Skocz do zawartości

Domeny z PR pod zaplecze - jak tego nie spaparać

Maxximilian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, udało mi się zarejestrować kilka starych domen z PR (wiecie walka z web.archive.org i te sprawy) niektóre nawet z całkiem wysokim PR. Wg. seoquaka, mają nawet po trochę GBL i YBL ciągle nie wypały z indeksu, bo pewnie roboty się tam pojawiają raz na miesiąc (co wynika z ostatnich wpisów w cache). Już porobiłem unikalne layouty, wstawiłem po jednym wpisie > 2000 znaków. I teraz pytanie jak najlepiej je wykorzystać i jednocześnie nie dać ich zbanować. Nowy content będzie się tam pojawiał stopniowo. Póki co bez linków zewnętrznych.

Pytanie:

Siedzieć i patrzeć, aż roboty trafią tam ponownie same - całkiem naturalne funkcjonowanie jak zwykłej strony?

Podlinkować z katalogów adderem - kontrolnie powolutku?

Podlinkować lekko swl-ami?

Na dobry początek sprawdzę jaką mają moc - bez nabijania im 100000 backlinków - tak poprostu, naturalnie z samego PR i tych starych linków co mają.

Jeśli prawdą jest, że PR ma znaczenie fikcyjno-teoretyczne, a ważna jest ilość backlinków to nie ma sensu się chyba certolić.

Pytanie drugie - jak byście wykorzytali takie domeny.

Te z PR 1 pójdą pod SWL j/n, ale te mocniejssze to chyba jednak szkoda.

Mam parę ciężkich anchorów do poprawienia.

Przeglądnąłem te oferty na allegro - wynika z nich, że każdy portal to kopalnia pieniędzy - tylko go rozkęcić - jak rozkręcić dowolny portal to niby wiem, ale jak wycisnąć z niego te pieniądze co tam piszą... Wynika z tego, że straszna ze mnie małodochodowa ofiara losu.

Przeglądałem to - nie ma tam nic czego sam nie zrobię w 1-2 wieczory góra 5-dni. Content powielany wielokrotnie, śmiem twierdzić nawet 10-ki razy.

kupic pod te adresy serwisy na allegro i sprzedawac linki

I pożegnasz się z PR. Googlowcy lubią szperać w allegro, w poszukiwaniu sprzedaży linków, takie sytuacje już były, że ludzie tak potracili PR. Natomiast odnośnie skryptów sprzedawanych, większość to chłam. Lepiej wymyślić coś swojego, co inni nie będą powielać.

Maxximilian ja proponuję, aby stworzyć na tych domenach wartościowe zaplecze, nie odbiegające jakościowo od dobrej strony, które zarobi na siebie i dla Ciebie. Wymagać to będzie wiele pracy, ale za te kilka miesięcy powinieneś się cieszyć zyskiem.

Jeśli chcesz wzmocnić te domeny, to pisz, pisz i jeszcze raz pisz, a później publikuj arty na dobrych stronach. Odnośnie Addera, to możesz sobie go odpuścić, bo i tak na niewiele się zdaje. Zdecydowanie lepszy będzie publiker. Jednak nie możesz ciągnąć na samych słabych linkach, dlatego też szukaj mocnych katalogów (tj. katalog.di.pl).

Zaplecze ala prawdziwa wartościowa strona to skarb. Duży serwis pod zaplecze może dać niesamowitą moc dla linka i nieporównywalną z mini stronami pod zaplecza, warto poświecić trochę czasu bo na takim dużym zapleczu można równie dobrze dużo zarobić.

Co do linków na allegro to poniekąd zgadzam się z poprzednikiem i warto sprzedawać linki "prywatnie".

spro.jpg

• 2 tygodnie później...

Obserwuję całą masę ciekawych zachowań ze strony indeksu googla (w sumie walczę z 80-cioma domenami).

Część stron wypada z indeksu googla, a zachowuje wysoki pagerank - na pewno nie jest to spowodowane duplikownym kontentem, bo sam piszę i sprawdzam czy nie wyjdzie na duplikaty, chyba, że jest to kwestia, że to co było na stronie zanim dodałem nowy content wpadło w filtr DC, roboty odwiedzają te domeny... Ogólnie szkoda, ale nie jakaś tragedia, bo contenet zostaje i zawsze można go gdzieś umieścić. Pytanie czy te domeny wrócą. Linkuję ja na spokojnie.

Część domen nie wypada z indeksu, ale traci pagerank.

A część pozostaje całkowicie w nienaruszonym stanie.

Nie jestem w stanie wypatrzeć reguły poza taką, że wysokie PR 3 i 4 sprzyja jednemu z powyższych niekorzystnych zdarzeń, a niższe się jakoś bronią.

Pozostaje jeszcze kwestia FakePR - no co tu dużo gadać praktycznie wszystkie w wyszukianiu PR po wielu DC gdzieś tam mają PR 0. Normalne by było, że stopniowo w miaę utraty starego oblinkowania tracą też PR - tak powinien działać google, jeśli działa (i pewnie tak jest). Stare oblinkowanie można zastąpić nowym - ale takiej mocy to nie mam skąd przyłożyć. Pytanie czy uda się taka akcja, żeby oblinkować to wzajmnie, zanim spadną PR-y - i dzięki temu na całości utrzymać wysokie współczynniki ?

Jeśli chodzi o moc linków z takich domen, pomimo, że tylko 4 IP to czad.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności