Skocz do zawartości

kiedy dedykowany

ubaff

Rekomendowane odpowiedzi

Jak oszacować jaki serwer (wydajność) wystarczy na daną ilość odwiedzających użytkowników miesięcznie.

kiedy trzeba przejśc na dedykowany?

jeżeli jako model strony weźniemy allegro lub ceneo to jaki serwer (max parametry)

dla 1000 odwiedzin miesięcznie

10 000 miesięcznie

50 000 miesięcznie

itp.

???

Szkoła: angielski w Bydgoszczy to dobra inwestycja w siebie.

czyste ściany to antygraffiti

Wszystko zależy od oskryptowania... :blink:

Jeden serwis na kiepskim skrypcie będzie wymagał dedyka np przy 100k uu miesięcznie a inny na lekkim skrypcie będziesz mógł hostować na zwykłym hostingu :huh:

Ja na Twoim miejscu po prostu zacząłbym od hostingu współdzielonego a jak to nie wystarczy to zawsze wszystko można szybko przenieść na dedyka :)

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Tak jak pisze michał że wszystko zależy od oskryptowania. Dopóki Twój serwer trzyma się limitów oferowanych przez Twojego usługodawcę nie ma sensu przechodzić na dedyka. Przy założeniu oczywiście że z jego strony tez jest umowa dotrzymana i serwer nie zalicza co raz padów.

Ilość odwiedzin nie jest żadną metryką gdyż zarówno internauci spędzają różnie czas na danej stronie jak i obciążenia serwera są różnie generowane w zależności od użytego skryptu czy struktury bazy danych wykorzystywanej przez ten skrypt. Kolejne czynniki to konfiguracja samego serwera, ilość botów wchodzących na strony itd.

Jak ktoś pisał źle zoptymalizowany skrypt może zarżnąć serwer nawet przy niewielkiej ilości odwiedzin, tak samo jak spamerskie boty mogą zużyć twój transfer bardzo szybko przy niewielkiej ilości userów, a źle zabezpieczonym serwerze. Więc kiedy dedyk ?

To już niestety sam musisz określić kiedy ci hosting przestaje wystarczać.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

nie chcę zakładać nowego tematu wiec nieco odgrzeję kotleta;

dla mnie problemem z hostingami współdzielonymi polega na niestabilności ich pracy; rzecz w tym że ja mam zoptymalizowane skrypty, stronki przemyślane i nie powoduję obciążeń dla wirtualek, jednak wkurzają mnie pady serwerów, nawet krótkie; ale jednak, czy taki argument jest wystarczającym "za" dedykiem? trochę przeraża mnie cena - ale jeszcze nie tak bardzo; zdecydowanie bardziej obsługa + ew. ilość adresów IP np. jak w LOKOZ.

Znalazłem dedyka np. w OVH który za kwotę 300 zł netto / mies. (razem z DAdminem) jest dla mnie do przełknięcia cenowo - jednak co z adresami IP? zielony jestem i nie wiem jak zrobić aby mieć jak na wirtualce w LOKOZ taką ilość IP?

Zdajesz sobie sprawe z tego, ze jak masz dedyka to musisz znac sie na Linuxie, zeby nim zarzadzac. Jak sie nie znasz to koszt jeszcze 100 - 200zl /mc za osobe, ktora bedzie to robila za Ciebie.

Co do IP to kazda firma ma inaczej. Przewaznei dostaje sie 1 lub 2, a za reszte trzeba placic dodatkowo. Zobacz cennik OVH lub napisz do supportu z pytaniem o dodatkowe IP.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

dla mnie problemem z hostingami współdzielonymi polega na niestabilności ich pracy; rzecz w tym że ja mam zoptymalizowane skrypty, stronki przemyślane i nie powoduję obciążeń dla wirtualek, jednak wkurzają mnie pady serwerów, nawet krótkie; ale jednak, czy taki argument jest wystarczającym "za" dedykiem? trochę przeraża mnie cena - ale jeszcze nie tak bardzo; zdecydowanie bardziej obsługa + ew. ilość adresów IP np. jak w LOKOZ.

https://www.mattheaton.com/?p=208

nie chcę zakładać nowego tematu wiec nieco odgrzeję kotleta;

Znalazłem dedyka np. w OVH który za kwotę 300 zł netto / mies. (razem z DAdminem) jest dla mnie do przełknięcia cenowo - jednak co z adresami IP? zielony jestem i nie wiem jak zrobić aby mieć jak na wirtualce w LOKOZ taką ilość IP?

Myślisz że jak firma hostingowa ma serwer np. w ovh i "zalicza" krótkie pady, to jak Ty kupisz serwer w ovh to padów nie będzie ?

Zdecydowana większość padów to nie przeładowanie serwera klientami ale awarie sprzętu czy łącza, więc jeżeli to jest problem to raczej szukaj serwera

w topowych polskich serwerowniach - ale to już na pewno nie za 300zł. miesięcznie.

PS. Akurat w ovh za adresy IP to Cię skasują bogato ;)

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

PS. Akurat w ovh za adresy IP to Cię skasują bogato smile.gif
Jeżeli trafi na rynku wtórnym serwery ze starej oferty to nie jest tak tragicznie z cenami IPków ;)
Zdajesz sobie sprawe z tego, ze jak masz dedyka to musisz znac sie na Linuxie, zeby nim zarzadzac.
Wszystkiego można się nauczyć ;) Dodatkowo na początku wystarczy zapłacić raz za porządne skonfigurowanie serwera i mamy na jakiś czas spokój.

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

Myślisz że jak firma hostingowa ma serwer np. w ovh i "zalicza" krótkie pady, to jak Ty kupisz serwer w ovh to padów nie będzie ?

Zdecydowana większość padów to nie przeładowanie serwera klientami ale awarie sprzętu czy łącza, więc jeżeli to jest problem to raczej szukaj serwera

w topowych polskich serwerowniach - ale to już na pewno nie za 300zł. miesięcznie.

Może jestem jakiś wybrany ale mam serwer w ovh już od roku( wcześniej miałem w taniej niemieckiej serwerowni 3 lata) i nie miale żadnych sprzętowych awarii, więc nie wydaję mi się by była to główna przyczyna niedostępności strony( padów ;) ). Przeważnie są to błędy w administracji serwerem i jego przeciążeniem.

Może jestem jakiś wybrany ale mam serwer w ovh już od roku( wcześniej miałem w taniej niemieckiej serwerowni 3 lata) i nie miale żadnych sprzętowych awarii, więc nie wydaję mi się by była to główna przyczyna niedostępności strony( padów ;) ). Przeważnie są to błędy w administracji serwerem i jego przeciążeniem.

Ja akurat też należę do grupy "wybranych", mam u nich 2 serwery i odpukać ponad 2 lata zero problemu,

ale poczytaj opinie na forach ile osób nie należy do grupy "wybranych" ;)

Jaki błąd może zrobić administrator że pali się dysk albo zasilacz czy cokolwiek innego ? przecież to jest zwykłe urządzenie na prąd i jak każde

może chodzić latami a może wylądować na złomie jak tylko się gwarancja skończy.

Mich@ł,

znam oferty z dużo tańszymi cenami IP niż nowa czy stara oferta ovh ;)

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności