik to domena .org ktora jest administrowana przez Public Interest Registry

druga sprawa to bardzo dobrze ze nie napisales im zadnych zadan pienieznych i NIE ROB TEGO, bo wowczas moze to swiadczyc o twojej zlej woli, w jakiej zarejestrowales ta domene a to moze byc duzy minus gdyby doszlo do jakiegokolwiek procesu, lepiej poczekaj az oni zaproponuja ci jakas kwote i jest jest za mala to poprostu napisz ze domena nie jest na sprzedaz,

po trzecie, tak jak pisales masz zamiar dzialac w tematyce nauki-jazdy wiec domene rejestrowales z zamiarem i wolą wykorzystania jej w przyszlosci

po czwarte poczytaj troszke tutaj: https://www.icann.org/en/udrp/udrp-policy-24oct99.htm

wiec POD ZADNYM POZOREM ZADNYCH ŻĄDAN PIENIEZNYCH bo inaczej podpadasz pod to:

Pkt 4. b [...] the following circumstances, in particular but without limitation, if found by the Panel to be present, shall be evidence of the registration and use of a domain name in bad faith:[...]

(i) circumstances indicating that you have registered or you have acquired the domain name primarily for the purpose of selling, renting, or otherwise transferring the domain name registration to the complainant who is the owner of the trademark or service mark or to a competitor of that complainant, for valuable consideration in excess of your documented out-of-pocket costs directly related to the domain name

i nie oddawaj w zadnym wypadku tak jak tutaj pisza za 300-500 zl bo to nie twoja wina ze ktos w tej firmie zapomnial czegos zrobic, za bledy sie placi

Wedding Photography Edinburgh

Artykularnia - skrobnij coś i opublikuj

UK Websites Directory - UK Only

i nie oddawaj w zadnym wypadku tak jak tutaj pisza za 300-500 zl bo to nie twoja wina ze ktos w tej firmie zapomnial czegos zrobic, za bledy sie placi
Ale więcej nie jest warta.

I takie firmy wg moich doświadczeń raczej kupują inną domenę niż wpłacić grube kasy.

I domena .org dla firmy, dodatkowe z "-" - to raczej katastrofa niż wartościowa domena...

tak jest bezwartosciowa

moim zdanie ma jako ze fazik wyraznie zaznaczyl ze w przyszlosci bedzie go interesowalo wykorzystanie tej domeny zgodnie z jej nazwa, a dostepnych domen z tylko tymi 2 slowami (nie liczac egzotykow) nie ma juz dostepnych, wiec swoja wartosc ma, plus jak juz ktos zauwazyl wczesniej jest wiekowa

Wedding Photography Edinburgh

Artykularnia - skrobnij coś i opublikuj

UK Websites Directory - UK Only

Miałem podobny przypadek ;)

Wprost napisałem 500 zl i dostają ją. Zaczęły się schody pisma straszenie i tak dalej.

Po trzecim razie jak domena zmieniła ;) właściciela w ciągu 2 miesięcy firma zapłaciła 1k bez mrugnięcia.

jak by to było to samo tylko ze .pl - to tak ponad 1000zł można by było myśleć.

Ale mocnym argumentem jest dla nich to ile wydali na te inne reklamy. Dlatego 500-1000zł jest w miarę realne i tego się trzymaj, choć może faktycznie czekaj aż to oni zaproponują kwote.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności