Skocz do zawartości

Najlepsze designy e-commerce

boddah

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że to odpowiedni topic.

Jako że przymierzam się do przebudowy sklepu internetowego chciałbym wiedzieć jakie są według tutejszych czytelników najlepsze layouty sklepów internetowych. Mogą być zarówno polskie jak i zagraniczne. Jakie barwy powinny dominować (wiadomo, że trochę zależy od branży, ale czego warto unikać etc.), jaki układ, a czego projektant powinien unikać. Ja swoją wizję mam, ale wizja programisty - co nauczyło mnie już moje krótkie programistyczne zycie - niekoniecznie pokrywa się z oczekiwaniami użytkowników.

Pozdrawiam

:)

Interface musi być ładny i czytelny (użyteczny). Ludzie lubią to co znają, więc jeśli tylko branża nie jest 'geekowska' to w układzie strony najlepiej trzymać się tego co jest wszystkim dobrze znane, czyli pewnych wyrobionych już standardów (np. układ strony w 3 kolumnach). Najgorsze co może być to "wypasiony" sklep, który podoba się twórcom i właścicielowi, a klient nie potrafi nic w nim znaleźć.

Z inżynierskiego punktu widzenia polecam poczytać normy ISO9241, cz. 11-17 ;)

Nie zgodzę się z tym co tam gościu pisze. Oczywiście sklep powinien być estetyczny i przejrzysty ale ludzie lubią coś co już znają i ustawianie wybajerzonego menu według własnego widzi mi się rodzi tylko frustrację klienta bo najczęściej nie może nic znaleźć. Najlepszy design to taki, który w połączeniu z reszta sklepu przynosi Ci największe zyski bo chyba po to stawiasz sklep aby na nim zarabiać a nie zachwycać się nad jego pięknem.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Też nie zgadzam się z tamtym artykułem. Widać, że pisał go grafik, a nie biznesmen :P w większości tych designów trudno się zorientować, że to w ogóle sklep :jezyk1: więc jak mają cokolwiek sprzedawać?

Ze sklepami internetowymi jest troszkę jak ze sklepami zwykłymi - trzeba się wpisać w jakiś schemat. W każdym sklepie masz półki, kasę itd sposób obsługi (robienia zakupów) jest taki sam, lub podobny. Wchodząc do sklepu w którym jesteś pierwszy raz wiesz jak się zachować, jak szukać produktów itd. W sklepie internetowym powinno być tak samo.

Pozdrawiam :)

Nie zgodzę się z tym co tam gościu pisze.

to kobieta, imie i nazwisko jest zaraz pod tytułem artykułu.

Ze sklepami internetowymi jest troszkę jak ze sklepami zwykłymi

to prawda, w 95% przypadkow mamy półki, lady, przymierzalnie, wszystko znane i zrozumiałe. bardzo dobrze. kupujemy albo nie.

na szczęście istnieje tych kilka procent niecodzienności. zastanawiamy się, czasem się frustrujemy, popełniamy błędy, kupujemy albo nie i opowiadamy o czymś nowym :) sklep to nie tylko sprzedaż towarów ale i marki.

i dokładnie tak jak w realnym świecie są sklepy, których trzeba się nauczyć:

https://moda.trendz.pl/niewiarygodne-luksus...ory-nogami-foto

https://poznan.naszemiasto.pl/wydarzenia/979044.html -> https://www.sklepyf1.pl/

powstają (bo przecież dużo łatwiej i taniej zaszaleć online) niespotykane sklepy internetowe.

ideałem jest połączenie zjawiskowej grafiki i innowacyjności ze znanymi schamatami - menu, koszyk, płatność itd, znane działania w odrobinę nowy sposób.. czemu by nie?

polecam artykuly na smashing magazine

https://www.smashingmagazine.com/tag/e-commerce/

i galerie, np

https://www.smashingmagazine.com/2009/09/05...d-online-shops/

https://www.smashingmagazine.com/2008/09/30...rce-fall-sales/

Jedno co kojarzę, to ustawić schemat linkowania odwrotnie niż normalnie.

Normalnie jest : Domena | Kategoria | Tytuł

W sklepie powinno być odwrotnie, bo użytkownik często otwiera podstrony na osobnych zakładkach i odwrotny schemat usprawnia poruszanie się. Czyli jest : Produkt | Kategoria | Nazwa Sklepu.

To chyba nawet było w jednym z artykułów Randa.

Ze sklepami internetowymi jest troszkę jak ze sklepami zwykłymi...

Myślę że nie troszkę ale prawie tak samo. Jak myslicie po jaką cholerę tesco, lidl czy tez głupia biedronka ustawia w swoich sklepach towar niemalże w tych samych miejscach ? Chyba nie po to aby to ładnie wyglądało ?

W sklepie internetowym takim towarem na półce są linki do asortymentu. Można dać je nawet w stopce ale czy to zwiększy sprzedaż ? Chyba lepiej zamieszczać je tam gdzie największe sklepy bo ludzie są do tego przyzwyczajeni. To samo się tyczy wyszukiwarki produktów czy tez panelu logowania.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Jeśli mamy dużo produktów do zaoferowania, to strony przedstawione przez autorkę artykułu, na pewno nie będą miały zastosowania. Ale jeżeli jesteśmy producentem i dystrybutorem 10 typów kominków, to ten pogląd jest jak najbardziej słuszny. Wszystko będzie zależało od tego co i ile chcemy zaoferować.

Mi na przykład odpowiadała stara prezentacja Ceneo - prosta i przejrzysta, pomimo że wszystkiego było dużo. Nowsza wersja ceneo już za bardzo "wybujana".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności